«Схвачено й заплачено» або недоброякісне сусідство

Поділитися новиною

У позаминулому номері тижневика був надрукований лист-скарга від мешканців п’ятиповерхівки по вул. Тельмана, 74-а. Гадячан не влаштовує те, що до їхнього будинку хочуть «присусідити» магазин.

– Прямо до стіни збираються добудувати! Нам перекривають прохід, – жаліються мешканці.

Неподалік від будинку стоїть жовтий продуктовий ларьок.

Місце розташування його – зручне та вигідне, оскільки поруч перехрестя, що веде до об’їзних доріг (по вул. Тельмана і далі через цегельний завод на вул. 10-річчя Конституції). А отже тут часто можна побачити далекобійників, заїжджають сюди попити кави й прості гадячани. Це вже не кажучи про те, що за покупками ходять жителі прилеглих (і не тільки) мікрорайонів, а це Старі Черемушки, Цегельний, Новобудови…

Усе б нічого, хай би стояв магазинчик, якби тільки до ладу. Та скарг на роботу кіоску вистачало: і шум під вікнами від галасливих покупців, і неприбране сміття, і постійні походеньки до туалету в прибудинковий підвал чи й під стіни… Але ці всі побутові проблеми вирішувалися поки що на рівні розмов (бувало й на підвищених тонах) між мешканцями п’ятиповерхівки та господарями ларька. Аж поки не накипіла ще одна суперечка – та набагато серйозніша.

Власники магазину (Ревегуки ) надумали розширятися – побудувати двоповерховий магазин. За словами Олега Миколайовича, на першому поверсі планується продовольчий відділ, на другому – господарський. Та от приміщення буде щільно прилягати до стіни будинку, зайнявши прохід, яким десятки років ходили мешканці будинку. Спочатку говорили, що й підвал перейде в комерційну власність, але підприємець це заперечує. Як аргумент – документація проекту.

Мешканці будинку не ймуть віри в те, що до житлового будинку можна добудувати магазин.

– Тут же все схвачено й заплачено. А людей не питали, – скаржаться.

Тож гадячани, обходивши всі інстанції: побувавши і в міській раді, і в прокуратурі, вирішили зібрати сходку. Запрошували власників, міського голову та представників відділу архітектури, але з усіх з’явився лише Олег Ревегук.

– Наш будинок стоїть 34 роки. А не дай Боже при будівництві стіна сяде чи тріщина піде? – запитують підприємця стурбовані мешканці.

– Та як! Тут же все архітектор перевіряв. Дав дозвіл, а значить усе буде нормально, – відповідає Олег Миколайович.

Магазин планують будувати за такими розмірами: довжина 9,10 м, ширина, як будинок — 11,5 м.

– Це ж буде просто добудова. Не велика споруда, а курятник, – виправдується перед мешканцями власник магазину.

Та людей найбільше обурює те, що ніхто не прислухається до їхніх вимог.

– Перш ніж щось робити, треба було з нами поговорити. Ви подумали за свій карман, але не про людей! – не стихають емоції мешканців будинку.

Дехто, опустивши руки, розуміє, що проект готовий, а отже їхні нарікання вже безсилі.

Інші навпаки не відступають – кричать, що не пустять творити безчинство. Одна жінка стишено підходить до Олега Ревегука і говорить: «Цього б усього не було, якби ви людей опитали перед підготовкою документів». Але підприємець говорить, що все зроблено. І дістає з папки аркуш паперу з підписами. Одна з жінок уголос читає, що написано:

«Ми,  жителі будинку по вул. Тельмана, 74-а, не заперечуємо проти добудови до будинку двоповерхового магазину промислових та продовольчих товарів».  Ці рядки надруковані на комп’ютері, під ними – прізвища та підписи людей. У руках підприємця не оригінал, а копія.  

Одна з мешканок будинку впізнає свій почерк, але говорить, що тоді, коли вона ставила підпис, заява мала інший вигляд – усе було писано від руки.

– Це щось нове,такого не було. Про добудову мова не йшла. Мені Тетяна (Ревегук) говорила, що на місці ларька буде магазин. Я й дала добро, — пояснює жінка.

Оглянувши заяву, мешканці вибухають новими скаргами, мовляв, і тут піддурили.

– Ви подивіться на ці прізвища. Одні померли, ті вже давно не живуть, ті  продали квартиру…  –  не стихає люд.

Олег Ревегук говорить, що підписи збирали ще у 2008 році, тоді, коли виник задум. Але дивно, що у підозрілій заяві дата не вказана. А отже, чи можна вважати цей документ дійсним? І для кого він готувався, хто його перевіряв? Питання вискакують одне за одним. Щось таки темна ця справа.

– Ми недавно дізналися, що буде так. А вони не побажали навіть із людьми побалакати. У наш під’їзд не приходили. Зате там підпис дитини, якій у 2008 році 15 років було. Який міг бути підпис? – продовжують.

Сходка не дала результатів. У суботу біля будинку вже почалися будівельні роботи.

 – Нічого. Бували випадки, що й назад котловани закопували, – говорять ті, хто ще вірить у справедливість вирішення цієї справи.

Чи дійсно правомірно ведеться будівництво, чи законно видані дозволи на проектування – відповіді на ці питання спробуємо дати вже у наступному номері тижневика.

Олена Савченко

6 коментарі до “«Схвачено й заплачено» або недоброякісне сусідство

  1. Цікаво!!! А відколи це працівник міліції (НАЧАЛЬНИК ДОЗВІЛЬНОЇ СИСТЕМИ) став підприемцем.
    Закон України ПРОТИ ДІЇ ТА ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ говорить. Що працівникам міліції заборонено займатися підприемніцькою діяльністю або нішою оплачованою роботою…

  2. на вила його ..це банда..погань..

  3. :-* “Ніщо так не шкодить здоровю українця як добробут його сусіда” :zzz

  4. Так воно то так, тільки трішки не так. Взяти перше: чи є ця добудова на генеральному плані міста? Декілька років назад наприклад Пазенку відмовили у дозволі на добудову, так як ця добудова не передбачена генпланом. Як не старався, як не крутився, па дозволу не отримав. Не отримав дозволу і Жуківець з тих же причин. Висновок: не так заходили до міськради і не з тими рішали і мало або і зовсім не клали на лапу. Іншого пояснення важко знайти. Негайно треба проводити люстрацію у міськраді.

  5. А у Гадяцькому районі не тільки міліціонерам можна займатися підприємницькою діяльністю, а і голові районної ради і ще деяким посадовцям. На цей регіон, мабуть, поширюється “імунітет” 😉

  6. пора вже цю всю владу місцеву випалювати шинами поки це буде тривати??які тарифи що діеться?слава украіні.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...