Щодо призначення пенсії особам, призваним під час мобілізації

Поділитися новиною

Щодо призначення пенсії по інвалідності або у разі втрати годувальника особам, призваним під час мобілізації

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» одним із видів військової служби є військова служба за призовом під час мобілізації на особливий період.

Тобто особи, призвані під час мобілізації на особливий період на військову службу, набувають статусу військовослужбовця. Під час проходження ними військової служби їм виплачується грошове забезпечення.

Відповідно до пункту «в» статті 1.2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» право на пенсійне забезпечення на умовах цього Закону мають звільнені зі служби, зокрема особи із числа військовослужбовців Збройних Сил.

Отже, у разі встановлення особам, призваним під час мобілізації на особливий період на військову службу, групи інвалідності з відповідною причиною інвалідності, а також у разі загибелі (смерті) таких осіб, виникає право вибору закону, за яким призначати пенсію по інвалідності або в разі втрати годувальника.

При цьому в разі доцільності призначення пенсії у разі втрати годувальника за нормами Закону  України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» необхідно зважати на те, що з 1 січня 2015 року до пункту «а» статті 36 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» внесено зміни, згідно з якими пенсії у разі  втрати годувальника призначаються в розмірі 70 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї. Якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебуває двоє і більше членів сім’ї, пенсія призначається у розмірі 90 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника, що розподіляється рівними частинами, але не менше, ніж 40 процентів на кожного непрацездатного члена сім’ї.

За додатковою інформацію щодо пенсійного забезпечення вказаної категорії громадян звертатися за телефоном «гарячої» лінії 2-19-58 або до відділу пенсійного забезпечення управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі за адресою: м. Гадяч, пл. 50 років Жовтня, 12, кабінет № 8.

В. Товстий, начальник управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі

LIVE OFFLINE
track image
Loading...