ГЕКТАРИ ДЛЯ АТОШНИКІВ

земля
Поділитися новиною

земля

Як відомо, кожен громадянин має право на отримання земельної ділянки у власність.

Для учасників бойових дій на Сході України, це право регламентується Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – ст. 12, 13 та 14, а також Земельним кодексом України – ст.118. Це є частиною пільг, які держава надала своїм захисникам, які ризикуючи власним життям та здоров’ям захищали її територіальну цілісність. ООС (до цього АТО) триває вже шість років, проте, як виявилось далеко не всі бажаючі отримали гарантовану державою землю.

 

Минулого тижня до редакції звернулась гадячанка, мати учасника АТО Зоя Коваленко:

«Мій син Андрій Стрельцов, 1973 року народження, гадячанин. Був на Майдані, у жовтні 2014 пішов в АТО, де служив практично до кінця 2018 року. Мав поранення, та незважаючи на це продовжував службу. Додому був вимушений повернутись, після контузії.

У 2015 році Андрій приїхав на ротацію, під час якої подав документи на отримання земельної ділянки для ведення селянського господарства. Йому запропонували ділянку в Біленченківці. Син відмовився і попросив, щоб виділили у Петрівці-Роменській, бо чув, що там кращі землі. Здав увесь пакет документів і поїхав назад в АТО.

Так минуло кілька місяців, з приводу документів повинні були зателефонувати, але ніхто не дзвонив. Я ходила, щоб запитати чому так довго, але мене постійно відправляли то в «геокадастр», то в адміністрацію, то в земельний…

Так як син у цей час був в АТО, він оформив довіреність на Віталіну Пинчук (юрист ТОВ «АПК «Хлібороб», – авт.), щоб вона займалась розробкою документів на землю. Але так досі нічого не вирішили.

В управлінні Держгеокадастру в Полтаві сину сказали, що документи вже передали в Петрівку-Роменську. А потім сказали, що у Петрівці-Роменській відмовляють надавати дозвіл на виділення землі, бо у них є свої АТОвці. І цю ділянку вже дають іншому…

Це просто образливо. Він 4 роки там був, а землю отримати не може…»

Чому АТОвець досі не отримав обіцяну земельну ділянку ми запитали у Віталіни Пинчук (юрист ТОВ «АПК «Хлібороб»), яка займалась оформленням документів:

«У 2015 році йому був наданий дозвіл на розроблення проекту відводу земельної ділянки в Біленченківці. Там якраз ділили поле АТОвцям. Він відмовився, бо, нібито, там погана земля. Захотів ділянку в Петрівці – Роменській. Там ми готували 25 заяв на отримання земельної ділянки і його у тому числі. Але у Держгеокадастрі йому відмовили – 24 заяви були позитивні, тільки А. Стрельцову, відмова. Сказали, що відмовили через те, що у нього ще був дійсний дозвіл на виділення земельної ділянки на території Біленченківської сільської ради. Через це решта документів «пішли у роботу» відразу, а він залишився. Потім ще двічі ми возили його документи у земельний разом із погодженням від сільської ради, але безрезультатно.

До того ж, поділ цього поля взагалі затягнувся на півтора роки. У Держгеокадастрі попросили, щоб ми, з метою підтримки державних підприємств, замовили проект відводу в Державному земельному кадастрі. Ми замовили у них цей проект, але це зайняло багато часу.

Потім, коли проводилася інвентаризація земельних ділянок з метою передачі із державної власності у комунальну сільській раді, то Держгеокадастр автоматично приєднав земельну ділянку до прибережної смуги і ярка, з яким вона межує. Землевпорядник сільської ради каже, що після цього на кадастровій карті ця ділянка не була відмічена, тому вони навіть не знали про те, що є якийсь невикористаний проект. У Петрівсько – Роменській сільраді пам’ятають, що давали погодження на виділення цієї ділянки, але те, що А. Стрельцовим не реалізоване право на цю земельну ділянку вони не знали.

Відповідно, нещодавно вони замовили проект поділу цієї земельної ділянки і тепер дозвіл на неї надають батькові загиблого учасника АТО Корнійка із Петрівки-Роменської. Відмовити йому вони не можуть. Я повторно зв’язувалася і сільрадою, там сказали, що у них є свої АТОвці, яким також потрібно дати землю.

Звісно ми (ТОВ «АПК «Хлібороб», – авт..) були зацікавлені у обробітку цієї ділянки і в тому, щоб земля залишилась у нашому користуванні. Тому ми займалися переоформленням паїв АТОвців. Проте і А. Стрельцов так само мав право забрати ці документи і замовити не у нас, а там, де йому хочеться. Не обов’язково, щоб цю земельну ділянку обробляло наше ТОВ . Я вважаю, що ми зробили все можливе, що від нас залежало.»

Щоб дізнатися причину того, чому Петрівсько-Роменська сільрада відмовляє у наданні погодження на виділення земельної ділянки Андрію Стрєльцову ми зателефонували до начальника земельного відділу Петрівсько-Роменської ОТГ Лариси Терно. Вона пояснила, що погодження надавали і, до речі, неодноразово:

«У 2016 році на землі запасу в ТОВ «АПК «Хлібороб» закінчились договори оренди. Так як це були землі державної власності за межами населеного пункту, ними розпоряджався Держгеокадастр. Він надавав дозволи на розробку проектів землеустрою навіть не повідомляючи органи місцевого самоврядування. Ми не знали хто туди ввійшов, кого вони включили в список, також ми не знали й того, хто займався розробкою проектів.

Потім, не зрозуміло чому, до нас знову звернулись з проханням надати погодження, що сільрада не заперечує надати ці землі А. Стрельцову. Погодження надали так, як і усім іншим.

Коли землі передали із державної у комунальну власність, ми виявили, що одна із ділянок залишилась пустою. Її об’єднали із польовою дорогою та ярком, її загальна площа склала 4,11 га. На кадастровій карті – земельна ділянка чиста, передалась у комунальну власність, без обтяжень. А до сільської ради звернувся батько загиблого учасника АТО Сергій Корнійко із заявою про виділення земельної ділянки у власність. На сесії було вирішено поділити вільну землю на 3 ділянки (1,95 га, 63 сотки проектно-польової дороги і ярок)і виділити ці 1,95 га, щоб він зробив проект відведення із зміною цільового призначення і взяв її у приватну власність.

Потім до сільради знову звернулись із приводу А. Стрельцова – просили вкотре надати погодження для того ж проекту відведення даної земельної ділянки. Але тепер рішенням сесії цю вільну земельну ділянку ми виділяємо батькові загиблого в АТО. Відмовити йому не можемо, адже він був присутній на земельній комісії. Чому А. Стрельцов не встиг використати своє законне право і протягом такого терміну не отримав ділянку, разом із усіма, нам не відомо.».  

Ось така історія. Звісно, учасники бойових дій можуть отримати землю на території будь-якого населеного пункту України, не залежно від того, де вони мешкають чи зареєстровані. Про перелік вільних ділянок можна дізнатися на сайтах територіальних органів Держгеокадастру. Проте у даному випадку вихід один – розпочинати всю процедуру повторно. Адже був втрачений час.

«Базар Медіа в Україні»

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...