У Гадячі жителі одного з мікрорайонів «дихають» шкідливими викидами

Поділитися новиною

На задимленість через роботу асфальтового заводу у Гадячі, люди скаржаться не вперше. Про це ми писали ще сім років тому, а також піднімали питання про дим та сморід від нього у 2020 році.


От і цього разу у мережі Фейсбук до нас звернулась місцева мешканка Жанна Мішур:

«Скажіть будь ласка, на скільки є нормою те, що жителі мікрорайону «Вовча» живуть під хмарою диму заводу автодору? Питання – кого викликати і як реагувати на те, що місцеві мешканці дихають викидами? Де відповідні інстанції?».

Як відомо, саме цей завод, до адміністративно-територіальної реформи у 2020 році, був у власності філії «Гадяцький райавтодор» дочірнього підприємства «Полтавський облавтодор» державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України». Та після того, як Гадяцького району не стало, завод мав би перейти у власність громади. Ми вирішили запитати про роботу заводу керівника ТОВ «Гадячшляхбуд», Віталія Грищенка, він відповів:

«Ми ніякого відношення до асфальтного заводу не маємо, він належить автодору і що там відбувається наразі – не знаю».

Тоді ми почали шукати усю наявну інформацію про «Гадяцький райавтодор» у мережі.
Згідно даних сайту YouControl (сервісу перевірки контрагентів), начальником філії зазначений Олександр Проскура і на даний час, проти філії порушено справу про банкрутство, але про її закриття чи якогось рішення суду інформації не має. На цьому ж сайті ми натрапили на судові справи, в яких фігурує «Гадяцький райавтодор».
І далі цікавіше…

Згідно судової справи з ЄДРСР, ще у травні 2017 року Державна екологічна інспекція у Полтавській області, звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом до Дочірнього підприємства «Полтавський облавтодор» у якому просила суд тимчасово заборонити (зупинити) діяльність підприємства в частині виконання робіт, у тому числі по використанню котлів твердопаливних, що використовуються для опалення адмінприміщення та виробничої майстерні за адресою Лохвицька, а також заборонити діяльність асфальтозмішувача ДС-158, бітумного котла, електрокотла бітуму (обєм 12 м3) 2 шт., електрокотла бітуму (обєм 45 м3) – 2 шт., за допомогою яких здійснюється виробнича діяльність Філією «Гадяцький райавтодор» та АБЗ.

Причиною позову стало те, що 1.11.2016 по 21.11.2016, посадовими особами позивача було проведено планову перевірку відповідача на відповідність дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами. За результатами перевірки було складено акт, на підставі якого був виданий припис, згідно якого, усі підприємства відповідача мали б усунути порушення природоохоронного законодавства.

Але під час проведення позапланової перевірки було виявлено, що порушення у повному обсязі не усунуто, а також не надано дозвіл на викиди забруднюючих ре- човин в атмосферне повітря стаціонарними джерела- ми, зокрема асфальтобетонного заводу Філії «Гадяцький райавтодор».
Тож у серпні 2017 року суд ухвалив рішення про заборону діяльності. А у жовтні того ж року, «Полтавський облавтодор» подав Апеляційну скаргу на скасування даного рішення, після розгляду справи, Харківський апеляційний адміністративний суд залишив скаргу без задоволення.
Вже у жовтні 2022 року, підприємство «Полтавський облавтодор» знову подало скаргу до Верховного Суду та суддів Касаційного адміністративного суду у Києві, з проханням скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій. Але Касаційну скаргу суд знову залишив без задоволення.
Також ми натрапили на судову справу Октябрського районного суду Полтави, від 22 червня 2021 року. Тоді до суду звернувся слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Полтавській області, зі справою за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, та просив надати дозвіл на проведення огляду та перевірку деяких промислових об’єктів Полтавщини, в тому числі асфальтних заводів.
У ході досудового розслідування було встановлено, що посадові особи Державної екологічної інспекції центрального округу, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та службових осіб ряду промислових та асфальтних заводів Полтавської області, сприяють останнім у здійсненні виробничої діяльності із порушенням норм технологічного режиму виробництва, правил експлуатації та технічного обслуговування обладнання, без отримання дозвільних документів у сфері екології шляхом невжиття заходів державного контролю, що має наслідком понаднормові викиди в атмосферу та призводить до заподіяння шкоди навколишньому середовищу.

І, як виявилось, згідно відповіді з
Департаменту екології та природніх ресурсів Полтавської ОДА, «Гадяцький райавтодор» ніяких дозволів не отримував, що є порушенням.

Суд тоді надав слідчому дозвіл на перевірку об’єктів, але про подальший перебіг судової справи, матеріалів ми не знайшли.

Зі свого боку зазначимо, що згідно «Норми розташування промислових підприємств, планування та забудова населених пунктів» (витяг з наказу No 173 від 19.06.96) – промислові, сільськогосподарські та інші об’єкти, що є джерелами забруднення навколишнього середовища хімічними, фізичними та біологічними факторами, при неможливості створення безвідходних технологій, повинні відокремлюватись від житлової забудови санітарно-захисними зонами. Тож в даному випадку, робота за- воду, швидше за все, теж порушує дані норми.

Проаналізувавши ці та інші матеріали, виникає цілком логічне запитання, чи законно працює асфальтний завод? Досить дивно, що не дивлячись на постанови судів, відсутність дозволів та порушення норм – там систематично «кипить» робота. Але законність та підстави мають встановлювати відповідні органи.

Фото з архіву «БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...