«Усім би таких господарів!»

Василь Андрусь і Сергій Ільченко, упоравшись зі своєю основною роботою, допомагають іншим фермерам району.

Василь Андрусь і Сергій Ільченко, упоравшись зі своєю основною роботою, допомагають іншим фермерам району.

Поділитися новиною

 Василь Андрусь і Сергій Ільченко, упоравшись зі своєю основною роботою, допомагають іншим фермерам району.  Десь якась неполадка – спрацьовує сигналізація

«… Пам’ятаєте, яка весна в минулому році була? 16 квітня в поле вийшли, а цьогоріч не знаю хто як, а ми – 12 березня. Нині ж весна непогана, та ризикова», – розповідає керівник «Новатор Агро» Дмитро Миколайович Мотрич.

Разом їдемо на поле.

«Ми вже зі своїми справами впоралися, тому зараз технікою допомагаємо іншим фермерам. Ось хлопці готують землю до посіву», – продовжує розмову.

Заїжджаємо на оснягівське поле, що за коліями праворуч. Вітер доносить гуркіт тракторів – працюють два потужних агрегати.

«Канадська борона і американський культиватор  Wil-Rich», – хвалиться господар.

Їдемо далі, на землі, які вже десятки років в оренді «Новатор Агро». Це території Харківецької сільської ради. Хто хоч раз бував у цих краях, то не міг не оцінити дбайливо доглянуті лісосмуги – розчищені, прибрані. Любо глянути! А їх у підпорядкуванні господарства аж 30 кілометрів.

«Роботи багато зроблено. А в цьому році ми прочистили від Харківців і до «липок». Ще плануємо грейдером дороги пройти», – ділиться господарськими планами Дмитро Миколайович.

Польові дороги – це окрема тема. І тут мені згадуються слова середняківського фермера Мамедова, який на одному з семінарів сказав:  «Мотрича треба б назначити начальником Укравтодора!» Уже зроблені й дорожні знаки (Круглик – 5 км), чекають на встановлення.

Доїжджаємо до ставка (йому кілька років), питаємо в господаря, чи є риба.

«Аякже. Запустили чотири види: коропа, товстолоба, білого амура та карася», – відповідає.

«… Пшеничка вже зазеленіла, ожила», – милується озиминою з вікна автомобіля Дмитро Миколайович.

«Перезимувала добре?» – питаємо.

«Так. Ми її сіяли в листопаді. Осінь же яка була – не давала нормально працювати. …Удень зараз культивуємо, бо вологи мало. Уже гербіциди вносимо, хоча сьогодні перестали, бо дуже вітряно», – продовжує наш співрозмовник.

У «Новатор Агро» вже посіяно 200 га пшениці, скільки ж і ячменю. Пшениця підживлена, внесені мінеральні добрива.

«Ось уже третій день сіяємо соняшник, 120 га вже посіяли. Насіння іноземних сортів, близько 7 гібридів. Плануємо сіяти експериментальні сорти, хочемо закласти для себе невеличкий полігон для гібридів кукурудзи і соняшнику», – говорить Дмитро Миколайович і повертає кермо на поле, де саме працюють два екіпажі у складі Василя Тузенка та Володимира  Гребінченка, Василя Оксьома і Сергія Гребінченка та шофер Василь Петренко.

«За день 8 га соняшнику сіють двома американськими сівалками. Площа поля – 120 га. При посіві вносять і мінеральні добрива. На полі працюють трактори Deutz-Fahr із культиваторами Wil-Rich. Обробіток ґрунту робимо у вечірні та нічні часи, бо вологи мало. У екіпажі також працює машина, яка заправляє сівалки міндобривом. Ящики засиплеш – на весь день вистачає посівного матеріалу. У тракторі стоїть комп’ютер. Він бачить, скільки насінин кладеться у рядочок, на яку глибину, яка відстань між зернинками. Десь якась неполадка – спрацьовує сигналізація», – коментує роботу на полі керівник господарства.  

Не нахвалиться своїми працівниками Дмитро Миколайович, вони ж на підприємстві вже більше 10 років. Поповнилося господарство й новими кадрами – молодих хлопців узяли.

Працевлаштовані у «Новатор Агро» близько 40 сімей із навколишніх сіл і хуторів. Їх усіх забирають і розвозять додому мікроавтобусом. Сервіс – що там говорити!

Шанована тут і сім’я Мотричів. Селяни замість похвали просто говорять: «Усім би таких господарів!» І здається, це найкраща оцінка роботи.

Олена Козаченко

Фото Оксани Кириченко


Дмитро Мотрич: «…Пиляємо дерево, хочемо людям паркани облаштувати. Вони побілять, пофарбують – буде гарно».

Хлопці Віталій Різник і Віталій Капустянський – молоді та перспективні – біля агрегату для внесення гербіцидів.  На посіві соняшнику.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...