Усе нове приживається важко

Усе нове приживається важко

Усе нове приживається важко

Поділитися новиною

Усе нове приживається важкоМи так завзято беремося удосконалювати існуючі негаразди, проте результат дуже часто виявляється далеким від очікуваного. Життя постійно підтверджує вислів «Хотіли як краще, а вийшло як завжди».

Донедавна дитяча консультація існувала як окреме відділення. Матусі з діточками приходили чи то на прийом до лікаря, чи просто на щеплення. Діти з тяжкими захворюваннями або з температурою приймались окремо, в ізоляторі. Зараз же в одній будівлі лікують і дітей, і дорослих.

І невідомо, з якою проблемою прийшов той чи інший пацієнт до лікарні, адже сімейний лікар – це багатопрофільний спеціаліст, часто його ще називають «лікарем першого контакту», бо саме до нього люди передусім звертаються зі своїми проблемами.

Останнім часом люди почали все активніше обговорювати це питання. Таки наболіло!  Багато матусь скаржилось на злиття двох лікарень. Ми довго мовчали, чекали, що хтось таки відреагує на докори людей. Та останньою краплею був дзвінок до редакції. Жінка представилась Світланою і розповіла ось таке:«Була сьогодні в дитячій – там кошмар! Аналізи беруть тільки в понеділок, середу і п’ятницю, а раніше було кожного дня. Стоїмо в черзі, приходиться пропускати поперед себе дідусів і бабусь (як ти не пропустиш, старість потрібно поважати), а потім пропускаємо свою чергу до лікаря. Аналізи збирають у туалеті, умов для цього ніяких, повна антисанітарія! Баночки з аналізами стоять на столі, дорослі поряд з дитячими, хто завгодно може туди і долити, і поміняти (як це не смішно звучить). Так ми цілий день з донькою і просиділи в лікарні. З усіх сторін люди кашляють, хто знає, чим вони боліють. Хоч би тепер нових болячок не набратися!»     

Залишити без уваги це питання ми не могли і, щоб не судити однобоко, вирішили розпитати більше людей. Питання було таке: як ви ставитесь до того, що зараз дитяча консультація об’єднана із відділенням сімейної медицини? Такі відповіді ми почули:

Надія: «У мене двоє маленьких діточок, тому часто приходиться бувати в лікарні. Дітки стоять, не кашляють, а дорослі – хворі. І це ж якщо просто кашляють, а то ж можуть бути і з туберкульозом!»

Наталія: «Я як мама вважаю, що це, як мінімум, неповага до дітей.  Діти у нас дуже вразливі до хвороб. Ми як приходимо на щеплення, не стаємо навіть поряд із хворими дітьми. Хвороби ж різні бувають як у дітей, так і у дорослих. Я вважаю, що дитячі медичні заклади потрібно відгороджувати від дорослих лікарень. Я проти такого сумісного варіанту. Так, сімейна медицина потрібна, цей фах непоганий, і спеціаліст такий має бути, але не в дитячому закладі».

Анна: «Дуже це погано. Діти можуть заразитись від хворих. Прийдемо просто на прийом із здоровою дитинкою, а наберешся таких болячок, що не хочеться і казати! Стараємось тепер уникати походів у лікарню».

Леся: «Дуже не подобається таке рішення. Незручно й так, а ще як людей багато, то зовсім важко.  Дорослі зі своїми болячками, а дітки не завжди хворі, а можуть просто проходити щорічний огляд. А ми тоді хочемо, щоб наші діти не хворіли!»

Виходить, ніхто не збирається запитувати у простих відвідувачів лікарні, чи влаштовує їх це нововведення. Тож поки ми самі не почнемо скаржитись на незручності, ніхто й не задумається допомогти і задовольнити невдоволених пацієнтів.

За відповіддю на питання  чому так сталось ми звернулися до Валентини Олександрівни Близнюк. Саме вона зараз завідує цим відділенням. Ось що вона нам розповіла:

«Зараз відділення називається АЗПСМ № 2 (амбулаторія загальної практики сімейної медицини № 2). Раніше амбулаторія мала більш звичну, народну, назву «Дитяча консультація». Дитячою поліклінікою будівля по вул. 50 років Жовтня, 44 ніколи не була. Це педіатричне відділення Гадяцької ЦРЛ. Там вели прийом лікарі-педіатри, які обслуговують все дитяче населення міста Гадяч. На сьогоднішній день на чотирьох сімейних дільницях працює всього два лікарі (один лікар зараз  знаходиться на курсах підвищення кваліфікації, другий – у декретній відпустці).

Раніше вся лікарська охорона здоров’я надавалася одним закладом  – Гадяцькою ЦРЛ. Тепер на території району три заклади: Гадяцька ЦРЛ, комунальний заклад «Гадяцький центр первинної медико-санітарної допомоги» та відділення екстреної медичної допомоги. Також нині іде поділ на рівні надання медичної допомоги. І перший рівень – це  медична допомога, яка надається сімейним лікарем. До 2019 року в складі центру ПМСД має працювати лікар-педіатр, який надає медичну допомогу і дорослому, і дитячому населенню міста. У нас же педіатри надають допомогу тільки дітям.

Мета нашої реформи  – наближення  сімейного лікаря до пацієнта, децентралізація надання медичної допомоги, тобто, щоб сімейний лікар жив ближче до обслуговуючого ним населення. Із департаменту прийшли вимоги, щоб відстань до пацієнта не перевищувала 3 км. А для створення нової амбулаторії  потрібно мати приміщення, необхідну кількість кабінетів і хоча б мінімальне обладнання. Також є табель оснащення, який зобов’язує керівника закладу забезпечити роботу лікаря, оснастивши його певним обладнанням. Тому рішенням 24 сесії 6 скликання від 25.10. 2013 року на базі так званої «дитячої консультації» була утворена  АЗПЦМ №2. Вона обслуговує прилеглу територію  до цього закладу: 4 сімейні дільниці і все дитяче населення. Щоб покращити умови  обслуговування  дітей, кабінети лікарів-педіатрів і сімейних лікарів розміщені з протилежних сторін приміщення. Графіком роботи передбачено одночасне перебування на прийомі лише одного сімейного лікаря та одного лікаря-педіатра. Маніпуляційні кабінети та кабінети щеплення для дорослих і дітей окремі. Лаборант забезпечує плановий збір крові для дітей і дорослих в різні дні тижня, згідно графіка (понеділок, середа, п’ятниця  – діти, вівторок, четвер  – дорослі). Скласти графік так, щоб не пересікалися дорослі з дітьми, ми не можемо.

Щиро кажучи, приміщення площею 740 м2 потрібно утримувати за щось. Залишити двох лікарів, а інших  – у одну лікарню я вважаю не доцільним. Та й до мене особисто надійшла лише одна скарга. А жителів, які дякували за те, що ближче тепер і краще стало, я можу вам перерахувати.

Так вже визначено, і не ми придумали цю реформу. Недавно ми отримали з міністерства лист, у якому сказано, що Міністерство охорони здоров’я вважає недоцільним переглядати рішення про утворення центру ПМСД. Усе нове приживається важко. Але ми йдемо до цього. Сімейний лікар наглядає за людиною від її народження, знає всі проблеми батьків, її хвороби, спадковість і аж до видачі печальної довідки. Ми йдемо шляхом реформ, і поки що зроблене до цього визнане таким, що не підлягає перегляду».

Тож, на превеликий жаль, усім, хто звертався до редакції, можемо сказати: поки що все залишиться так, як є. Хто знає, можливо,  згодом хтось із керівництва прислухається до прохань людей і поверне все на свої місця.  А як ні, то може, недарма  кажуть: усі зміни – на краще. Можливо, наша лікарня скоро виросте до такого рівня, що й скаржитись не буде на що? Наберемося терпіння, а час покаже.

Оксана Кириченко

3 коментарі до “Усе нове приживається важко

  1. Ми підписувались у зверненні народної ради,щоб дитяча консультація була дитячим закладом.Там було багато підписів,але якщо це не буде зроблено,батьки вирішили дітей в медичний заклад не водити,хай лікарі до дітей ходять,а також ми готуєм лист в мінохорони здоров.я.Якщо ви не хочете побачити пікетувальників під лікарнею,поверніть її дітям

  2. Складається таке враження,що у лікарів не було дітей і вони не розуміють серйозності даної ситуації,чи надіються,що менеться.Я особисто не хожу на виклик до сімейного лікаря,хоча хвора і не піду поки приміщення не віддадуть дітям,бо я,на відміну від Валентини Олександрівни,памятаю,що таке маленькі діти.

  3. маразм,підростковому лікарю не хватило кабінету в дитячій поліклініці,зате терапевтів посадили.Я теж за те,щоб лікарі ходили самі до дітей,якщо немає ума ізолювати дітей від хворих дорослих

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...