«НАЙГІРШИЙ РІК В ІСТОРІЇ». СПИСОК ГОЛОВНИХ ПОТРЯСІНЬ 2020 РОКУ

TIM201214 2020XCover
Поділитися новиною

TIM201214 2020XCoverАвторитетний американський журнал Time визнав 2020 рік найгіршим в історії людства. Користувачі соцмереж називають рік, що минає часом «нескінченних випробувань», нібито списаних із книг жахів американського письменника Стівена Кінга.

У році, що минає, схоже, відбулися всі найнегативніші події: пандемія коронавирусу, локдауни, авіакатастрофи та теракти, війни і криваві протести, екологічні катастрофи та скандальні вибори.

Пожежі в Австралії і Чорнобилі, нашестя сарани в Африці

Початок 2020 року ознаменувався значним посиленням лісових пожеж в Австралії. Окремі загоряння фіксувалися ще з вересня 2019 го, але до нового року вогонь досяг загрозливих масштабів. Поширенню вогню сприяли посуха, сильний вітер і рекордна спека.

В австралійських пожежах загинули 34 людини, згоріло, за оцінкою окремих вчених, понад мільярд тварин, було випалено майже 19 млн га територій і знищено понад 3,5 тис. будівель, значна частина яких – житлові будинки. В Австралії цей період отримав назву «чорне літо».

Не менш загрозливими – не стільки за масштабами, скільки за місцем поширення – виявилися і пожежі в Чорнобильській зоні, що спалахнули на початку квітня року, що минає. Вогонь охопив площу понад 67 тис. га, постраждало близько 5% території Чорнобильського заповідника.

Впоратися з активною фазою загоряння вдалося за 10 діб, повністю вогонь загасили через місяць. До гасіння були залучені 1322 людини і 292 одиниці техніки. За інформацією Державної екологічної інспекції, пожежа в зоні відчуження спалахнула через підпал трави. Поліція затримала кількох людей, ймовірно, причетних до підпалу.

Еколог і колишній офіцер радіаційної розвідки Сергій Мирний підкреслив, що пожежа не загрожувала сховищу ядерних відходів у зоні відчуження, оскільки ця бетонна споруда відокремлена від лісу зачищеною смугою без рослинності.

2020 – й відзначився ще одним катаклізмом – небувалим нашестям сарани в Африці. Безпрецедентна за своїми розмірами і руйнівним потенціалом кількість пустельної сарани з’явилася в Ефіопії, Кенії і Сомалі, у січні.

Авіакатастрофи в Ірані, США та України

8 січня 2020 року поблизу столиці Ірану розбився пасажирський літак «Міжнародних авіаліній України», що прямував із Тегерана до Києва. На борту знаходилося 176 чоловік – 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Ніхто не вижив. Серед загиблих – 11 громадян України. Більшість пасажирів були громадянами Ірану і Канади.

26 січня в місті Калабасас, у передмісті Лос-Анджелеса, врізався в схил пагорба вертоліт, в якому летіли дев’ять осіб, в тому числі легендарний американський баскетболіст Кобі Брайант і його 13-річна донька Джанна. Врятуватися нікому не вдалося.

Увечері 25 вересня за два кілометри від військового аеродрому Чугуєва в Харківській області впав і загорівся навчальний літак Ан-26Ш. На його борту перебували 27 осіб: семеро військовослужбовців (члени екіпажу і інструктори) та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Всі загинули, крім 20-річного курсанта В’ячеслава Золочівського.

Коронавірус, пандемія і карантин по всьому світу

9 січня в китайському місті Ухань від пневмонії помер 61-річний чоловік, який заразився раніше невідомим вірусом, повідомило агентство Reuters. Це була перша офіційна жертва захворювання COVID-19, викликаного новим коронавірусів, який називається SARS-CoV-2.

Всесвітня організація охорони здоров’я вперше дізналася про це новий вірус в останній день грудня 2019 року. За пару місяців поширення вірусу досягло таких масштабів, що вже 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавируса пандемією.

Станом на 10 грудня коронавірус підтверджений майже у 69,14 млн осіб у всьому світі, про що свідчать дані американського Університету Джонса Хопкінса. Всього через SARS-CoV-2 померли 1,574 млн осіб, одужали більше 44 млн.

Коронакризис вдарив і по світовій економіці. За найближчі п’ять років втрати світового ВВП через пандемію складуть $ 28 трлн, а рецесія буде найважчою з часів Великої депресії 1930-х, переконана директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Через пандемію були скасовані або перенесені на більш пізній термін безліч спортивних, культурних, релігійних та політичних заходів. Школи, університети і коледжі або частково, або повністю переведені на віддалену форму навчання.

До грудня ряд країн почали масову вакцинацію від коронавирусной інфекції. Першою такою країною стала Великобританія, в якій вакцину BNT162b2, розроблену американською компанією Pfizer спільно з німецькою BioNTech, вкололи 90-річній Маргарет, повідомив телеканал Sky News.

Євросоюз втратив Великобританію

31 січня Сполучене Королівство офіційно припинило членство в Європейському союзі, в якому перебувало майже 47 років. Тепер Євросоюз налічує 27 країн.

Обнулення Путіна

У березні 2020 го Державна дума Росії проголосувала за поправки до конституції РФ, одна з яких обнулила кількість президентських термінів чинного глави держави Путіна. Тепер з юридичної точки зору всі його чотири президентські терміни будуть розглядатися як «нульовий термін», а сам Путін знову зможе балотуватися на вищу державну посаду в 2024-му і 2030 роках, коли йому виповниться 78 років.

У листопаді Держдума РФ підтримала законопроект про «довічну недоторканість» для Путіна.

Вбивства і побиття в Білорусі і мародерство в США в ході масових протестів

У кінці травня в американському Міннеаполісі, штат Міннесота, спалахнув протест, який швидко перекинувся на інші міста і штати і тривав майже до листопада. Приводом для обурення послугувало жорстоке затримання афроамериканця Джорджа Флойда. Двоє білих поліцейських повалили Флойда обличчям вниз і з наручниками за спиною, третій коліном притиснув його шию до асфальту, поки той не втратив свідомість і не помер.

Акції під гаслом Black Lives Matter ( «Життя чорних мають значення») проти поліцейського свавілля і расової дискримінації здебільшого пройшли мирно, проте в окремих випадках переросли в безлади, погроми і мародерство. Щонайменше в 200 містах була введена комендантська година. За даними The Hill, збиток від заворушень перевищив мільярд доларів і став одним з найбільших за останні майже 30 років. У ході протестів загинуло щонайменше 19 осіб.

У Білорусі п’ять місяців поспіль – з 9 серпня – тривають масові протести проти результатів виборів президента. Білоруські силовики жорстко розганяють мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів отримали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло чотири учасники мітингів.

Ряд держав, в тому числі США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурацію Лукашенка. За попередніми даними, Євросоюз найближчим часом завершить формування третього пакета санкцій проти білоруських високопосадовців, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. Раніше ЄС ввів санкції проти Лукашенка і 14 білоруських чиновників. До санкцій приєдналася Україна.

Екологічна катастрофа в Норильську

У кінці травня в найпівнічнішому місті Росії в грунт і річки вилилося 20 тисяч тонн дизельного палива. Причина – аварія на одному з підприємств гірничо-металургійної компанії «Норільський нікель», що належить доларовому мільярдеру, першому заступнику голови уряду РФ в 1996-97 роках Володимиру Потаніну.

За оцінкою Greenpeace, розлив такої кількості палива став найбільшою екологічною катастрофою в історії заполярної Арктики. У Норильську і прилеглих територіях був введений режим надзвичайної ситуації. Збиток оцінили в 148 млрд рублів, це понад $ 2 млрд. За різними оцінками, відновлення екосистеми в районі аварії займе не менше 10 років.

Вибух аміачної селітри в Бейруті

Увечері 4 серпня пролунав потужний вибух у порту столиці Лівану Бейруті. Вибух був такої сили, що його відчули жителі столиці Кіпру Нікосії, яка знаходиться майже в 200 км від Бейрута. Телеканал Al Jazeera повідомляв, що вибуховою хвилею автомобілі закинуло на дах заводу приблизно в три поверхи. Жертвами стали 220 осіб, близько 6 тис. поранено, без даху над головою залишилося до 300 тис. чоловік, збиток від вибуху оцінювався в $ 15 млрд.

Вибух стався на складі аміачної селітри після пожежі, викликаної зварювальними роботами. Вибух і його наслідки викликали масові протести, на тлі яких 10 серпня в відставку пішов уряд Лівану. На початку жовтня ліванський суд видав ордер на заочний арешт двох громадян Росії – бізнесмена і власника Rhosus, а також капітана судна.

Отруєння Навального

У серпні був отруєний російський опозиціонер, засновник «Фонду боротьби з корупцією» Олексій Навальний. Політику стало погано на борту пасажирського літака, що прямував з Томська в Москву. Пілоти здійснили екстрену посадку в Омську, де політика госпіталізували в місцеву лікарню, ввели в штучну кому і підключили до апарату штучної вентиляції легенів. Майже дві доби керівництво лікарні не давало дозволу на його транспортування на лікування до Німеччини. Вранці 22 серпня Навального на літаку доставили до берлінської клініки “Шаріте”. 2 вересня німецький уряд повідомив, що в організмі опозиціонера знайшли сліди речовини, схожої за складом на речовину нервово-паралітичної дії групи «Новічок». Факт отруєння Навального підтвердили також лабораторії у Франції і Швеції. Політик вийшов з коми через 18 днів, зараз він проходить реабілітацію в Німеччині, після якої планує повернутися в Росію.

ФОТО ВЕЛИЧЕЗНЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Війна за Нагірний Карабах

У кінці вересня в Нагірному Карабасі з новою силою спалахнув конфлікт, який опинився наймасштабнішим за останні роки. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію в обстрілі позицій своєї армії і оголосило про початок “стрімкого контрнаступу”. Вірменська влада, в свою чергу, заявила, що азербайджанські військові за підтримки Туреччини ініціювали наступ на Нагірний Карабах. З обох сторін у хід пішли танки, важка артилерія і авіація.

У ніч на 10 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Росії Володимир Путін підписали тристоронню заяву про припинення війни в Нагірному Карабасі. 44-денна війна завершилася військовою поразкою Вірменії. Офіційний Єреван втратив контроль над територіями семи районів, прилеглих до Нагірного Карабаху, а також над частиною самого Нагірного Карабаху, в тому числі над містами Шуша і Гадрут.

Згідно з повідомленням міноборони Азербайджану, в ході бойових дій загинули 2783 військовослужбовців країни. За даними міністерства охорони здоров’я Вірменії, втрати держави склали 2718 військових. Крім того, загинули 148 мирних жителів, поранені – 562. Починаючи з 1991 року всього за час конфлікту загинуло понад 30 тис. чоловік.

Теракти у Відні, Ніцці, Парижі

У цьому році було багато терактів по всьому світу, включаючи теракти в Відні, Ніцці і афганському Фероз-Кохе. Однак найбільш резонансним стало вбивство в передмісті Парижа.

16 жовтня був убитий і обезголовлений професор історії коледжу Конфлан-Сент-Онорін Самюель Паті. Незадовго до смерті 47-річний викладач показував на уроці, присвяченому свободі слова, карикатури на пророка Мухаммеда. Підозрюваний у скоєнні злочину був застрелений при затриманні. Ним виявився 18-річний уродженець Москви чеченського походження Абдуллах Анзор, якого в грудні з почестями поховали в Чечні.

На церемонії прощання з професором Паті президент Макрон сказав: «Ми продовжимо, учителю, ми будемо захищати свободу, якої ви так добре вчили, і ми будемо звеличувати принципи світської держави, ми не відмовимося від карикатур, від малюнків». Слова президента Франції про «ісламський теракт» розкритикували лідери кількох мусульманських країн, в тому числі президент Туреччини Реджеп Ердоган, а глава Чечні Рамзан Кадиров назвав Макрона «натхненником тероризму».

Найскандальніші президентські вибори в історії США

14 грудня о США колегія вибірників офіційно визначила переможця президентських перегонів – ним став Джо Байден. Ця президентська кампанія стала найскандальнішою в сучасній історії Сполучених Штатів. Перерахунок голосів у так званих коливних штатах – не нове явище для США, 20 років тому вже перераховували голоси в штаті Флорида, коли кандидатами в президенти були Джордж Буш – молодший і Алан Гор. Однак вперше вся американська виборча система ставиться під сумнів одним з кандидатів, а саме чинним президентом.

Померлі знаменитості

У 2020-му пішло з життя багато знакових людей серед політиків, письменників, музикантів, акторів і режисерів, спортсменів і громадських діячів. Серед них:

– актори Борис Плотніков, Армен Джигарханян, Ірина Скобцева, Ірина Печерникова, Інна Макарова, Ніна Іванова, Борис Клюєв, Володимир Андрєєв, Микола Губенко, Віктор Проскурін, Михайло Кокшенов, Інна Макарова, Кірк Дуглас, Шон Коннері, Валентин Гафт;

– режисери Роман Віктюр, Алан Паркер, Кім Кім Дук;

– письменники Михайло Жванецький, Анатолій Трушкин, Олександр Кабаков, Леонід Зорін, Елісон Лурі, Едуарду Лоуренсу, Марсель Моро;

– співаки і музиканти Енніо Маріконе, Мирослав Скорик, Олександр Ведерников, Валентина Легкоступова, Ніна Кірсо, Анатолій Мокренко, Літл Річард;

– спортсмени Дієго Марадона, Кобі Брайант;

За матеріалами видання «Гордон».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...