Погашення боргів до Пенсійного фонду — наповнення пенсійного бюджету

Погашення боргів до Пенсійного фонду — наповнення пенсійного бюджету

Погашення боргів до Пенсійного фонду — наповнення пенсійного бюджету

Поділитися новиною

Погашення боргів до Пенсійного фонду — наповнення пенсійного бюджетуПочинаючи з 1 жовтня минулого року, функція адміністрування єдиного внеску в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування покладена на органи Міністерства доходів і зборів.

На момент передачі (станом на 1.10.2013 року) борг по ЄСВ становив 680,4 тис. грн., у т.ч. недоїмка по внесках – 596,6 тис. грн., по пені – 12,6 тис. грн., по штрафних санкціях – 71,2 тис. грн.

Усі борги охоплені заходами примусового стягнення. На 1 вересня 2014 року в відділі ДВС Гадяцького РУЮ знаходиться 130 судових рішень на загальну суму 429,8 тис. грн. та 369 вимог на суму 190,0 тис. грн.

Нині управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі забезпечує роботу з податківцями, що спрямована на погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску. У поточному році управлінням Пенсійного фонду та податківцями проведено п’ять спільних нарад, на яких визначалися актуальні питання та окреслювалися шляхи їх вирішення. За вісім місяців 2014 року єдиного соціального внеску, який рахувався на 1 жовтня 2013 року, погашено 95,3 тис. грн., а з часу передачі функцій адміністрування єдиного соціального внеску загальна сума погашення боргів становить 151,1 тис. грн. Між двома відомствами відбувається постійний взаємозв’язок із питань забезпечення надходження єдиного внеску, оскільки 85 відсотків від його сплати йде на виплату пенсій майже 18 тисячам пенсіонерів району. Забезпечується облік прав більш як 13 тисяч застрахованих осіб у пенсійному та інших видах соціального страхування.

Після передачі функцій та створення нової моделі соціального страхування управління Пенсійного фонду в межах своєї компетенції вживає всі необхідні заходи по забезпеченню стабільності пенсійної системи.

У районі проводиться своєчасне нарахування й виплата пенсій, яка здійснюється в межах передбаченого законодавством терміну з 4 по 25 число кожного місяця. Протягом нинішнього року не було допущено жодного випадку порушення термінів виплати.

У даний час управління Пенсійного фонду зосередило свої зусилля на профільних напрямках роботи. Пенсійний фонд здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов’язкового державного пенсійного соціального страхування, забезпечує реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення і ведення персоніфікованого обліку надходжень від сплати єдиного внеску. Ведеться ретельний облік Державного реєстру по всьому контингенту застрахованих осіб та обробка і надання індивідуальних даних для нарахування виплат, передбачених діючою системою загальнообов’язкового державного соціального страхування.

За вісім місяців поточного року план надходжень по страхових внесках виконано на 118,3%. При плані 498,8 тис. грн., фактично надійшло коштів 590,2 тис. грн., у тому числі план серпня місяця виконано на 107,3%.

Разом із тим, у зв’язку з ситуацією, яка склалася в нашій державі останнім часом, із наростанням економічних та інших несприятливих факторів виникає необхідність пошуку додаткових джерел надходжень до пенсійного бюджету. Одним із традиційних резервів є погашення боргів зі сплати пенсійних внесків.

Заборгованість по сплаті пенсійних внесків станом на 1 вересня 2014 року зменшилася в порівнянні з початком року на 19,4 тис. грн. і склала 216,4 тис. грн., у тому числі недоїмка по внесках — 174,1 тис. грн., по пені — 20,6 тис. грн., по штрафних санкціях — 21,7 тис. грн.

Із загальної суми боргу дієвий статус боргу становить 18,9 тис. грн. Це 2 юридичні установи, борг яких складає 0,7 тис. грн. та 30 фізичних осіб-підприємців, сума боргу по яких становить 18,2 тис. грн. Борги утворилися в зв’язку з несплатою платниками страхових внесків за 2010 рік та із застосуванням фінансових санкцій за неподання звітності відповідно до пп.5 п.9 ст.106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Безнадійний статус боргу становить 110,3 тис. грн. та борг підприємств-банкрутів – 87,2 тис. грн.

Усі борги по страхових внесках охоплені заходами примусового стягнення. На 1 вересня 2014 року в відділі ДВС Гадяцького РУЮ знаходиться 34 судових рішення на загальну суму 176,6 тис. грн.

У поточному році відповідно до ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» спеціалістами Пенсійного фонду району як сторони виконавчого провадження спільно з державними виконавцями проведено 14 рейдів та обстежено 116 боржників. У результаті спільних дій УПФУ в Гадяцькому районі та ВДВС Гадяцького РУЮ надійшло коштів на суму 18,8 тис. грн., у тому числі з рахунків виконавчої служби – 6,1 тис. грн., самостійно сплачено боржниками 12,7 тис. грн.

Загальна сума боргу по пільгових пенсіях на 1 вересня 2014 року складала 1393,7 тис. грн., з яких 4,4 тис. грн. мають 2 підприємства з дієвим статусом боргу, борг підприємств-банкрутів – 1322,2 тис. грн., а решта 67,0 тис. грн. – борг по 3 підприємствах з безнадійним статусом боргу. На 1 вересня 2014 поточного року в відділі ДВС Гадяцького РУЮ знаходиться 4 накази суду по пільгових пенсіях на суму 59,4 тис. грн.

Відповідно до діючого законодавства наявність боргу в платників – це не лише недоодержання бюджетом Фонду коштів, які б могли бути направлені на виплату пенсій, а ще й втрачений страховий стаж. Не мають залишитись осторонь і самі застраховані особи, бо йдеться про їхні права. Згідно з Законом найманим працівникам надано право отримувати від страхувальника підтвердження щодо сплати страхових внесків, у тому числі і в судовому порядку. Отож кожний працюючий повинен проявляти інтерес до того, як роботодавець розраховується з Пенсійним фондом, і за неналежного виконання працедавцем своїх обов’язків вимагати від нього сплати страхових внесків у повному обсязі.

Роботодавці, які не сплачують страхові внески до бюджету Пенсійного фонду, обмежують конституційне право своїх працівників на соціальний захист та на одержання заробітної плати.

Однією з основних умов включення періодів (строків) роботи до страхового стажу для обчислення пенсій за віком згідно з нормами діючого пенсійного законодавства є сплата страхових внесків до Пенсійного фонду України. Відповідальність за це покладено на страхувальників – роботодавців, тому сьогодні саме вони повинні забезпечити право на пенсію своїм найманим працівникам.

З 1 січня 2004 року до страхового стажу працівника зараховується лише період, за який повністю сплачено страхові внески. У разі якщо страхові внески сплачено не в повному обсязі, до страхового стажу робітника буде зараховано лише період, пропорційний кількості днів, за які фактично сплачені страхові внески. Якщо ж роботодавець нараховує заробітну плату менше мінімальної заробітної плати, працівникам стаж зараховується частково, а якщо внески до Пенсійного фонду не сплачені взагалі, то страховий стаж не зараховується зовсім.  

С. Федоренко, перший заступник начальника управління

LIVE OFFLINE
track image
Loading...