Заклики українських політиків сприяють ескалації конфліктів ®

Заклики українських політиків сприяють ескалації конфліктів ®

Заклики українських політиків сприяють ескалації конфліктів ®

Поділитися новиною

Заклики українських політиків сприяють ескалації конфліктів ®Шити чи різати?

Зростаюча напруга в країні створює фактор додаткової перевірки для кандидатів на пост Президента України. В умовах громадянського конфлікту і режиму «антитерористичної операції», що охопила весь Південний Схід країни, стає зрозумілим, хто із політиків справжній «збирач земель», а хто – борець за свій рейтинг.

Діалог на палицях

Чинна влада відмовилася від політики ігнорування протестів Південного Сходу і, не роблячи спроби домовитися, відразу перейшла до силових дій проти «сепаратистів». Тут виникає питання, чи можна розраховувати на те, що люди, які здобули зброю у місцевих силовиків, покірно складуть її перед київським десантом? Досвід показує, що такий метод однозначно веде до вибуху насильства і збільшує кількість жертв.

Цілком ймовірно, керівництво силових відомств добре розуміє, до чого може призвести використання силового сценарію. Розуміє, але ігнорувати думку своїх виборців, локалізованих на правому березі Дніпра, не може. А вони чекають, що люди, які прийшли до управління країною на хвилі Майдану, проявлять «необхідну жорсткість».

У офіційних представників інтересів Південного Сходу – Партії регіонів – немає альтернативних пропозицій. Обрання кандидатом на пост Президента М. Добкіна, за словами політолога В. Фесенка, може призвести до маргіналізації партії, що загалом і відбувається. Добкін втрачає довіру електорату, його рейтинг сьогодні вже нижчий, ніж рейтинг таких «технічних» кандидатів, як А. Гриценко і О. Ляшко. Електорат не сприймає політика всерйоз – у тому ж Луганську його просто звинуватили у спробі використати протистояння для особистого піару. Справа дійшла до того, що жителі Луганська закидали його яйцями і освистали.

Паразитувати на скандалі вирішив ще й інший виходець з ПР – Олег Царьов. Він навіть не намагається приховувати, що мета його кампанії – це зрив президентських виборів. «Я впевнений, що виборів не буде, – публічно заявив політик. – Я роблю все, щоб їх не було». Питання тільки в тому, чи вигідний такий розвиток подій тим, хто пов’язує своє майбутнє з Україною? Навряд чи.

Алгоритм порятунку

Об’єктивна оцінка ситуації показує: зараз необхідно знайти шлях, який буде прийнятним для всіх регіонів країни, політикам необхідно забути про електоральні очікування, забути про «роботу на рейтинг» і запропонувати розумні антикризові заходи. Країні потрібен діалог, а не канонада.

Поки жертвувати своїм рейтингом заради конструктивного вирішення ситуації готовий тільки Сергій Тігіпко. До речі, він уже встиг побувати в декількох регіонах країни і особисто поспілкуватися з «сепаратистами» в Луганську.

«Очевидно, що розблокувати захоплені будівлі без розв’язування повномасштабних бойових дій і численних жертв вже не вийде, – пише політик на своєму сайті. – Силового рішення у цій ситуації немає. Верховна Рада повинна негайно розглянути пакет заходів з урегулювання кризи на Південному Сході».

Алгоритм нормалізації ситуації в країні Тігіпко бачить таким:

– призначити конкретну дату перших виборів губернаторів і позачергових виборів парламенту;

– прийняти закон про децентралізацію влади та реформи місцевого самоврядування;

– роззброїти людей на вулицях, амністувати протестуючих на Південному Сході і розпустити незаконні військові формування в усіх регіонах країни.

Ці кроки покажуть людям, протестувальникам на Південному Сході, що влада готова йти їм назустріч. Такий підхід знищить головне протиріччя сторін і дозволить перейти до вирішення інших актуальних проблем, спровокованих критичним станом економіки в країні.

Володимир Хологоров, журналіст

LIVE OFFLINE
track image
Loading...