ООН хоче виділити нову грошову допомогу Україні на 5,6 млрд доларів

Поділитися новиною

Україна перебуває в складній ситуації через обстріли цивільних об’єктів та інфраструктури. Про це розповів журналістам координатор ООН з питань надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс на брифінгу у Женеві. Ситуація є відчайдушною для багатьох мешканців України, які потерпають від безжалісних атак. Гуманітарне фінансування потрібне для продовження підтримки доставлення конвоєм рятувальної допомоги до громад на лінії фронту. «Особливої уваги потребують ті, хто знаходиться у зони великої небезпеки й першочергових потреб», — сказав пан Гріффітс, який очолює Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA).

Він також розповів, як співробітники команди ООН в Україні вирушили з Дніпра на шести попередньо завантажених вантажівках до східної частини Донецької області. Вони проїхали приблизно 200 кілометрів, щоб надати допомогу двом селам, які опинились у «найгіршій із зон бойових дій, де людям щодня бракує допомоги через обстріли, щоденні атаки, бомбардування будинків, мороз, проблеми з електрикою».

Для деяких українців додатковим заробітком стали азартні ігри онлайн безкоштовно. Крім всього іншого, це непогана розвага. Але потрібно знати, де краще робити ставки, як обрати найбільш підходящий сайт й не стати жертвою шахраїв. Переходьте за посиланням вище, щоб знайти всю цю інформацію разом з рейтингами казино й букмекерських контор України.

Глава OCHA запросив 3,9 млрд доларів для забезпечення допомоги 11,1 млн з 18 млн людей в Україні, які потребують гуманітарної допомоги. Він також створив План гуманітарного реагування для України, який об’єднує понад 650 партнерів, більшість з яких є українськими організаціями. За словами голови OCHA, ситуація для багатьох людей у країні залишається критичною через безжальні обстріли цивільних об’єктів та інфраструктури.

Потреби біженців за кордоном оцінюються у $1,7 млрд у 2023 році

Паралельно зі зверненням OCHA Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) також шукає 1,7 млрд доларів для допомоги українським біженцям у 10 приймаючих країнах: Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині. Верховний комісар UNHCR Філіппо Гранді застеріг від самозаспокоєння тим, що відбувається в Україні. «Я думаю, що ми трохи звикли до цього [обстрілів, гуманітарної кризи тощо], але ми не повинні так робити, тому що це жахливо те, що російське вторгнення робить з країною», – сказав він.

Описуючи нещодавній офіційний візит в Україну, голова Гранді сказав, що протягом року після того, як російські бойові групи перетнули кордон 24 лютого 2022 року, цивільна інфраструктура в Україні продовжувала зазнавати постійних нападів. Він розповів, що більшість будівель на лінії фронту «зруйновані, а старі люди мають жити в підвалах через небезпеку бомбардування».

Підтримка охорони здоров’я, освіти, робочих місць

Люди, які тікають від конфлікту, у більшості випадків мають наміри повернутися в Україну в якийсь момент. Про це також розповів пан Гранді. Але поки цього не станеться, він сказав, що звернення щодо Плану реагування на біженців покликане допомагати мільйонам біженців і сотням партнерів ООН. Зокрема, фінансування підтримає послуги з охорони здоров’я та харчування, освіту, засоби до існування та тимчасовий захист, пояснив Верховний комісар.

Він повідомив, що потік біженців в Україні є найбільшою кризою переміщення у світі. Кількість внутрішньо переміщених осіб оцінюється в 6 млн, 5 з яких перебувають в Європі й зареєструвалися для отримання тимчасового захисту. Водночас він вказав, що багато інших людей просто не реєструються.

За останніми оцінками ООН, в Україні минулого року загинуло більше 7000 мирних жителів, а 12 000 отримали поранення через ескалацію насильства на сході країни. Проте, за його словами, це лише мінімальна оцінка. Представник служби допомоги ветеранам заявив, що зернова ініціатива з доставлення добрив і харчових продуктів з України та росії до багатьох країн є необхідною для глобального функціонування економіки й міжнародної продовольчої безпеки, тому має продовжуватися.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...