Тероборона на Гадяччині: скільки виділили коштів

Поділитися новиною

Рада національної безпеки і оборони України, на засіданні у Харкові, у п’ятницю,11 лютого, під головуванням Президента України Володимира Зеленського розглянула питання щодо забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз. Одним з питань, яке розглядалось на засіданні – стан виконання Закону України «Про основи національного спротиву» у частині формування загонів сил територіальної оборони.

Олексій Данілов – секретар РНБО, повідомив, що члени Ради заслухали інформацію Міністра оборони України Олексія Резнікова, Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного, Голови Служби безпеки України Івана Баканова та голів обласних державних адміністрацій про стан виконання цього Закону.

Після отримання інформації, було ухвалено протокольне рішення щодо необхідності вжиття Кабінетом Міністрів України, органами сектору безпеки і оборони, місцевою владою заходів до виконання цього Закону у повному обсязі у стислі терміни.

«Головнокомандувач Збройних Сил поставив завдання, що кількість членів територіальної оборони має сягати 2 мільйони громадян нашої країни, які готові будуть захищати Україну у разі необхідності», – наголосив Олексій Данілов.

Під час чергової апаратної наради, 14 лютого, т. в.о. голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін звернувся до всіх громад області:

«Перед депутатами обласної ради будемо ініціювати питання щодо виділення коштів для забезпечення бригад тероборони, проведення ремонтів приміщень та закупівлі обладнання. До цього питання мають долучитися усі громади Полтавщини. Мають провести позачергові сесії, на яких виділити кошти на тероборону області. Такі сесії, 15 лютого, будуть проходи по всій країні».

А вже у вівторок, 15 лютого, майже всі громади Полтавщини провели позачергові засідання сесій на яких повинні були затвердити програми фінансування територіальної оборони.

На засіданні постійної комісії Полтавської обласної ради з питань правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, забезпечення прав і потреб військових та учасників бойових дій, 15 лютого, розглянули проєкт рішення «Про внесення змін до Комплексної програми щодо забезпечення законності правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та оборонної роботи на 2021-2027 роки».

Згідно з документом, потреба військової частини (окрема бригада територіальної оборони) складає 40 млн грн. З обласного бюджету планують виділити 20 млн грн. Ще 20 млн грн планують забезпечити за рахунок бюджетів територіальних громад області.

Під час позачергової сесії Полтавської міськради, голосами 37 депутатів була прийнята програма «Полтавський спротив» у 2022-2024 роках, мета якої — виділити фінансування на формування територіальної оборони у місті та підготовку громадян до відсічі на випадок вторгнення військ РФ на територію України. На такі цілі цього року планують витратити 3,96 млн грн, а за усі три роки — 5,28 млн грн.

На засіданні позачергової сесії Миргородської районної ради депутати прийняли Програму «Територіальна оборона Миргородського району” на 2022 рік. Обсяг фінансування програми на передбачені заходи складає 100 тисяч гривень з районного бюджету.

Гадяччина не залишилась осторонь

Майже всі громади провели позачергові засідання сесій, 15 лютого. Прийняли відповідні Програми «Територіальна оборона» на 2022 рік і внесли змни до бюджетів. Згідно заявлених потреб, громади виділили:

Гадяцька громада: 500 тисяч гривень;

Краснолуцька громада: 300 тисяч гривень;

Лютенська громада: 300 тисяч гривень;

Сергіївська громада: 100 тисяч гривень;

Великобудищанська громада: програма прийнята, але конкретна сума коштів буде закладена згодом;

Петрівсько-Роменська громада: сесія відбудеться, 16 лютого (на момент виходу газети в друк, сесія ще не відбулась).

Заходи та роботи територіальної оборони, на які будуть направлені кошти громад:

– забезпечення перевезення військовозобов’язаних, резервістів та добровольчих підрозділів;

– придбання будівельних матеріалів;

– обладнання наметового містечка для проведення занять у польових умовах;

– придбання наметів, польових ліжок, пічок, польових меблів та інших предметів першої – необхідності, в тому числі санітарних та гігієнічних;

– паливо-мастильні матеріали;

– обладнання робочих місць, у тому числі придбання канцелярії та техніки;

– обладнання для проведення тренувань.

Влад Лидзарь.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...