Нове про субсидії

Нове про субсидії

Нове про субсидії

Поділитися новиною

Нове про субсидіїУпровадження нових соціальних стандартів та державних соціальних гарантій у сфері житлово-комунального обслуговування

1 жовтня 2014  р. набуває чинності постанова Кабінету Міністрів України від 6.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»,

якою затверджено соціальні норми житла (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної і гарячої води, централізоване водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення побутових відходів) для надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Згідно вищезазначеної постанови, громадянам, які відповідно до законодавства мають субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, установлено соціальну норму житла для:

1) оплати користування житлом/утримання житла – 13,65 кв. метра загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство;

2) централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) незалежно від джерела та виду енергії – 13,65 кв. метра опалюваної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метри на домогосподарство.

Окрім того, установлені соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії:

1) Для користування послугами з електропостачання в житлових приміщеннях (будинках)

– не обладнаних стаціонарними електроплитами: 90 кВт/год. на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) за наявності централізованого постачання гарячої води; 120 кВт/год. на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) за відсутності централізованого постачання гарячої води;

– обладнаних стаціонарними електроплитами: 130 кВт/год. на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) за наявності централізованого постачання гарячої води; 150 кВт/год. на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) за відсутності централізованого постачання гарячої води.

2) Для користування послугами з централізованого постачання холодної води – 2,4 куб. метра на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4 куб. метри на одну особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води.

3) Для користування послугами з централізованого водовідведення – 4 куб. метри на одну особу на місяць.

4) Для користування послугами з централізованого постачання гарячої води – 1,6 куб. метра на одну особу на місяць.

Окрім того, внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Що таке субсидія

Субсидія – це адресна безготівкова допомога домогосподарству, яка надається на погашення витрат із оплати житлово-комунальних послуг. Субсидія визначається як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, та обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Хто має право на призначення житлової субсидії

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. (До 1 жовтня субсидія на загальних підставах призначалася лише власнику житлового приміщення). Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

Право на призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги, у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. (Соціальна норма житла – 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство, тобто 48,87 кв. м на одну особу). Звертаємо увагу, для осіб, які перебувають у шлюбі, зареєстровані і проживають окремо, субсидія призначається на соціальну норму житла (нині субсидія призначається без урахування додаткових 10,5 кв. м на сім’ю).

Розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидії визначатиметься у наступному порядку:

1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців;

2) середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і таким чином визначається середньомісячний дохід на одну особу;

3) дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (у 2014 році – 1176 грн.), тобто визначається співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;

4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15% (за базовий варіант взято обов’язкову плату за житлово-комунальні послуги у розмірі 15% доходу родини при доході на одного члена сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів), і таким чином визначається відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Таким чином, відсоток обов’язкового платежу сім’ї визначатиметься для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу сім’ї.

Приклад

У житловому приміщенні зареєстрована сім’я, що складається з двох  пенсіонерів. Розмір плати за житлово-комунальні послуги виходячи із соціальних норм та соціальних нормативів користування послугами становить 400 гривень. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї складає 2500 гривень. Середньомісячний сукупний дохід на одну особу складає 1250 гривень (2500:2=1250 гривень).

Визначається обов’язкова частка плати за послуги (%): 1250:1176:2*15%=7,97%

Тобто сім’я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги 199,3 грн (2500*7,97%), а решта плати за житлово-комунальні послуги є субсидією (400 грн – 199,3 грн =200,7 грн).

Термін на який призначається субсидія

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що споживається на індивідуальне опалення, – на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням. Початок опалювального періоду буде встановлений згідно розпорядження  голови облдержадміністрації про опалювальний період 2014 – 2015 р. (Про початок опалювального періоду буде повідомлено додатково).

Куди звернутися для призначення субсидії та які документи надати.

Для призначення субсидії до відділу грошових виплат та компенсацій управління соціального захисту населення необхідно надати:

1. Заяву.

2. Декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

3. Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім пенсіонерів).

Доходом сім’ї вважається нарахована заробітна плата; інші грошові виплати, які мають систематичний характер; стипендії; пенсії; допомога; доходи від підприємницької діяльності; матеріальне забезпечення на випадок безробіття; доходи від здавання житлового приміщення (будинку) у найм або в оренду; натуральна оплата праці, суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків; одержані аліменти; фактичний заробіток осіб, які працювали у фізичних осіб (при цьому натуральна частина заробітної плати цих осіб також включається до їх сукупного доходу); доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, сінокосіння, випасання худоби, та земельної частки (паю), виділеної внаслідок розпаювання землі; допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; інші доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства. Довідки про розмір отримуваних доходів подаються за попередні шість місяців перед місяцем звернення.

Звертаємо увагу: якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є працездатні особи, які декларують та/або подають до органів праці та соціального захисту населення довідки про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб на час призначення субсидії, у розрахунок субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за кожний такий місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб на час призначення субсидії. (З 1 січня 2014 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1218 грн.)

Субсидія не призначаєтьсяу таких випадках:

– у разі якщо серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працюють, не вчаться протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії, та не перебувають на обліку у службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

– якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок);

– якщо у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або більше одного транспортного засобу. При цьому не враховуються транспортні засоби, які не є об’єктами оподаткування, та транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску; 

– якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив значну покупку або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб.

– якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства з’ясовано, що будь-хто із членів сім’ї має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно.

В окремих випадках, виходячи з конкретних обставин, що склалися в сім’ї, субсидії можуть призначатися, як виняток, за рішенням комісії, яка створена при райдержадміністрації. Рішення про призначення (непризначення) субсидій у таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства.

Звертаємо увагу: комісії позбавляються права приймати рішення про надання субсидії на збільшену понад норму площу житла.

Важливо! Сума субсидії, яку переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством унаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступний розрахунковий період. Субсидія призначається виходячи із соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, і перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюється.

Отримати більш детальну інформацію щодо порядку призначення субсидій можна в управлінні соціального захисту населення за телефоном: 3-14-82 або за адресою: м. Гадяч вул. Шевченка, 36. Прийом громадян здійснюється щоденно: понеділок, вівторок, середа, четвер – з 800 до 1700; п’ятниця – з 800 до 1600 (без перерви), у суботу – з 900 до 1500.

І. Ілляенко, в.о. начальника управління соціального захисту населення Гадяцької райдержадміністрації

LIVE OFFLINE
track image
Loading...