Брехню терпіти не будемо

Поділитися новиною

Нещодавно в одній із місцевих газет була опублікована стаття під заголовком «Наклепів терпіти не будемо» за підписом дирекції ТОВ «Хантерс». Поштовхом до написання статті стали публікації в газеті «Базар Медіа», в яких члени ініціативної групи від імені мисливців району виступають за цілісне мисливсько-рибальське господарство, яке існувало донедавна, і до розвалу якого й  приклало руку ТОВ «Хантерс».

На відміну від авторів статті, ми під своїми публікаціями ставимо свої прізвища і думаємо, що й прізвища дирекції «Хантерса» мисливці хотіли б знати також. На жаль, знайти вас за вказаною адресою (вул. Вокзальна, м. Гадяч) не вдалося. Там знаходяться складські приміщення, і про пані Колотай І.О., яка згідно договорів, є директором, ніхто з охорони ніколи не чув.

Але нам вдалося дізнатися, хто є власником ТОВ «Хантерс». Це Гнида Федір Андрійович та Фрунт Лариса Василівна. Цікаві прізвища, правда? А ви, члени дирекції, є найманими працівниками, яким платять зарплату вищевказані роботодавці. Тому ви завжди будете виконувати замовлення своїх хазяїв і діяти в їх інтересах, а не в інтересах своїх колег-мисливців, на жаль.

У статті часто зустрічаються вислови: «ми не думали», «ми створили», «ми зберігаємо, охороняємо». Хочеться запитати: хто такі «ми»? Назвіть хоча б свої прізвища та посади.

Якщо звернутися до правдивої історії, а не до тієї, якою оперуєте ви, то мисливські угіддя давно манили до себе «гаманці» з грошима. Перший шматок був відірваний при створенні мисливського господарства «Факел». Потім спонсором товариства стало Мартинівське  бурякогосподарство під керівництвом Суханя, який, як і «Хантерс», через певний час забажав створити своє мисливське господарство. До речі, дякуючи йому, у ліси Гадяччини завезені благодатні олені. Вам, на жаль, за 5 років спонсорства похвастатись нічим. Тоді за участю ТОВ «Агро-Альфа», яке виступило спонсором, удалось зберегти цілісне господарство. Але ніхто і подумати не міг, що це відстоювання власних інтересів, а не інтересів громадського товариства. Дядечко Г.В. як представник спонсора, будучи членом президії, а значить і членом керівництва, до якого ви апелюєте, знав настрій мисливців і тому розумів, що до закінчення терміну оренди мисливських угідь вести розмову про створення окремого приватного мисливського господарства немає сенсу. Тому з’явилась постанова президії обласної ради УТМР про створення товариства, де співзасновниками виступило ТОВ «Хантерс», з відсотковою часткою в статутному капіталі 40%, і УТМР – 60%. Але дію цієї постанови призупинили до моменту переукладення договорів.

До речі, років три тому Боцула О., який очолював «Молоді регіони» і був членом президії районної ради, виступив з ініціативою створити своє окреме мисливське господарство на певній території, хоча ми пропонували створити окреме господарство на всій території району зі статутом УТМР. Тому у ТОВ «Хантерс» з’явився шанс створити своє мисливське господарство без частки в ньому УТМР, зрадивши його членів, але поділившись угіддями з «Горизонтом», який підтримувався керівною верхівкою району.

Важко зрозуміти яку вигоду від такої угоди мав тодішній представник спонсора Григорій Васильович, адже без його згоди та підтримки членів УТМР мисливського господарства «Горизонт» не існувало б.

Ніколи не зможу зрозуміти, для  чого нести такі затрати на утримання господарства, якщо, як ви говорите, воно збиткове. У благодійність власників не вірю. Меценатами ви ніколи не були, так як за свої послуги отримували 50% ліцензій на відстріл копитних звірів. Хотілося б  нагадати дирекції ТОВ «Хантерс», що УТМРу виповнилося понад 90 років. За цей час воно існувало і без підтримки, і з підтримкою спонсорів, але зберігало свою цілісність. Кожен, хто перебував у товаристві, мав членський квиток, яким пишався, а не договір, навіть не на рік, а на період полювання. Цей квиток надавав упевненості в завтрашньому дні і право полювати на всій території району як на пернату дичину, так і на хутрового звіра.

Дуже радий, що єгерська служба складається з професіоналів, до речі, тих, хто працював при існуванні УТМР. У їх обов’язки і тоді входило поновлення санітарних ванн та розвезення кормів. Якщо вам потрібні фотоматеріали, ми також можемо їх надати. Але не зрозумію, до чого тут зараз підгодівля звірів. Розумію, що якось потрібно показувати свою роботу, хоча поки що продемонструвати нічого, окрім місця для відпочинку мисливців, яке було побудоване членами товариства задовго до вашого спонсорства. Майте совість, коли публікуєте фото, до зображення якого ви відношення не маєте. Але для чого зараз, у літній період, убивати в звіра імунітет до пошуку природніх кормів, не розумію. Дикі звірі здатні себе прогодувати, їм лише необхідно допомогти у важкі зимові місяці. Кормова база Гадяччини різноманітна і в необхідній кількості. Можливо, літня підгодівля проводиться з метою прив’язування звіра до певних місць полювання. Адже і зараз лунають постріли в районі гадяцьких луків зі сторони лісу. Мисливці телефонують із проханням розібратись, але за якою адресою звертатися по допомогу, не відомо.

Чомусь керівники нових мисливських господарств дуже зацікавлені в побудові вольєрів та розведенні диких кабанів. Для більшості мисливців Гадяччини такий вид трофею недоступний. Адже вартість упольованого кабана становить 4,5 тис. гривень. Основними трофеями для мисливців є не кабани, якими ви так опікуєтесь, а дикі качки, зайці та лисиці, які проживають здебільшого не в лісах, а на озерах та полях, які ви поділили з «Горизонтом». Найбільше від цього поділу постраждали гадяцькі мисливці, які приписані до «Корпусного парку», а не до мисливських угідь на територіях селищних рад.

У вас працює єгер Дунай О.О., і я його знав, як порядну людину. Цікаво, чи консультувалися ви з ним, коли згадували про випущених диких качок в озера Козаче та Моховате. Він, як ніхто, знає долю 200 випущених качок в озеро Козаче, адже він їх і випускав, і охороняв, і полював разом з нами на цій водоймі. Хай він вам розповість, що на перший день полювання піднялось 17 диких качок, які від гніздилися в цьому озері. Де поділися випущені качки, ніхто, на жаль, відповісти не може. Запитайте у своїх єгерів, можливо, вони нададуть вам інформацію. До речі, качки були закуплені не вами, а на кошти мисливців, які сплачували за біотехнію.

Якщо у вас дійсно є факти причетності членів ініціативної групи до відстрілу диких качок із порушенням законодавства, то представте їх в суд і на загал усіх мисливців. Але якщо таких фактів немає, то за неправдиві свідчення потрібно відповідати.

Хочу також проінформувати дирекцію «Хантерс», що при підготовці пакету документів до всіх керівників с/г підприємств і голів селищних рад направлені листи з проханням погодити продовження терміну оренди. Копії цих звернень є в наявності. Крім того, на ці звернення отримані відповіді, 19 з яких погодили продовження оренди, інші або необґрунтовано відмовили на користь «Хантерса» чи «Горизонта», або написали, що питання потребує додаткового вивчення. Також Гадяцьке лісове господарство за підписом директора О.М. Пішняка також необґрунтовано відмовило на користь ТОВ «Хантерс» та «Горизонт». На жаль, лист із проханням про виготовлення карти угідь залишився без відповіді. Ці всі фактори не дали змоги підготувати необхідний пакет документів для погодження на сесії районної ради. У той час для «Хантерса» та «Горизонта», за підтримки керівництва району, горіло зелене світло.

Хочеться також запитати, коли полювання з норними собаками на хижака – лисицю – вважалось браконьєрством? Навпаки, за добуті трофеї поверталися набої, а колективам, які здобули найбільше лисиць, надавались безкоштовні ліцензії на копитних звірів. Закон також не забороняє здавати шкури добутих звірів і отримувати кошти хоча б для утримання мисливських собак.

Коли згадуєте про сумнівне мисливське минуле членів ініціативної групи, то оперуйте конкретними фактами, а не ховайтеся за дирекцію ТОВ «Хантерс». Опублікуйте, хто ви – нові герої, яких мисливці району повинні знати в обличчя. Чи ви, можливо, приховуєте не тільки своє сумнівне минуле, а й теперішнє? Мисливці розберуться і якщо виявлять якісь незаконні факти, то обов’язково опублікують із підписом.

Ви, шановні, все говорите про кошти, які необхідно вкладати в господарство. На мою думку не скільки коштів потребують звірі, як людської душі та захисту, дай Бог не від вас.

Ви ще нічого не зробили для збереження флори і фауни, окрім того, що користуєтеся тим потенціалом, над яким довгі роки працювали всі мисливці Гадяцького району. І якщо ви дійсно гадячани, то досить обливати брудом організацію, в якій, мабуть, також перебували,  а дехто й працював.

О. Кузьменко, мисливець з 29-річним стажем і членством в УТМР

LIVE OFFLINE
track image
Loading...