«Люди повинні розуміти, що дрова також треба економити»

Поділитися новиною

Про те, що опалювальний сезон розпочато, свідчать не лише теплі батареї у багатоповерхівках. Глянеш – над приватними будинками йдуть сірі хмари від димарів, мов над сільськими хатами. «То видно, що дровами топлять», – кажуть. Дійсно, газова криза змусила народ запасатися дровами. Та от чи вистачить на всіх і як бути далі – про це та інше в розмові з директором ДП «Гадяцький лісгосп» Олександром Пішняком.

– Знаємо, що ДП «Гадяцький лісгосп» займається продажем дров. Розкажіть, у яких об’ємах. Де конкретно ведеться заготівля?

– Так, заготівлею дров займаються всі лісництва району. Усі ж вони мають рубки.  Звичайно ж, є дрова різних порід деревини. Хвойні, ті, яких у нашому районі більше, – м’які. Тверді породи в даному випадку в дефіциті. На них великий попит. Наприклад, у лютенському цеху в наявності є пилообрізь, здається, більше 300 кубів. І у вельбівському цеху також є.

– Чи попит набагато збільшився порівняно з минулими роками?

– Так, десь удвічі. Хоча зараз ми у першу чергу дровами забезпечуємо бюджетні заклади. І, звичайно ж, населенню не відмовляємо.

– Пересічний громадянин до кого конкретно може звернутися?

– По лісництвах. Є різні умови купівлі: із перевезенням чи без. Наприклад, із нашою доставкою, залежно від породи, дрова коштують від 144 до 246 грн. Якщо людина з власним транспортом і  своїми силами вантажитиме сировину, то це коштуватиме від 120 до 228 грн. Для соціально незахищених верств населення та пільгових категорій ми встановили інші ціни – від 72 до 120 грн. Це без перевезення.

– Кажуть, що зараз вправні гадячани уже «роблять»  бізнес на заготівлі дров. Поки що «підчищають» лісосмуги, але можуть добратися й до лісових насаджень. Чи бореться з цим лісова охорона?

– Ясно, що такі випадки можуть бути. Поки що ми проводимо профілактичну роботу. Злісних правопорушників ще не було. Хоча попереджаємо, що штрафні санкції чималі.

– Що скажете на перспективу? Люди бояться, що з масовим переходом на котли з твердим паливом Гадяцький район залишиться без лісів.

– Ми достатньо забезпечені лісовими насадженнями. Це лише перший рік масового споживання дров, і що далі буде – спрогнозувати важко. Якщо ціна на газ коливатиметься, то, звичайно ж, попит на дрова ще буде збільшуватися. Тож і ми працюватимемо над об’ємом заготівлі дров. Але ж потрібно розуміти, що це не безмежно. Наскільки мені відомо, у людей вже є задумки на переробку пелетів, різних відходів, кущів, гілок. Це було б добре. Люди повинні розуміти, що дрова також треба економити. 

Також що стосується нових дров’яних котлів, то в інструкції пишеться, що потрібно використовувати лише дрова твердих порід, які мають більшу теплоякість. Але ми це питання вивчали, то хочу сказати, що для таких котлів ідуть дрова й м’яких порід. Відповідно на них і ціна менша. І ще треба звернути увагу на те, що дрова бажано заготовляти з весни чи взимку на наступний рік, бо для сучасних котлів необхідна сировина відповідної вологості. Зараз люди  беруть сирі дрова, тож і ККД (коефіцієнт корисної дії) цих котлів буде значно менший. Краще зараз узяти м’які породи, але ці ж дрова будуть сухими.

– На весну не збираєтеся збільшувати лісонасадження?

Посадка лісу в нас стабільна. Де йде вирубка, ми 100% заліснюємо. На майбутнє плануємо на землях запасу збільшити посадку дерев твердих порід. Щоб населення мало можливість заготовляти дрова твердих порід. До цього в нас була основна маса – хвойні породи. Але вони на нових землях не стійкі у вирощуванні. У зв’язку з паливною кризою є потреба у збільшенні. Тож будемо працювати.

– Дякую за розмову.

Спілкувалася Олена Савченко

Фото Оксани Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...