11 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 11 листопада, Всесвітній день шопінгу. Віряни вшановують пам’ять Феодора Студита. До Нового року залишилося 50 днів.

11 листопада 2023 року — субота. 626-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 11 листопада, церковне свято

11 листопада в церковному календарі – день пам’яті Феодора Студита. Він був сином чиновника, а тому здобув непогану освіту. Його дядько був ігуменом монастиря і під його впливом молодик прийняв постриг. Разом із Феодором постриг прийняла і його молода дружина Ганна. Згодом і сам Феодор став ігуменом, здобув славу як аскет. Неодноразово він викривав пороки правителів та захищав святині. Наприкінці VIII століття разом зі своїми учнями оселився у Студійському монастирі, де він розробив суворий статут.

Що не можна робити цього дня

  • Поганою прикметою вважається позичати цього дня гроші — будуть фінансові проблеми.
  • Не варто сваритися, лаятися, лихословити.
  • Заборонено вживати алкогольні напої.

Народні прикмети і традиції на 11 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: гуси вийшли на лід — до Різдва потеплішає;
  • вночі багато зірок на небі — наступного року чекайте на велику кількість грибів;
  • сонячно і тепло — скоро прийде похолодання;
  • тепла погода вказує, що зима також буде теплою;
  • на вулиці мокрий сніг чи дощ — до грудня ще потеплішає.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 11 листопада

Які сьогодні іменини: Вікентій, Віктор, Євгеній, Максим, Степан, Федір.

Талісманом людини, народженої 11 листопада, є бурштин. Це застигла смола хвойних дерев, яка перетворилася у прозорі камінці жовтого кольору за мільйони років. Здавна вірили, що бурштин наділений магічною силою. Тому його часто використовували для створення амулетів та талісманів.

Який сьогодні день в Україні і світі

11 листопада в Україні і світі святкують Всесвітній день шопінгу. Хоча це неофіційне свято, але воно має багато прихильників по всьому світу. Це китайський еквівалент американської Чорної п’ятниці, коли китайські платформи заманюють покупців значними знижками.

Також 11 листопада Всесвітній день оригамі. Оригамі називають окремий вид декоративно-прикладного мистецтва, який особливо популярний в Японії. Воно полягає у складанні різноманітних фігурок з паперу без допомоги клею чи ножиць. Сама техніка походить зі Стародавнього Китаю, але саме в Японії навчилися робити більш міцний та якісний папір, який міг витримати тисячі згинів. Свято було створене за ініціативи Японської асоціації оригамі 1980 року. Пов’язане воно з великою подією — днем закінчення Першої світової війни.

А ще 11 листопада Міжнародний день енергозбереження. Ідея заснувати таку подію була запропонована міжнародною екологічною мережею SPARE 2008 року. Тоді ж в листопаді відбулося і перше святкування. Економія електроенергії позитивно впливає на стан довкілля та допомагає знизити грошові витрати.

11 листопада День пам’яті загиблих у Першій світовій війні. Поминальний день було засновано на честь дати, коли було підписане перемир’я між Німеччиною та державами Атланти (1918 року). Бойові дії остаточно припинилися об 11 годині. Цей день вважається офіційною датою завершення Першої світової війни.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...