Тримаєш корову? Плати штраф

Тримаєш корову? Плати штраф

Тримаєш корову? Плати штраф

Поділитися новиною

Тримаєш корову? Плати штрафІз 1 березня селяни, які мають вдома худобу, змушені платити штрафи, якщо тварини не будуть належним чином зареєстровані. Такі зміни про адміністративні правопорушення до закону про ідентифікацію та реєстрацію тварин були внесені у серпні 2014 року, а вже з початку весни почали діяти. Роз’яснити ситуацію погодився начальник управління ветмедицини в Гадяцькому районі Андрій Жученко.

– Розкажіть, у чому суть законопроекту і яка його основна мета?

– Ідентифікація розпочата ще з 2003 року. Але враховуючи, що з 2009 року відбувається зміна курсу держави до євроінтеграції, відповідно до галузі тваринництва виставляються нові критерії.  Тому з 2010 року набув чинності закон,  який регламентував проведення ідентифікації та реєстрації тварин. Він передбачав облік тварин, визначення власника худоби, запровадження системи ветеринарного обліку, попередження розвитку інфекційних, інвазійних захворювань, обіг репродуктивного матеріалу.  Головним аспектом закону є облік продукції тваринного походження і сировини. Щоб можна було прослідкувати, із яких виробничих потужностей вона отримана і як вироблялася.

– У чому проблемність чи навіть недолугість закону?

– Останні зміни до нього відбулися в серпні 2014 року – до кодексу про адміністративні правопорушення. Тобто про відповідальність за непроведення ідентифікації та реєстрації тварин як фізичними особами, так і юридичними. Якби цей закон приймали не напередодні виборів і не вносили зміни, то він би діяв нормально. Усе ж таки за 10 років уже напрацьовано певний механізм. Але вписали одну ремарку: ідентифікація проводиться за рахунок держави.  Оскільки в державі немає відповідних коштів, то й ідентифікація призупинилася. Раніше такі дії проводилося за рахунок утримувача худоби як у громадському, так і у приватному секторі. Кошти були незначні — від 17 до 73 гривень.  Відповідно люди платили і за це отримували послуги. Але держава давала й відшкодування. Діяли відповідні програми  по підтримці утримання ВРХ, надавалася підтримка на молодняк – дотація  в сумі 1000 гривень; 20% на надоєний літр за рахунок переробних підприємств.

Нині розроблені певні схеми, але вони не практичні і в життя ще не втілилися. Ідентифікація повинна проводитися через уповноважену особу, власник самостійно заплатити за проведення ідентифікації не може. А це створює певні незручності в оформленні обігу документів,  при виведенні чи при вибутті тварини з господарства.

– Таким чином, усі власники домашніх тварин з 1 березня автоматично стають порушниками?

– Так, адже закон недосконалий. Виправити цю ситуацію технічно депутати і пропонують в одному із законопроектів. Документ дозволить людям платити за ідентифікацію тварин із власної кишені. Тобто повертаємося знову до попередньої дії закону. Але потім, маючи документ, де зафіксовано витрачену суму, селяни в перспективі можуть претендувати на відшкодування коштів, за їх наявності в бюджеті.

Що ж, сподіваємося, що законопроект найближчим часом таки ухвалять. І на те, що штрафувати селян не будуть, бо і цей механізм ще не розроблений.

Об’єктом ідентифікації та реєстрації є сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці, кози. 

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...