Нові ціни на газ або першоквітневий «подарунок»

gaz
Поділитися новиною

Однією з найбільш обговорюваних нині новин є підвищення ціни на газ для потреб населення. Тож чого конкретно чекати мешканцям Гадяцького району, ми запитали у голови правління ПАТ «Гадячгаз» Дмитра Шестерненка.

Д.Ш.: Дійсно, 3 березня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла рішення про підвищення цін для споживачів природного газу на побутові потреби. Відповідна постанова № 583 зареєстрована в Міністерстві юстиції того ж дня за № 242/26687 і набирає чинності з 1 квітня 2015 року. Саме з 1 квітня встановлюється нова диференціація цін, так звана звичайна та пільгова ціни.

Звичайна ціна становитиме 7,188 грн. за 1 куб. м газу. А пільгова становить 3,60 грн. за 1 куб. м газу та буде застосовуватись лише при сукупності трьох обов’язкових умов:

1. споживачі використовують газ для опалення;

2. діє «пільгова» ціна у період з 1 жовтня до 30 квітня;

3. «пільгова» ціна застосовується для обсягу до 200 куб. м  газу на місяць.

Якщо споживач природного газу використовує газ для приготування їжі та/або для підігріву води, «пільгова» ціна не застосовується. Обов’язковою умовою є використання газу для опалення, тобто тільки для тих абонентів, які користуються опалювальними котлами, конвекторами. Також державним регулятором в особі НКРЕКП установлені часові рамки для застосування такої ціни та граничний «пільговий» обсяг газу. У разі якщо абонент використав більше 200 куб. м природного газу, то до 200 куб. м діятиме ціна 3,60 грн., обсяг понад 200 куб. м коштуватиме 7,188 грн. за кожний кубометр газу.

Нові ціни для населення для приготування їжі і підігріву води

Ціна діє весь рік

Норма споживання

Ціна за 1 м3

Незалежно від норми споживання

7,188 грн.

Нові ціни для населення при максимальному споживанні (для опалення, підігріву води, приготування їжі)

З 1 жовтня по 30 квітня

Норма споживання

Ціна за 1 м3

До 200 м3

3,60 грн.

Понад 200 м3

7,188 грн.

З 1 травня по 30 вересня

Норма споживання

Ціна за 1 м3

Незалежно від норми споживання

7,188 грн.

Також, хочу нагадати абонентам ціни на природний газ, що діятимуть до 1 квітня 2015 р.

Диференціація цін

Ціна за 1 м3

У разі використання природного газу для приготування їжі та/або підігріву води у багатоквартирних будинках:

за наявності газових лічильників;

1,182 грн.

за відсутності газових лічильників

1,299 грн.

За умови що обсяг споживання природного газу не перевищує 2500 м3 на рік:

за наявності газових лічильників

1,089 грн.

за відсутності газових лічильників

1,197 грн.

За умови що обсяг споживання природного газу не перевищує 6000 м3 на рік:

за наявності газових лічильників;

1,788 грн.

за відсутності газових лічильників

1,965 грн.

За умови що обсяг споживання природного газу перевищує 6000 м3 на рік:

за наявності газових лічильників;

3,645 грн.

за відсутності газових лічильників

4,011 грн.

КОР.:Для деякої категорії споживачів ціна газу збільшиться майже в 6 разів. Ураховуючи рівень заробітних плат, пенсій, деякі споживачі будуть просто не в змозі оплачувати спожитий природний газ.

Д.Ш.: Таким абонентам необхідно звернутись до управління соціального захисту райдержадміністрації. Досить широко в ЗМІ висвітлювалась інформація про збільшення видатків із державного бюджету саме для часткової компенсації витрат, пов’язаних із оплатою енергоносіїв. З боку ПАТ «Гадячгаз» наполегливо рекомендую абонентам своєчасно сплачувати послуги з газопостачання. Підприємством уже розроблені необхідні заходи, та в разі порушень з боку споживачів ми будемо вимушені застосовувати необхідні міри реагування, у тому числі припинення газопостачання. Також налагоджено тісну співпрацю з органами виконавчої служби та міліцією, завдяки чому в Гадяцькому районі вже мали місце випадки опису майна в рахунок погашення заборгованості за спожитий природний газ.

КОР.: Як Ви особисто ставитися до зміни цін на газ?

Д.Ш.: Зміна цін на природний газ для споживачів на підприємстві відобразиться додатковим навантаженням, пов’язаним зі зміною диференціації, внесенням змін до обліку, договірною роботою та можливим погіршенням платіжної дисципліни. Тому служби підприємства вже підготовлені до зазначеної роботи.

Особисто я та моя сім’я, як і багато інших сімей в України, буде більш раціонально використовувати природний газ. Споживачам рекомендую активніше звертатись до ПАТ «Гадячгаз» за роз’ясненнями для уникнення можливих непорозумінь. У свою чергу ми вже прикладаємо максимум зусиль для «комфортного спілкування» – створена цілодобова «гаряча лінія» для роз’яснень з будь-яких питань роботи підприємства, можна спілкуватись у режимі «онлайн» через електронний сайт підприємства, є дільниця в Петрівці-Роменський.

КОР.: Недавні виступи голови правління НАК «Нафтогаз України» та Міністра енергетики та вугільної промисловості зауважували, що кожен квартал ціна газу буде індексуватись з урахуванням валютного курсу, і не варто виключати можливість її зниження.

Д.Ш.: Безумовно, логіка в цьому є, це оптимістичні прогнози. Але ціни на природний газ установлюються Національною комісією, що здійсню регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка підпорядкована безпосередньо Президенту України. Сьогодні дуже важко зробити прогноз коливання цін на газ. Але можу зауважити, що Україна поступово імплементує законодавчі акти Енергетичного Співтовариства, зокрема минулого тижня прийнято в першому читанні Закон України «Про ринок природного газу», в якому передбачено перехід до постачання природного газу за ринковими цінами. Хоча не можна не зауважити, що цим же проектом Закону не передбачено механізми та шляхи залучення зовнішніх інвестицій для модернізації та реконструкції системи газопостачання.

КОР.: Дякую за розмову.

Д.Ш.: Дякую Вам. Та хочу нагади всім споживачам, що дотримання строків оплати та правил безпечного використання газу у побуті – запорука не тільки вашої особистої безпеки, а й членів родини, сусідів та оточуючих. Нехай газ приносить у ваші родини тепло і затишок.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...