Переваги штучного осіменіння очевидні

Переваги штучного осіменіння очевидні

Переваги штучного осіменіння очевидні

Поділитися новиною

Переваги штучного осіменіння очевидніУ Гадяцькому районі налічується 27 сільських рад, де утримується в особистих підсобних господарствах 3639 корів, за 2014 рік штучно запліднено лише 1358 корів, решта корів спарована бичками невідомого походження та продуктивності їх матерів. Парування доморощеними биками призводить до різних інфекційних захворювань (лейкоз, бруцельоз, туберкульоз), (віброзний, трихомонозний, а також катаральний, гнійно-катаральний, гнійний вестибуліти, вагініти, гнійні цервіцити).

Усі ці вищевказані захворювання, які передаються статевим шляхом, зумовлені тим, що власники бичків не дотримуються при паруванні гігієни та ветеринарно-санітарних норм, не надають тварин для проведення досліджень на інфекційні хвороби. Господар корови несе значні витрати на лікування, а більшість випадків хвороб не виліковуються, і корова здається на забій. Тому власникам корів і телиць потрібно знати, що, використовуючи метод штучного осіменіння, вони вбережуть своїх тварин від хвороб та неплідності, до яких призводять інфекційні захворювання. У громадському секторі спеціалісти дотримуються цієї норми, на відміну від господарів індивідуального сектору. Господарі повинні знати: якого бичка використали для відтворення, таку і майбутню корову одержать. У вирішенні даного питання повинні бути помічниками органи місцевого самоврядування, які сприятимуть створенню на селі пунктів штучного осіменіння.

Сьогодні отримали теличку, залишили собі на вирощування, а якість її як виробника молока зможемо оцінити мінімум через 2,5-3 роки. Тобто навіщо експериментувати та витрачати час, якщо селекціонер уже це зробив за вас і пропонує вам готову спермопродукцію від племінних атестованих плідників, допущених до використання для відтворення, яка заготовлена та оброблена в умовах, передбачених технологічними вимогами, а дані про неї вносяться до документів із племінної справи. Значну роль у покращенні генетичного потенціалу продуктивності відіграють плідники: вітчизняної, німецької, угорської, французької селекції, вирощеної в Україні. ПАТ «Полтаваплемсервіс» м. Полтава має бугаїв-плідників такої селекції. Сперму одержує і використовує від племінних атестованих плідників, допущених до використання для відтворення маточного стада. У племінних заводах і племінних репродукторах є дані і, як приклад, корови на 2, 3, 4 і навіть на 5 місяці після отелення (лактації) дають молока за добу від 38 до 45 кг і більше. Тому на території Гадяцького району для надання послуг населенню діє 19 пунктів штучного осіменіння, де працюють високоосвідченні техніки. Ними дотримується технологія осіменіння худоби, обов’язковою умовою є збереження високих біологічних якостей замороженої спермо продукції. Вони володіють різними способами осіменіння корів і телиць, мають сучасні спеціальні прилади та інструменти, які дають змогу проводити осіменіння тварин у місцях їх утримання, тобто за бажанням господаря технік може осіменити корову у власника вдома, оглянувши її попередньо та визначивши, що тварина клінічно здорова. Такі пункти розміщені при дільничних лікарнях ветеринарної медицини Рашівки, П.-Роменської, Веприка, Книшівки, де, до речі, ветеринарний спеціаліст може надати кваліфіковану пораду власнику та обстежити тварину для вияснення причин перегулів, якщо корова не приходить в охоту протягом 30 днів після отелу, та по селах: Біленченківка, Березова Лука, Краснознаменка, Вечірчине, Осняги, Розбишівка, Вельбівка, Тепле, Сари, Ціпки, Лисівка, Сватки, Лютенька, Соснівка, Ручки.

Л. Олешко, ветеринарний лікар Гадяцької районної державної лікарні ветмедицини

LIVE OFFLINE
track image
Loading...