Електронний запис у Гадяцькій лікарні: чому черги під кабінетами не зникли

Поділитися новиною

Гадячанка Даніела записалася на прийом у кабінет флюорографії через реєстратуру. Прийшла до поліклініки в обраний час, проте, все одно, їй довелося чекати близько години біля кабінету. Вона зняла відео, де показала, яка черга утворилась під кабінетом, не дивлячись на те, що більшість пацієнтів були записані на конкретний час. Здавалося б, попередній запис повинен був значно полегшити процедуру і зекономити час. Проте, нажаль, навіть після реформи, нічого не змінилося.

Електронний запис до лікаря впровадили у Гадячі років зо три тому. До речі, саме для того, щоб позбутися скупчення пацієнтів під кабінетами. Але «живі» черги, у поліклініці дотепер не зникли. У МОЗ кажуть, що це стандартна ситуація у всіх закладах первинної ланки. І, на їхню думку, позбутися її наразі нереально, попри реформу та всі намагання.

Зазначимо, що раніше на дверях кабінетів місцевої поліклініки, розміщували інформацію про запис-онлайн – був прикріплений список пацієнтів і час, у який вони повинні відвідати лікаря. Винятки були лише для надання невідкладної, позачергової допомоги особам з інвалідністю, пенсіонерам, вагітним чи учасникам ООС (АТО).  Це, як стверджують пацієнти, було зручно – усі бачили свої прізвища і не було сварок через те, хто перший прийшов і, відповідно, заходить. Проте, навіть із списком, іноді, електронна черга «збивалась», адже  доводилося пропустити поза чергою людину, якій потрібна невідкладна допомога. А ще порушували графік прийому, ті, хто брав хитрістю – мовляв «я тільки запитати» чи «мені потрібно терміново і я перший прийшов».  

Тобто, електронна черга, яка б мала систематизувати роботу лікарів, навпаки зробила її важчою. Бо лікарям потрібно було ще навчитись розмежовувати тих пацієнтів, які дійсно записані на прийом і тих, хто намагається пройти поза чергою.

Простими словами, електронна черга – це ще не гарантія того, що ви потрапите на прийом до лікаря у зазначений час. Лікарі також зізнаються, що не завжди можуть дотримуватися онлайн-запису, адже здоров’я пацієнта – на першому місці. Тобто, якщо прийшла людина без запису, їй зле, і потрібно надати медичну допомогу, то спершу лікар обов’язково прийме саме цього пацієнта. До того ж, згідно протоколів, на одного пацієнта системою передбачено 15 хвилин. Але цього часу не завжди вистачає (це все пов’язано із тим, що система дійсно часто дає збій, і внести усі дані, та вчасно виписати електронні направлення до інших, вузькопрофільних лікарів, проблематично).  

Як висновок, черги в поліклініках не зникли. Гадячанам цей факт відверто не подобається і обурює. До посту із обговоренням цього питання у соціальній мережі залишили безліч гнівних коментарів:
Олена Демученко
: «Нічого не змінилося, постійно, стоїш по три години в черзі, на скільки б ти не був записаний!»
Юля Рибалко:
«Я цього не розумію! Коли приходиш і кажеш, що записаний на конкретний час, відразу люди обурюються, що тут жива черга і без різниці на котру годину ви записані. Цікавить питання – навіщо взагалі ця медична реформа?»
Валерія Теміна
: «Дуже часто таке відбувається тому шо, деякі особи, навіть якщо записані на 11:00, то все одно пруться на 8:00 і «гризуться» в черзі. Якщо всі по запису і час «здвинувся» через те, що лікаря не було на місці, це один момент. А коли деякі вважають себе розумнішими за інших, то таких потрібно ставити на місце!

В мене була подібна ситуація, я підійшла до реєстратури і запитала. Мені сказали: «Ти записана на 8:15, от і заходь. А ті, що сидять без запису, хай сидять далі.»
Олена Павленко:
«До цих електронних записів, ще програми треба нормальні. Більше займає часу не огляд лікаря, а внесення даних в комп’ютер та запис направлень.»
Віка Яременко:
«Як казали мині в реєстратурі на другому поверсі: «Записи записом, а живу чергу займати треба.»

Олена Хаава: «Щоб організувати роботу так, як у Європі, повинно минути ще років 200. Жила за кордоном 6 років, знаю що кажу – ти приходиш до лікаря по запису і крім тебе в цей час не приймуть нікого! Так що будьте здорові і радійте тому, що хоч лікують поки що.»

Тетяна Бережна: «У платних клініках таких проблем немає. Коли призначено тоді й приймають. І ніяких черг. І я не думаю, що у них менше навантаження, ніж у поліклініках. Мені здається, що проблема всьому – це не вірне планування робочого часу та графіку прийому хворих+ відсутність навичок роботи з комп’ютером (це взагалі окрема тема) і не бажання навчатися. Ну є ще виключення – форс-мажорні обставини.»

Галина Шестопал: «Довелось мені з чоловіком піти до травматолога. Сиджу, спостерігаю, як доктор пише електронне направлення на знімок. Постійно комп’ютер «висне», лікар нервує. Чи комп’ютери слабі, чи таки дуже велике на них навантаження, але часу вони віднімають у лікарів багато…»

Aліна Марченко: «Сама процедура прийому лікарем пацієнта відбувається досить швидко! Але, через те, що комп’ютера «слабі», підвисають, не тягнуть спеціально встановлені програми, для заповнення необхідних даних пацієнта лікарем, мед. персонал мучиться із тими програмами, тратить свій робочий час, щоб роздрукувати направлення і т.д. ну не повинно так бути на сьогоднішній день!  Лікарі більше часу витрачають на комп’ютери, ніж на людей!

Хотілося б, щоб керівники медзакладів Гадяча звернули увагу на ці моменти та налагодили роботу в системі!»

От тобі й медична реформа – ніби все по-новому, по-сучасному. І декларації, і сімейні лікарі, електронний запис та черга… Здавалося б, візит до поліклініки повинен відбуватися легко та невимушено. У той же час, порядку як не було, так і немає.

Експерти МОЗ, які впроваджували медичну реформу стверджують, що відстежувати порушення графіків інформаційні системи, через які пацієнти записуються на прийом, не можуть. Це видно тільки «зсередини» лікарні. Тобто, порядок запису до лікаря залежить не від функціоналу системи, а тільки від внутрішньої політики медустанови. До речі, за дотриманням графіка прийомів повинен стежити саме головний лікар, оскільки лише від нього залежить організація робочого процесу.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...