Мати пружні «сідниці» для жінки честь?!

Поділитися новиною

Що таке целюліт насправді. Думка гінеколога

Між гінекологами і косметологами  та пластичними хірургами до цих пір йдуть суперечки щодо того, як ставитися до целюліту. І якщо для останніх це зло злісне, то гінекологи вважають, що насправді поява «апельсинової шкіри» – це нормальний і природний результат дії жіночих гормонів.

У них немає нічого страшного, і комплексувати з цього приводу немає причин.

Навіщо?

З точки зору еволюції нормально, якщо у жінки є жирові запаси – так наш організм у всі часи захищався від катаклізмів. На випадок, якщо раптом почнеться війна, або трапиться голод, або просто чоловіки не добудуть на полюванні мамонта, і жінка вчасно не поїсть, жіночі гормони естрогени допомагають «зробити запаси» і запаковують споживані жири в спеціальні коробочки, у результаті чого виникає целюліт. Так що целюліт – це не патологія. Це просто форма відкладання жиру, пов’язана з дією жіночих гормонів. Зверніть увагу: целюліту немає у маленьких дівчаток до початку статевого дозрівання і майже не буває у бабусь, тому що у них не виробляються естрогени. Целюліт – це проблема тільки тих жінок, які знаходяться в репродуктивному періоді. Причому і повненьких, і худеньких.

Як?

Тепер пропоную подивитися на механізм його утворення. Жирові клітини не ізольовані один від одного, вони всі живуть разом у міжклітинному просторі. І коли вони всі починають рости і збільшуватися в розмірах (причому незалежно від чого – через накоплення жиру або рідини, яка затримується в тканинах унаслідок відсутності руху), через деякий час їм стає тісно, вони починають здавлювати один одного. Але в жировій тканині колаген вростає в зони, утворюється набряк, формуючи ті самі коробочки, про які говорилося вище, у результаті чого через деякий час ми помічаємо нерівну поверхню шкіри, наприклад, у себе на стегнах, тобто целюліт.

Серед причин, які призводять до целюліту, є такі, на які ми ніяк не можемо вплинути (наприклад, спадково-генетичні), тому говорити про них у цій статті немає сенсу. А є такі, які ми здатні скорегувати (харчування, рух і гормональні чинники). Про них поговоримо докладніше.

Отже, харчування. Наш організм багато століть жив в режимі «видобутку» прожитку. І всі енергетичні процеси в ньому влаштувалися таким чарівним чином, що якщо їжа є, то вона витрачається тільки з потреби, а решта запасається або переводиться в тривале паливо.

Проблема зайвої ваги на сьогоднішній день – дійсно одна з основних у всьому світі. Люди з ожирінням не можуть вийти за рамки порочного кола, на одному полюсі якого багато жиру, а на іншому – багато естрогенів. Справа в тому, що жіночі гормони синтезуються не тільки в яєчниках, але й у жировій тканині. Тому чим більше накопичується жиру, тим більше виробляється естрогенів, і тим більше на їх фоні формується целюліт.

Але не поспішайте сідати на жорстку дієту, тому що зовсім без жиру теж життя не буде. Нормального, принаймні. Усі жіночі гормони синтезуються на холестерин, тобто якщо наш організм не отримуватиме жирів, жіночі статеві гормони вироблятися не будуть. Тому в усіх жінок – строгих вегетаріанок дуже погано з місячними. І нехай вони худенькі і у них немає целюліту, також у них немає і менструації, і з вагітністю можуть бути проблеми.

 

Пункт другий – рух. Сьогодні ми долаємо величезні відстані сидячи. Нам вже не потрібно бігти, щоб убити мамонта, досить просто сісти в машину. У кожної з нас удома величезна кількість побутової техніки. Підніміть руки, у кого вдома ще немає пральної машини? А згадайте, як наші мами прали за допомогою дошки і при цьому були в прекрасній фізичній формі, тому що ручне прання – це те ще навантаження! А ще у нас є холодильники, заповнені їжею, і супермаркети, що працюють цілодобово, в яких можна купити будь-які продукти, так що вже й не потрібно добувати ніякого мамонта. Та той же пульт від телевізора: спробуйте його втратити, і ви схуднете хоча б на кілька сотень грамів! І це все відбивається на нашій фігурі. Додайте до всього цього свою інтелектуальну працю, яка не передбачає активного руху, і ви отримаєте закінчену картинку під назвою «Целюліт».

Пункт третій – гормональні чинники. Ми пам’ятаємо, що саме естрогени відповідальні за «упаковку» жиру в целюлітні коробочки. І ми можемо впливати на їх синтез, але тільки разом з лікарем! Дуже часто жінки, які починають приймати гормональні контрацептиви, не порадившись із професіоналом, через 2-3-4 місяці помічають, що у них з’явився целюліт. Чому? Та тому що вони просто вибрали собі препарат з дуже великим вмістом естрогенів, які й запустили процес накопичення жирів. А жінки починають звинувачувати у всьому контрацептиви, хоча це не таблетки погані, це просто ще одна причина, чому потрібно вибирати протизаплідні разом із доктором, який розуміє, що і як вам потрібно приймати.

І знову – як?

Так що якщо вас турбує «апельсинова кірка», я рекомендую не бігти до хірурга на ліпосакцію, а просто нормалізувати харчування, піти в спортзал і зігнати зайвий жир. А ще обов’язково додати до дієти і фізнавантаження лімфодренажні процедури (наприклад, масажі, ручні або апаратні, пресотерапию тощо), Інакше ви отримаєте целюліт на худій попі. Тільки пам’ятайте: робити все це краще тільки в тих салонах краси або у тих фахівців, яким ви довіряєте.

Целюліт можна заховати, із ним можна змиритися, а можна спробувати побороти. Методів корекції сьогодні предосить. Головне – чітко зізнатися собі, навіщо ви це робите: наприклад, щоб Він постукав у двері, або щоб добре виглядати, або щоб завагітніти (так, це теж може бути причиною бажання схуднути, тому що в жінок із надмірною вагою багато ановуляторних циклів). А коли є озвучена мета, то до неї і йти легше.

Як казав французький мислитель Шарль-Луї де Монтеск’є, у жінки тільки одна можливість бути красивою, але бути привабливою – тисяча можливостей.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...