Очищення влади від «накипу» або Що таке люстрація?

Очищення влади від «накипу» або Що таке люстрація?

Очищення влади від «накипу» або Що таке люстрація?

Поділитися новиною

Очищення влади від «накипу» або Що таке люстрація?Один із найрезонансніших законів, прийнятих Верховною Радою 7-го скликання, – Закон “Про очищення влади” (люстрації) – набрав чинності 16 жовтня. Нинішня влада покладає великі надії на люстрацію, тоді як минула закон критикує і обіцяє скасувати.

Так і в Гадячі 7 листопада в ККЗ «Дружба» відбулися громадські слухання основних положень  нового закону.

З його суттю ознайомила присутніх начальник районного  управління  юстиції Тетяна Колінько. До речі, саме Мін’юст є відповідальним за проведення люстраційних перевірок, і цей орган пройде через них першим.

За словами Тетяни Колінько, протягом місяця повинен бути утворений дорадчий громадський орган з питань люстрації при МЮУ, який і буде здійснювати громадський контроль за процесом очищення влади. До його складу повинні входити представники ЗМІ та громадськості – усього 12 осіб. Вони всі мають подати свої декларації, які будуть опубліковані на сайті Мін’юсту. Після публічного обговорення склад Ради буде остаточно затверджено.

Кому із чиновників і силовиків загрожує люстрація

Очищення торкнеться людей, які працювали з 25 лютого 2010 по 22 лютого 2014 року в таких держорганах і на таких посадах.

1. Кабмін:

– Прем’єр-міністр;

– перший віце-прем’єр;

– усі міністри (включаючи весь керівний склад МВС);

– керівник секретаріату;

– уповноважений з антикорупційної політики.

2. Керівники усіх органів виконавчої влади:

– служб (прикордонна, пенітенціарна, міграційна та ін.);

– агентств (Держагентство автодоріг, водних ресурсів та ін.);

– інспекцій (Держархітектурна, екологічна та ін.);

– Пенсійного фонду.

3. Керівники, їхні перші заступники і заступники:

– Фонду держмайна;

– податкової інспекції та податкової міліції;

– Держслужби з надзвичайних ситуацій;

– Адміністрації Президента;

– держсудової адміністрації.

4. Усі працівники:

АМКУ, НБУ, ГПУ, СБУ, Держохорони, Служби зовнішньої розвідки, Держслужби спецзв’язку і захисту інформації, Держкомітет телебачення та радіомовлення

5. Військові посадові особи ЗСУ та інших військових формувань (наприклад Нацгвардії), окрім строковиків .

6. Керівники держпідприємств оборонно-промислового комплексу (Укрспецекспорт, Укроборонпром та інші).

7. Члени вищого комітету юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

8. Члени ЦВК.

9. Голови і члени нацкомісії з питань держрегулювання монополій, зв’язків та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг та ін.

Усі ці люди будуть позбавлені права займати будь-яку держпосаду протягом 10 років.

Закон Не розповсюджується на виборні посади:

– нардепів;

– мерів;

– депутатів міських рад;

– суддів Конституційного суду.

 

Крім цього

*люстрації підлягають особи, які займали посади в Комуністичній партії Союзу Радянських Соціалістичних Республік або однієї із союзних республік, починаючи від секретаря районного комітету і вище, у комсомольських організаціях, працювали в органах Комітету державної безпеки;

* засуджені чиновники і співробітники правоохоронних органів, які співпрацювали з іноземними спецслужбами, закликали до порушення територіальної цілісності України, допустили порушення прав і свобод людини, визнаних Європейським судом з прав людини;

*  чиновники, які подаватимуть недостовірну інформацію про майно в деклараціях про доходи, або ж вартість майна яких не буде відповідати рівню законних доходів за період перебування на посаді.

Люстрація відбуватиметься в кілька етапів

1 етап

Згідно з прийнятим урядом планом проведення перевірок, вони почнуться в листопаді 2014 року і першими під них потрапляють Прем’єр-міністр, перші віце-прем’єри, віце-прем’єри, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, голови НБУ, ЦВК, члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення. А також глави Служби зовнішньої розвідки, управління Держохорони, губернатори, керівництво Державного управління справами, Секретаріату Кабміну, Уповноважений з питань антикорупційної політики, члени всіх нацкомісій.

2 етап

Другий блок перевірок проводитиме Міністерство юстиції. У кожному міністерстві буде створена відповідна комісія, яка виконуватиме контрольну функцію щодо перевірки автобіографій і майнового стану кожного претендента на державну службу і кожного держслужбовця. Ця комісія буде відправляти декларації чиновників у Державну фіскальну службу, яка протягом 60 днів перевірить достовірність даних, відображених у податковій декларації, на предмет реальності і коректності.

Термін проведення перших двох перевірок – із листопада 2014 року по січень-лютий 2015 року.

3 етап

Третій блок перевірок торкнеться суддівського корпусу. Термін початку перевірок – із грудня 2014 по грудень 2015 року.

Терміни

З березня 2015 року  з травня 2015 перевірятимуться перші заступники та заступники міністрів – керівники центральних органів влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів, перші заступники та заступники голів НБУ, СБУ, Адміністрації Президента, Держуправління справами.

З квітня 2015 року з червня 2016 перевірятимуться посадові особи територіальних органів Мін’юсту, МВС, ГФС і всі інші органи влади на нижньому рівні.

З червня 2015 року з грудня 2016 перевірятимуться посадові особи, крім виборчих посад, органів державної влади та місцевого самоврядування. Це всі інші особи, що не потрапили в попередні списки.

З вересня 2015 року з грудня 2016 перевірки торкнуться військових посадових осіб ЗСУ та інших створених військових формувань, крім військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців, призваних під час мобілізації.

На думку Яценюка, керівництво Міноборони і Генштабу повинно пройти очищення у першій хвилі люстраційних перевірок.

Олена Савченко

За інформацією з офіційного сайту громадського люстраційного комітету

LIVE OFFLINE
track image
Loading...