Абрикоси, кавуни і дині для гадячан стали розкішшю

Поділитися новиною

Нинішнього сезону ціни на фрукти та ягоди не просто неприємно вражають, а б’ють рекорди. Експерти кажуть – винний в цій ситуації неврожай, спричинений температурними перепадами та дощами. Чому не варто чекати на дешеві абрикоси та баштанні, ми дізналися у експертів.

Абрикоси зі смаком… паперу

Із абрикосами цього року «туго» – холодна температура «побила» цвіт, через що в середині липня усім, у тому числі й гадячанам, довелося ласувати лише привозними. У магазинах за кіло правлять 65 гривень. Українські фермери, які займаються вирощуванням абрикос, кажуть, що з дерев знімають буквально по декілька плодів, тому не варто чекати, що ціни на них знизяться.

У магазини здебільшого завозять абрикоси із Туреччини та Єгипту. Вартість кілограму коливається в межах 70 гривень за кіло. Щоправда, імпортні суттєво відрізняються від вітчизняних не лише ціною, але й смаком.

Щоб імпортні абрикоси доїхали до України, їх зривають зеленими та транспортують сюди у холоді. Коли вони достигають в коробці, а не на гілці, то не мають того знайомого нам солодкого смаку та соковитості. Спробуєш і одразу відчувається, що абрикос не зовсім «справжній».

Домашні абрикоси уже з’явились на гадяцьких базарах. І хоч на смак вони набагато кращі, проте вартість шокує – у вівторок, на критому ринку на кругу, господині просили за кілограм аж 140 гривень! Щоправда, якщо братимете оптом – обіцяють знизити ціну до  120 гривень. Проте, це все одно у рази дорожче, ніж імпортні!

Українських персиків на базарах практично немає. А імпортні виглядають немов з картинки, але справжнього смаку майже не мають. Та й ціни на них зависокі (хоча й нижчі за абрикос) – у середньому кілограм обійдеться від 45 до 60 гривень.

До речі, днями у продажу на місцевому базарі вже з’явились сливи. За них також «деруть» дорожче, ніж за картоплю. Якщо кіло картоплі можна купити за 10 -12 гривень, то за літрову баночку слив (де від сили буде штук 15-20) просять аж 20 гривень.

Дині та кавуни

Також є у продажу, щоправда, поки ціни на них шалені. Уже надійшла в продаж середньоазійська динька, завезена із Казахстану, Таджикистану та Туркменістану. Там диням, як власне і кавунам, вистачало сонця і вологи. Тому ті, хто вже скуштував імпортні дині, відзначають неймовірно солодкий смак. Їх продають і в Гадячі – за кіло просять від 21 гривні.

У той же час, якщо сонця українські баштанні отримують достатньо, то з опадами цього року їм не пощастило. Через замалу кількість вологи, зокрема «смугасті», цього сезону не надто солодкі та соковиті. Тому, кажуть, швидше псуються. Щоправда, це не стосується аграрних підприємств та фермерів, які облаштували поля системами зрошення.

Як би там не було, а вітчизняні кавуни (Херсон) уже також привезли на українські ринки. Логічно, що ціни на них повинні були б знизитись, але поки що цього не сталося. У Гадячі кілограм кавуна коштує в середньому від 11 до 15 гривень.

Проте, експерти стверджують – на початок серпня, очікується зниження їх вартості на 30%, а можливо й більше.

До речі, першого врожаю кавунів люди традиційно побоюються. Адже вважається, що в ранніх плодах є багато нітратів, які можуть нашкодити організму та спровокувати отруєння. Та біолог Ірина Єжель запевняє, що наявність нітратів у кавунах – це нормально, і їхню кількість обов’язково перевіряють перед тим, як продукція потрапить на ринки чи у магазини.

Набагато небезпечніші нітрити: вони утворюються із нітратів під час тривалого зберігання та транспортування. Але це не стосується українських кавунів. Тут небезпеки немає.

До того ж, існує корисний лайфхак: нітрати, як і нітрити, накопичуються лише у шкірці кавуна.

Підготувала Оксана Кириченко.

Фото використані як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...