Берегині початку життя

На фото Марія Гребінченко(районний акушер-гінеколог) і Олена Євсєєва (акушер) на огляді майбутньої мами.

На фото Марія Гребінченко(районний акушер-гінеколог) і Олена Євсєєва (акушер) на огляді майбутньої мами.

Поділитися новиною

На фото Марія Гребінченко(районний акушер-гінеколог) і Олена Євсєєва (акушер) на огляді майбутньої мами.5 травня Всесвітній день акушерки.

Професія акушерки, мабуть, найперша на землі, оскільки пов’язана з початком життя. Значимість цієї професії переоцінити важко, адже саме від акушерки, від її досвіду, знань і навичок дуже часто залежить життя і здоров’я матері і дитини. Саме до міжнародного дня акушера, який представники цієї професії святкують 5 травня, я вирішила завітати до пологового відділення Гадяцької ЦРЛ – привітати і, заодно, дізнатися, яка вона, професія акушера.    

 «Професія акушерки дуже важка, – розповідає завідуюча відділенням, районний акушер – гінеколог Марія Олексіївна Гребінченко, – Потрібно слідкувати за двома відразу, і за жінкою, і за плодом – вчасно виміряти тиск, доповісти  лікареві про ситуацію, виконати призначення. Все це лежить на  плечах акушерки. Іноді буває дуже важко тому, що акушерки також живі люди – вони хворіють, ідуть у відпустку, тому навантаження більшає. Проте, наші акушерки дуже відповідальні і нарікань на їхню роботу немає. Ось, наприклад, Олена Євсєєнко працює у нашому відділенні  вже 19 років,» – Марія Олексіївна зупиняє жінку, що проходила повз і починає розповідати про неї, – «Навчалася у Кременчуцькому медичному училищі. Потім, за покликом серця, прийшла працювати у нашу лікарню. Дуже уважна, любить  породіль. Дуже акуратно і професійно приймає пологи. Віддається роботі повністю. Олена Анатоліївна одна із тих, з ким лікарі люблять приймати пологи. Тому, що це вкрай спокійна людина. У неї завжди виважений підхід, тактика. Жінка завжди доглянута, вчасно і уміло виконує усі свої обов’язки».

«На вашу думку якими якостями має володіти людина, щоб працювати акушером?» – запитую.

«По перше, це співчуття до пацієнта. Людина має бути доброю , відповідальною, що  є головним у нашій професії, акуратною у виконанні своїх професійних обов’язків, бути  доброю господинею тому, що підтримується санепідеміологічний режим, і за цим, також, слідкує акушерка. Олена Анатоліївна саме така хазяйка. Вона і обслуговує,  робить розкладку на пологи , замочує інструменти після пологів, займається передстерилізаційною обробкою, робить стерилізацію. Це все лежить на її плечах.», – хвалить працівницю завідуюча. У цей час, акушерка Олена соромиться, позаду.

«Багато охочих працювати?», –  цікавлюсь.

«У пологовому відділенні Гадяцької центральної лікарні працює п’ять акушерок, – відповідає Марія Гребінченко, –  Це висококваліфіковані спеціалісти своєї справи. Зараз у нас акушерські ставки укомплектовані повністю. У нас немає пенсіонерів, усі працездатного віку. Недавно до нас прийшла молода акушерочка, працює близько пів року. У неї навіть не повна ставка. Одна акушерка в декреті. Ми б із радістю приймали на роботу, але на сьогодні місць немає.»

«Що для вас значить поява малюка на світ?»,запитую.

«Поява кожного малюка на світ – це окрема, зовсім не схожа на інші, історія. Кожен жіночий організм – це індивідуальна реакція на пологи. Всі ці моменти необхідно враховувати у своїй важкій роботі. Не буває двох однакових пологів. Іноді начебто нічого не віщує проблем, а пологи видаються важкими і тривалими. А іноді лікар налаштовується на тяжкі і тривалі пологи, а все відбувається швидко і легко.

«Скільки приблизно пологів приймають акушерки?» – цікавлюся.

«Якщо у нас 286 пологів в рік, тому пологів 50 – 70 на рік одна акушерка приймає.», – каже Марія Олексіївна.

«Дуже популярно останнім часом стала присутність чоловіка при пологах. У вас застосовується така практика? Яка статистика?», – питаю.

«Ми працюємо за новітніми технологіями. Тому у нас широко практикуються партнерські пологи. За останнім звітом 76 % пологів проходять з партнером. Ми не забороняємо вільне відвідування і після пологів. Психоемоційна підтримка родичів обов’язкова. Нам доводиться спостерігати за жінкою на пологах і також контролювати партнерську допомогу. Чоловіки ж не просто сидять і дивляться. Вони виконують елементи зовнішнього масажу, у нас є плакати за якими вони навчаються правильно допомагати. Цього всього також навчає акушерка. Лікар само собою, але основна, рутинна, робота лягає на акушерку.» – розповідає лікар.

« А невдалі пологи часто бувають?»,- запитую.

«Фізіологічно народжують 70-80 % жінок, відповідно 20 % – пологи утруднені. Невдалими їх не можна назвати, точніше утруднені, – уточнює Марія Олексіївна, – коли є диспропорція розмірів плоду і тазу матері, коли є гострі стани, наприклад  стрес у плода, серцебиття починає змінюватись. Тоді приходиться проводити оперативні методи пологів, щоб швидше народити дитинку, не посилювати  її гіпоксичний стан.» 

«І, наостанок, що ви можете сказати тим, хто хоче вибрати професію акушера?» запитую у завідуючої відділенням.

«Найголовніше, хочу побажати терпіння. Бути готовими швидко мобілізовуватись. Професія акушерки важка тому, що акушерський пост функціонує цілодобово і, в деякій мірі, це важко для родини. Хто готовий  повністю віддатися цій професії, має співчуття до вагітної жінки, породіллі, тих запрошуємо у нашу професію.»

Акушерки доторкаються до сокровенного – таїнства народження. Завдяки їх умілим і добрим рукам жінки стають мамами і на світ з’являються малята. Хочеться подякувати вам за те, що кожен день ви дбайливо тримайте на руках нове життя! Нехай робота завжди буде тільки в радість, а життя наповниться щастям і достатком.

Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...