Зелена картка в Харкові та інших містах: розказуємо про основні міфи про страхування

Поділитися новиною

Про зелену картку, виявилося, ходить багато чуток: від того, що ціна зеленки у Харкові відрізняється від тої, що в Києві, і до того, що за кордоном про неї українців не питають.

Ми зібрали найпопулярніші (і найшкідливіші) чутки про зелену картку і розкажемо, чому це неправда.

 1. Ціна зеленої картки в різних містах різна, тому краще купувати її поближче до кордону

Це міф. На ціну “зеленки” впливають тільки 2 фактори: тип транспортного засобу та термін поїздки. Окрім цього, із 1 січня 2023 року МТСБУ заборонило сайтам-агрегаторам надавати знижки на даний поліс. 

Відтепер ціна зеленої картки не тільки в кожному місті, а й у кожній страховій компанії та на кожному сайті має бути однаковою. Обирати поліс можна за рейтингом довіри до страхової компанії та особливостям пропозиції. Не слід забувати, що перевірка статусу зеленої картки не забере у вас багато часу, оскільки це завжди можна зробити на сайті МТСБУ.

2. Українців не питають про зелену картку

На початку повномасштабного вторгнення — так, не питали. Окрім цього, у багатьох країнах уряд пішов на поступки та впроваджував спеціальні програми для українських біженців — наприклад, безкоштовне страхування авто на три місяці. 

Зараз уряди дружніх країн більше цим не зацмаються, ініціатива з допомогою українським водіям актуальна хіба що тільки завдяки приватним пропозиціям від локальних страхових компаній.

Чи потрібна зелена картка біженцям зараз? Так, наразі наявність зеленої картки обов’язкова для виїзду за кордон, а її відсутність водію може загрожувати штраф від 200 до 1 000 євро.

3. Придбавши зелену картку онлайн, її можна не роздруковувати

Моторно-транспортне страхове бюро України радить українцям все ж роздруковувати чорно-білий варіант страхування, щоб у разі екстреної ситуації мати при собі паперовий варіант поліса.

Зараз купити зелену картку в Харкові можна як онлайн, так і офлайн, однак у випадку купівлі страхування онлайн його слід буде роздрукувати самостійно.

4. Краще оформлювати страхування по місцю проживання за кордоном, аніж зелену картку

В такому разі варто бути готовим переплатити — страхування в інших країнах має набагато більшу вартість, ніж в Україні.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...