До відома багатодітних сімей

До відома багатодітних сімей

До відома багатодітних сімей

Поділитися новиною

До відома багатодітних сімейЧи змінюється порядок надання пільг з 1 липня 2015 року?

Законом України від 28 грудня 2014 року  № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», зокрема, внесено зміни до Закону України «Про охорону дитинства».

З метою адресного підходу при наданні пільг з 1 липня 2015 року, пільги для багатодітних сімей, дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сімей (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (1710 грн.).

Які пільги надаються з 1 липня 2015 року з урахуванням доходів для багатодітних родин відповідно до Закону України «Про охорону дитинства»

50-відсоткова знижка плати за користування житлово-комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості  скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством;

– 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого,  у межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

– позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за  користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів;

– дітям із багатодітних сімей – безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів.

Який порядок надання пільг для багатодітних сімей?

Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 р. № 389.

Пільги для багатодітних сімей надаються за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика та членів його сім’ї, на яких розповсюджується пільга, у розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (з 1 січня 2015 року це 1710 грн).

Багатодітні сім’ї, в яких середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує 1710 грн, письмово інформуються управліннями соціального захисту населення про те, що вони не мають права на отримання пільг і можуть звернутися за житловою субсидією.

При цьому кожна багатодітних сім’я, яка не має права на отримання пільг з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, з 1.07.2015 року буде взята на контроль, та перевірено її право на отримання житлової субсидії.

Увага! У разі зменшення доходу сім’ї мають право звернутися до управління соціального захисту населення для визначення права на отримання пільг з місяця звернення.

Які доходи  враховуються  при визначенні права на пільги?

При визначені права на отримання пільг до сукупного доходу сім’ї включаються нараховані:

– пенсія;

– заробітна плата;

– грошове забезпечення;

– стипендія;

– соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності);

– доходи від підприємницької діяльності.

Куди звернутися для визначення права на користування пільгами з 1 липня 2015 року та які документи при цьому надати?

Право на пільги з 1 липня 2015 року для багатодітних сімей визначають районні управління соціального захисту населення.

Сім’ям, в яких пільговики та члени їх сімей є непрацюючими пенсіонерами, звертатися до управлінь соціального захисту населення  непотрібно. Таким сім’ям буде проведено автоматизований розрахунок доходів сім’ї та визначено право на отримання пільг.

Сім’ї пільговиків, у яких пільговик або члени його сім’ї відносяться до працюючих осіб або працездатних непрацюючих осіб, запрошуються районними управліннями соціального захисту населення з метою заповнення Декларації про доходи сім’ї пільговика.

Сім’я має право на отримання пільг протягом шести місяців з місяця визначення відповідного права, а у разі визначення права у липні – вересні 2015 р. – протягом шести місяців, починаючи з 1 липня 2015 року.

Які документи необхідно подати для визначення права на пільги з 1 липня 2015 року?

1. Заповнити Декларацію про доходи сім’ї пільговика

2. До Декларації додаються довідки про доходи пільговика та членів його сім’ї за 6 місяців, що передують місяцю звернення. 

3. Якщо пільговик або члени його сім’ї є непрацюючими працездатними особами, подають документи, що підтверджують відсутність доходів.

У разі неподання документів, необхідних для визначення права на користування пільгами з 1 липня 2015 року, управління соціального захисту населення повідомляють таких пільговиків про необхідність подання відповідних документів.

ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

За додатковими роз’ясненнями щодо надання пільг звертайтеся до управління соціального захисту населення за місцем проживання.

Прийом громадян проводиться щоденно (крім вихідних):

понеділок, вівторок, середа, четвер – з 8.00 до 12.00 та з 13.00 до 17.15;

п’ятниця – з 8.00 до 12.00 та з 13.00 до 16.00.

При виникненні будь-яких питань щодо надання соціальних гарантій просимо звертатися за номерами телефонів в управління соціального захисту населення Гадяцької райдержадміністрації: 2-14-75, 2-06-54.

В.Тарасенко, начальник управління

LIVE OFFLINE
track image
Loading...