Скандальне будівництво – бути чи не бути?

Поділитися новиною

Скандальне будівництво – бути чи не бути?У минулому номері тижневика ми обіцяли продовжити тему «недоброякісного чи недобросовісного сусідства». Нагадаємо про матеріал «Схвачено й заплачено…» Щоб розставити всі крапки над «і», з’ясувати, чи правомірні та доречні звинувачення підприємців у незаконності будівництва, ми вирішили своїми очима поглянути на пакет документів.

Нині у міськраді, як і годиться, знаходяться усі папери, пов’язані з цією справою. Ось що розповіла про це скандальне будівництво мер міста Тетяна Савченко.

–  У міську раду зверталися лише по телефону. Офіційного, тобто письмового звернення від людей не було. Хоча ми б їм дали вичерпну відповідь від усіх органів.

У 2008 році Рувегуки звернулися до нас із пропозицією на забудову цього магазину.  Тоді при райдержадміністрації діяла постійно діюча комісія по земельних питаннях, яка займалася вибором земельних ділянок під будівництво об’єктів. Після того, як її обрали (до речі, є акт, всі підписи), ми виготовили технічну документацію і договір-оренди.

Він 6 років поспіль сплачував за оренду  1040 грн. 58 коп. У минулому році  взяв дозвіл на проектування.  Підприємцям були представлені техумови від РЕМу – перенести кабель. Зараз цим і займаються. У 2013 році ми продовжили договір оренди, тоді ж збільшилася нормативна грошова оцінка – до 2000 гривень.

– Мешканці будинку скаржаться, що з ними не погодили питання будівництва.

– Справа в тім, що ніяким містобудівним законодавством не передбачено, що треба попереджати населення. Це робиться тільки в тому разі, якщо об’єкт може екологічно забруднювати середовище. Тут же по проекту продовольчий магазин.

– Наступна претензія від населення – перекриття проходу.

– Там є приблокований підвал, але вхід до нього залишається. Просто його зроблять  по-іншому. Підприємці зробили доріжку навколо запланованого будівництва, щоб людям було зручно ходити.

Я не знаю, хто людей  консультував, але вони не вірять, що земля в оренді. Кажуть: коли ви встигли продати ділянку? Земля може бути в оренді, а може бути викуплена.

– Тобто на орендованій землі можна вести капітальне будівництво?

– Звичайно. І починають майже всі з того, що спочатку беруть в оренду, а вже тоді викуповують.

– Скажіть, будь ласка, архітектурні норми дозволяють подібні варіанти будівництва, тобто приблокування магазину до житлового будинку?

– Так. Але в даному випадку по-іншому й не можна. Якщо не прибудовуватися, то треба відступати 15 метрів від будинку – такі  пожежні норми. І магазин виходив би ледь не до дороги, порушуючи червону лінію (будинки повинні стояти в один ряд).

Приблокування  магазину до будинку дозволяється, як і переобладнання квартир у будинках під магазини.

Що ж, здається, із документацією проблем немає. Можливо, хтось продовжить лозунг колишнього номера «схвачено й заплачено» і поспішить запевнити, що все можна купити. Але ж чи таки все – стільки інстанцій довелося  б обходити з повним гаманцем, що, як кажуть у народі, не стояла б шкурка вичинки. Тож, може, комусь і гірко це чути, але як не як, а будівництву бути. Жаль тільки, що ціною людських стосунків.

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...