Національні дні діагностики раку шкіри

Національні дні діагностики раку шкіри

Національні дні діагностики раку шкіри

Поділитися новиною

Національні дні діагностики раку шкіриРодимка – на щастя?

У Вас багато родимок? Ви неодноразово чули, що вони приносять щастя? На жаль, медики вважають інакше – родимка може коштувати життя.

Саме так сталося з донькою екс-президента США Рональда Рейгана, 57-річною Морін: тривале подразнення колготками шкіри на стегні, призвело до меланоми. Як і багато з нас, вона не поспішала до лікарів, може, спочатку отримала б інший діагноз – мелапоцигарна дисплазія, що означає «без п’яти хвилин рак».

Але на ранніх стадіях ця хвороба лікується стовідсотково! Меланома посідає друге місце у світі після раку грудей. Саме тому Морін звернулась до своїх співвітчизників, щоб кожен після 30 років щороку проходив обстеження з маківки до п’ят.

Меланома – різновид раку шкіри, який за агресивністю не має собі рівних. Обравши найслабше місце на шкірі – родимку або пігментну пляму, клітини пухлини починають проростати у глибину і, розростаючись, «розлітаються» по організму, даючи велику кількість метастазів, уражаючи лімфовузли, легені, мозок, серце. А підступність меланоми в тому, що вона може розвиватися у верхніх шарах шкіри впродовж 50 років! «Старт» цій страшній хворобі найчастіше дає тривале подразнення шкіри на місці родимки. Якщо на шкірі у Вас з’явилась родимка чи ще якесь новоутворення, треба щомісячно проводили «ревізію» родимок і звертати увагу на такі ознаки:

– появу тріщин, кровоточивість;

– зміну кольору родимок, а якщо у вас пігментна пляма – то посилення пігментації до чорного кольору;

– у родимки з’являється нерівномірне забарвлення, смугами, шкіра лущиться;

– навколо родимки з’являється почервоніння у вигляді вінчика;

– порушується або повністю відсутній малюнок шкіри навколо родимки;

– родимка збільшується та міцнішає;

– з’являється сверблячка, печія або напруга навколо родимки чи пігментної плями.

І найголовніше – помітивши будь-яку з перерахованих ознак, не гайте часу і йдіть до лікаря!

З. Гриценко, райдерматовенеролог


Iнфоpмація

Департамент охорони здоров’я інформує, що за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, з метою ранньої діагностики та профілактики дерматоонкологічної патології в Україні з 22.04.2014 по 25.04.2014 року в регіонах України будуть проводитися «Національні дні діагностики раку шкіри».

Базовими закладами з цього питання в Полтавській області визначені: Полтавський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер та Кременчуцький обласний шкірно-венерологічний диспансер, які мають підготовлених фахівців та обладнання для проведення дерматоскопії.

У період з 22.04 по 25.04 планується проведення консультування пацієнтів та дерматоскопії на безоплатній основі в ряді державних медичних закладів та приватних медичних структур.

Проведення консультування пацієнтів у вказані дні буде проводитися у Полтавському обласному клінічному шкірно-венерологічному диспансері за адресою: м. Полтава, вул. Енгельса, 12 (з 08.30 до 18.00). Попередній запис за телефонами: 0932880535 – Ольга Костянтинівна Пічкур та 0679381745 – Наталія Вадимівна Коблицька;

у Кременчуцькому обласному шкірно-венерологічному диспансері. За адресою: м. Кременчук, вул. 1905 року, 34, кв. 8, лікар Алла Іванівна Севідова (з 11.00 до 13.00).

Обстеження пацієнтів у вказані дні буде проводитися також у приватних структурах:

«Клініка Дерматологія» – м. Полтава, проспект Першотравневий, 5 (з 14.00 до 18.00) (попередній запис за телефонами 0675400812 та 0532602286);

ПП Агора «ЛДЦ Медея» – м. Полтава, вул. Куйбишева, 24-Б (з 14.00 до 18.00);

Медичний центр «Здоров’я» – м. Пирятин, вул. Червоноармійська, 100 (з 16.00 до 18.00).

LIVE OFFLINE
track image
Loading...