Як обрати надійну та стильну плитку для ванни?

Поділитися новиною

Оздоблювальні матеріали є основою інтер’єру, адже створюють атмосферу у ванній кімнаті. Тому до вибору плитки варто підійти з особливою уважністю. Якщо ви відкриєте каталог будь-якого магазину сантехніки, наприклад цього https://www.santechshara.ua/santehnika/, то побачите десятки колекцій оздоблювальних матеріалів. Ми розповімо, як із такого різноманіття обрати надійну плитку, яка довго служитиме та залишатиметься актуальною протягом десятиліття.

Чим кераміка відрізняється від керамограніту?

Обидва матеріали виготовляють на основі глини, але мають дуже різну структуру. Керамічна плитка більш пориста та крихка, тому її варто укладати лише на стіни. Керамограніт значно міцніший, не вбирає вологу та не стирається. Це універсальний матеріал, який підходить для укладання на підлогу та стіни. Існує навіть керамограніт для тераси, який витримує великі перепади температур. Візуально відрізнити кераміку від керамограніту може тільки професіонал. Якщо у вас обмежений бюджет на ремонт ванної кімнати, оберіть для стін керамічний кахель.

Формат та текстура

У сучасних дизайн-проектах частіше використовується широкоформатна плитка, шириною понад 90 см. Великі плити, завдяки меншій кількості швів, створюють відчуття монолітної стіни. Формат оздоблювального матеріалу варто обирати з урахуванням розміру приміщення, щоб зробити гармонійну розкладку з мінімальними підрізаннями. Пам’ятайте, що формат впливає на вартість матеріалу та роботи майстра. Широкоформатні колекції коштують дорожче.

13G0F5GTo7e234-fcyJs3xqGHxRBZK8pF7SHT_kKLUS9lTH5TPRcNzzYTy4-hK0ZmlVf8vU2aLjzmxU8TEYaAWPRyX4g6evjwTyrfhHslR1kP3hoFbRfgVnaYmdfsLxuOLSEXCGjukIP-rlIVZvzSJY

Головним трендом 2023 року є рельєфна плитка з геометричним малюнком чи імітацією ручної роботи. Такі матеріали варто укладати лише на акцентні стіни, де не планується встановлення сантехніки чи меблів. До рельєфної поверхні важче зробити гарне примикання тумби чи раковини без товстого шару герметика. Глянцеві колекції оздоблювальних матеріалів також популярні. Але варто пам’ятати про безпеку, та не укладати їх на підлогу.

A4hYyj0IzxhloSwDMiziq0ICMpTYbr8aomvsrynSyGfGrD5IApOkJ8ZQ_FTZHY2Keoehoxy-b3vI7B84mGAEpDeMIwhZO3-bhYHCsaGD2zXE6eNxnb8MJuoruwpT5LW9XiRR_DL559FoLTJZTPE7s2E

Який обрати колір?

Кожного року виробники оздоблювальних матеріалів презентують нові колекції, де поряд із базовими кольорами є трендові відтінки та принти. У 2023 році більшість виробників представили колекції із рослинними мотивами, марокканськими принтами та різними варіаціями рельєфної поверхні. Трендові матеріали можна використовувати як акценти, але основну площу приміщення варто покрити плиткою, яка імітує дерево, камінь, залізо чи бетон. Це класичні текстури у сучасному дизайні, які залишаються актуальними навіть через 10 років.

nV8kMAXjrSSU6CCKbyKQUtuWOtoegbVWwhOFXBAXbFy4UqQE0RLByli8ZVgM__2_yi1qQR5vDnM0O-S96sruYg5EqeTiCnTJTKBhu681_7Vlsj4BW_2WuUzdq1rWeUXNWx_LsKgTgaHiBQRBJLud2nI

Вид та колір затирки

Якщо ви хочете отримати однорідну поверхню з непомітними швами, обирайте фугу в колір найтемніших ділянок плитки. Світла фуга на фоні темного матеріалу робить стіну чи підлогу подібною до шкільного зошита у клітинку. Затирка буває двох видів: цементна та епоксидна. Головна перевага цементної — вона доступна та простіша у роботі. Але у приміщеннях із високою вологістю такі шви темніють та тріскають. Для душових зона та саун краще обирати двокомпонентний епоксид. Така фуга після застигання перетворюється на пластик, тому вона не боїться вологи, не змінює колір та служить довше.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...