ЗАРИБЛЮВАЛИ ПСЕЛ

рибаки
Поділитися новиною

рибакиВселення водних біоресурсів – це комплекс заходів необхідних для забезпечення робіт з відтворення запасів водних біоресурсів. Основна мета зариблення – це відновлення популяції риб, їх кількісного та видового складу. Кілька десятиліть через складну економічну ситуацію бюджетне фінансування зариблення вітчизняних водойм не проводять.

Та є ті, кому не байдужа доля нашого прекрасного Псла. Місцеві жителі та любителі риболовлі щороку збирають кошти, на які потім закуповують та випускають у річку зарибок. Це свого роду, природоохоронна акція, мета якої – очищення річки природним шляхом, боротьба із її забрудненням. Для збору коштів, в одному з магазинів для риболовлі, була встановлена скринька, в якій кожен охочий міг залишити свій внесок.

Сергій – один з організаторів акції, розповідає: «Взагалі то ініціатором цієї, так званої акції, був Анатолій Фесенко та ще декілька не байдужих містян. Майже 10 років тому ми вирішили збирати кошти та за допомогою зариблення відновлювати Псел. Це досить тривалий процес і звісно за 2-3 рази нічого не зміниться. Тому зариблення річки потрібно робити систематично. Приблизно два тижні тому ми випустили у Псел 100 кг білого амура, а сьогодні – ще 110 кг. Загалом таку процедуру намагаємось робити щоосені, адже саме цей період є найсприятливіший для риби. До речі, минулого року ми випускали судака. Хотілось би зазначити, що під час останнього збору коштів, особливо активно долучились та посприяли фінансово: Валентина Кизь, Артур Біжко, Володимир Рудяк, Олександр Плаксін – і я їм вдячний за небайдужість у такій важливі справі».

Білий амур – це дуже цінна і корисна риба. Швидке зростання особин у поєднанні зі здатністю харчуватися водною рослинністю роблять цей вид свого роду річковими «санітарами». На 1 кг живої ваги, амур з’їдає за добу до 2 кг водоростей.

Реакція читачів на благе діло рибалок була позитивною, але громадян хвилювало питання браконьєрства. Вони застосовують екрани та сітки, але є ще гірші методи незаконного вилову. До прикладу, ще влітку, на сторінку тижневика у мережі, надійшло повідомлення про застосування невідомими особами електровудки на території «Лесиного Гаю».

Тож прикро, що одні роблять добрі справи, щоб відновити екосистему річки, а інші – знищують водні біоресурси.

Анжела Замотаєва.

Фото Сергія Новікова у Фейсбук.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...