ЛІКИ, МОЛОДІСТЬ І ДОВГОЛІТТЯ

гарбуз
Поділитися новиною

гарбузСезон гарбуза. Навіщо їсти і як готувати.

По-перше, це здоровий імунітет і відмінний детокс. У гарбузі міститься ніжна клітковина, яка поглинає багато шкідливого й токсичного. А також живить кишечні мікроорганізми, готуючи їх до зими.

По-друге, це здорова шкіра та слизові. Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то речовини каротиноїди добре розчиняться і засвояться, перетворившись в організми на вітамін А. Він відновлює всі слизові та покращує стан шкіри, так само готуючи їх до зими, щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунка та кишечника швидко переходили в стан ремісії.

По-третю, гарбуз має протинабряковий ефект. Завдяки великому вмісту калію він прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.

Дуже корисно вживати гарбуз при ожирінні, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

Антихолестеринова дія. Завдяки такому цінному комплексу розчинної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, гарбуз є природними ліками для всіх, у кого високий “поганий” холестерин, низький “хороший”.

Печений гарбуз оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур.

Всі види гастритів (запалень шлунка), виразкова хвороба, рефлюксна хвороба (коли в людини часто виникає печія), синдром подразненого кишечника (СПК), який може виявлятися проносами та закрепами й дає часті загострення – ці проблеми буквально вибивають людину із колії. Печений гарбуз є тим овочем, який можна і треба вживати при запальних захворюваннях шлунка та кишечника, зокрема, СПК.

Гарбуз має легку жовчогінну дію, тому дуже корисний при порушеннях роботи жовчного міхура, наприклад, при дискінезіях, схильності до утворення каміння та запаленнях (холециститах).

Гарбуз сповільнює старіння і запобігає багатьом видам раку.

Сирий гарбуз

Дуже корисний, бо містить велику порцію вітаміну С, а також поєднання розчинної та нерозчинної клітковини.

Насіння гарбуза

Багате цинком, який особливо необхідний чоловікам для якісного сперматогенезу, усім іншим – для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри.

Крім того таке насіння життєво необхідний вегетаріанцям та веганам.

Вживайте гарбуз щодня. Курс – до весни.

Страви із цього овоча дуже популярні в усьому світі. У Європі з гарбуза варять супи, готують запіканки, пюре, салати, а в Австрії можна покуштувати навіть гарбузові шнапс і каву. У Вірменії гарбуз печуть, тушкують, додають у плов, фарширують овочами. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі просту в приготуванні і досить бюджетну страву.

Гарбуз, фарширований куркою

1 невеликий гарбуз, 1 куряча грудка, 1 помідор, 1 цибулина, 3-4 зубчики часнику, свіжа зелень,

50 мл олії, 50 г твердого сиру, перець чорний мелений, куркума і сіль – за смаком.

Зрізати з гарбуза верхівку, за допомогою ложки дістати м’якоть і нарізати її невеликими кубиками. М’ясо і цибулю порізати на шматочки, часник подрібнити, з помідора зняти шкірку і порізати його на шматочки. Налити у сковорідку 1 ст. л. олії, викласти цибулю і часник, злегка обсмажити, а потім, додавши 3 ст. л. води, протушкувати до м’якості.

Далі додати по черзі м’ясо і м’якоть гарбуза, тушкувати все разом, помішуючи, близько 10 хвилин. Якщо рідина википить, долити у сковороду ще трохи води або бульйону. Через 10 хв. додати помідори і тушкувати ще 8-10 хв. під кришкою. Вимкнути вогонь, додати подрібнену зелень, посолити і поперчити за смаком.

Приготовлену начинку викласти в гарбуз, накрити її зрізаною верхівкою, зовні змастити залишками оливкової олії та загорнути у фольгу. Запікати у розігрітій до 180°С духовці 30-40 хв., доки гарбуз не стане м’яким.

За 8-10 хв. до готовності гарбуза з нього слід зняти фольгу і верхівку, посипати начинку тертим сиром і повернути гарбуз у духовку. Неймовірний аромат і відмінний смак гарантовані!

LIVE OFFLINE
track image
Loading...