Операція «Зважені та щасливі»: Усі вантажівки будуть зважені, але не всі водії стануть щасливими

ваговий
Поділитися новиною

ваговийНаприкінці червня мережу сколихнуло відео, де Президент України Володимир Зеленський сварить далекобійників. У Viber-чаті, де водії обговорювали, як оминути габаритний контроль він закликав водіїв-далекобійників не шукати шляхи для проїзду з перевантаженими транспортом українськими дорогами і назвав порушників «засранцями».

Попри жартівливий тон розмови, ця тема дуже серйозна, як і попередження президента про посилення вагового контролю. Далі про те, чи справді вантажівки грішать перевищенням вагових норм та чи дійсно ваговий контроль допоможе врятувати дороги?

Кожен другий автомобіль перевантажений

Відповідно доручення президента інспектори почали роботу, яка виявилась досить результативною. За першу робочу добу, 2 липня, вони перевірили 6598 вантажних транспортних засобів. і нарахували понад 54 тис. євро плати за перевантаження.

До речі, найчастіше у вибірку порушників потрапляють офіційні будівельні компанії.

Наприклад, рейтинг найбільших порушень габаритно-вагового контролю за першу добу патрулювання.

На автодорозі М-14 в Миколаївській області виявили 3 факти перевищення вагових параметрів при перевезенні вантажу. Транспортні засоби, що перевозили щебінь, намагалися об’їхати пункт габаритно-вагового контролю польовими дорогами, але були затримані інспекторами відповідних служб для проведення зважування. Всі три вантажівки належать підприємству ТОВ «СПМК-17», яке задіяне в будівництві автомобільних доріг Миколаївської області, і вже неодноразово порушувало вимоги чинного законодавства при перевезенні вантажу. На кожному з авто були виявлені перевантаження, як на строєну вісь, так і на загальну вагу, і нарахована плата за проїзд у розмірі 816,72 євро за кожен транспортний засіб.

Крім цього, рекордсменами за перевищення вагових параметрів стали: на автодорозі Н-09 в Івано-Франківській області – авто MAN ТОВ «Прогрес логістик плюс», у якому виявлено перевантаження на строєну вісь 32,25 тони при нормі 24 тони, на загальну вагу – 52 тони при нормі 40 тон, нарахована плата за проїзд – 1180, 20 євро.

На дорозі М-14 в Кіровоградській області – авто MAN ТОВ «Експрес Техбуд», у якому виявлено перевантаження на вісь 13,46 тон при нормі 24 тони, на загальну вагу – 42,2 тони при нормі 40 тон. Нарахована плата за проїзд – 344 євро.

Загалом, судячи з проведених перевірок, за даними Національної поліції, кожен другий вантажний автомобіль їде з перевантаженням. Найбільше таких – у Херсонській, Одеській та Миколаївській областях.

Проте, рекордна сума штрафу за перевищення дозволеної ваги, була виписана 10 липня – на Столичному шосе у Києві водія вантажівки оштрафували на 6,5 тисяч євро. Загальна вага вантажівки-порушника – 61,84 тони, що на 21,84 тони більше дозволеної. До речі, маршрут вантажівки мав пролягати з Київської області на Полтавщину.

Перевантаження руйнує дороги

За даними міністерства інфраструктури, 40% усіх вантажівок порушують габаритно-вагові обмеження. У такий спосіб вони не лише руйнують дороги, а й стають причиною ДТП. Наприклад, довжина гальмівного шляху перевантаженої фури збільшується на 10%.

При цьому водії фур, які нехтують правилами, часто уникають відповідальності. Адже стаціонарних вагових комплексів дуже мало, а мобільні групи «Укртрансбезпеки» просто не встигають за порушниками. Наприклад, в’їздів до Києва більше 70, а стаціонарних ваг лише 5. Тож інспектори їздять між постами і перевіряють водіїв на пересувних комплексах – і у разі потреби відправляють на стаціонарний пост. Крім того, через недосконале законодавство навіть у разі зупинки перевантаженого автомобіля його не можна затримати, після накладення штрафу він продовжує рух і руйнує дороги.

Ситуація ускладняється тим, що цього року стартувала програма «Велике будівництво». На ремонт та будівництво доріг виділили рекордні 100 мільярдів гривень. Але якщо не вирішити проблему перевантаження, то все буде марно і результати «Великого будівництва» будуть зруйновані за один-два сезони. Тож вже цього літа водії мають бути готові до посилення вагового контролю на трасах.

 

Посилення контролю

Із липня на українських дорогах діє цілодобовий ваговий контроль. Тепер зупиняти водіїв на габаритно-вагову перевірку можуть не тільки інспектори «Укртрансбезпеки», а й Нацполіція та СБУ. До контролю також планують залучати місцеві органи влади. Особлива увага до популярних маршрутів далекобійників дорогами Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Найближчим часом 40 стаціонарних комплексів працюватимуть на дорогах України.

Такі комплекси фіксують два порушення – надмірну вагу та неправильне розподілення вантажу по осях, що призводить до глибоких колій на трасах і знищення доріг. Як стверджують інспектори, ваги стандартизовані, сертифіковані і помилятись не можуть.

Штрафи за перевантаження варіюються від 8,5 до 34 тисяч гривень і оформлюються на фізичну або юридичну особу власника вантажівки.

Де вагові майданчики на Полтавщині?

У 2019 році в області вже було збудовано три майданчики, щоправда для пересувних пунктів габаритно-вагового контролю (стаціонарних пунктів в області немає) на ділянках доріг Оржиця – Хорол, Шишаки-Сагайдак-Поділ та Суми-Полтава.

Проте зупинятися на цьому чиновники не збираються – у 2020-му році продовжуватимуть розбудовувати систему контролю і планують збудувати ще три майданчики на найбільших об’єктах ремонту доріг – у Кременчуцькому, Глобинському та на межі Гадяцького і Зіньківського районів.

Із слів О. Синєгубова, голови Полтавської ОДА, один такий ваговий комплекс коштує від 200 тисяч гривень і більше.

Майбутнє за автоматичним зважуванням

Разом із збільшенням кількості постів для габаритно-вагового контролю в Укравтодорі переконані, що майбутнє за автоматичним зважуванням. Система габаритно-вагового контролю Weigh-in-Motion (Зважування в русі) роками успішно працює у Європі та США. Вона не тільки зважує та фіксує габарити, а й може визначити навантаження на конкретні осі. Експерти кажуть, що навіть якщо вантажівка буде їхати 130 км/год, система може визначити навантаження на конкретну вісь із похибкою до 2%. Камери фіксують номери авто й автоматично надсилають дані на сервер, далі їх обробляє інспектор і накладає штраф.

Поки в Україні працює тільки шість таких комплексів біля Києва, тривають тендерні закупівлі ще 23. Всього до кінця року планують запустити 54 автоматичні системи.

З проблемою перевантаження також має допомогти нове законодавство. Вже зараз профільний комітет Верховної Ради розглядає законопроєкт щодо роботи «Укртрансбезпеки». Документ передбачає можливість органам місцевої влади самостійно встановлювати автоматичні комплекси, здійснювати контроль без участі інспекторів «Укртрансбезпеки», а також спрямовувати частину штрафів до місцевих бюджетів.

В «Укравтодорі» сподіваються, що посилення вагового контролю вплине на поведінку далекобійників і вони ретельніше слідкуватимуть за своїм вантажем і тим, яку шкоду можуть завдати новозбудованим дорогам.

 

Підготувала Оксана Кириченко.

Фото використане як ілюстрація.

 

На сервісі відкритих даних транспортної галузі почав працювати новий розділ (https://bi.e-transport.gov.ua/dwc), що містить актуальну інформацію про габаритно-ваговий контроль на дорогах України.

Як повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України, це дані щодо кількості перевірених інспекторами «Укртрансбезпеки» авто, складених актів порушень, нарахованої плати за проїзд. Крім цього, за допомогою нового ресурсу можна відстежити динаміку перевірок у різних регіонах України, побачити, скільки працівників залучено до цієї роботи та в якій області виявлено найбільше порушень.

До речі, в разі відмови водія зупинитися для проходження габаритно-вагового контролю наразі передбачено адміністративну відповідальність. Крім того, в законопроекті №3743, який уже зареєстровано у Верховній Раді, за відмову від проходження ГВК передбачатиметься штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

1 коментар до “Операція «Зважені та щасливі»: Усі вантажівки будуть зважені, але не всі водії стануть щасливими

  1. Якби, людина яка писила цю статтю, знала що чекає при влаштуванні на роботу водія-далекобійника або дорожнього працівника, то дана стаття мала б зовсім іншу риторику. А так це лише аби підтримати преЗедента, якого вже ніхто майже не підтримує. Чи просто оплсчено, як багато журналістів в нас час.
    Адже штраіують водія, а не власника логістичної компанії чи відправника, так сама і в дорогах , просто звичайне відмивання коштів на ямковому ремонті і нічого більше. А далі Журналістка напише, в такому то районі відновлено сотні км доріг на мільярди гривень, а люди, як їздили побездоріжжю, так нічого й не змінилося.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...