Як вберегтися від кишкових інфекцій

unnamed
Поділитися новиною

unnamedЛіто — час відпочинку на природі, на водоймі, пора свіжих ягід і фруктів. Але також це «зоряний час» кишкових інфекцій. Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. Тому влітку небезпека «прихистити» у своєму організмі якусь їх частину підстерігає нас на кожному кроці.

Начальник Управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідслужби України Олена Фенюк повідомляла «24» каналу про те, що з початку нинішнього року вже зареєстровано 52 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, зокрема вірусного гепатиту А, внаслідок яких постраждало 549 людей, з яких 290 діти. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 39 спалахів та зафіксовано 683 постраждалих, з них 377 — діти.

Проаналізувавши ці спалахи, фахівці дійшли до висновку, що основні зафіксовані фактори передачі інфекцій – це харчовий та водний.

Головна умова, кажуть санлікарі — не нехтувати особистою гігієною. І дотримуватися кількох простих, але ефективних правил.

Вдома

– після прогулянок та перед їжею мити руки з милом;

– ретельно мити посуд після їжі;

– не залишати готові продукти на кілька годин при кімнатній температурі;

– не вживати не просмажені і не проварені м’ясо, рибу і морепродукти;

– кип’ятити воду або вживати бутильовану.

У кафе і ресторанах

За даними ДержСЕС в країні тільки за останні два тижні зареєстровано 7 спалахів на гостру кишкову інфекцію. Серед них є випадки з великою кількістю потерпілих. Наприклад, на Полтавщині постраждало 57 людей, які були на поминальних обідах у кількох селах регіону. Як повідомляють спеціалісти Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, до такого масового нездужання людей призвело порушення технології приготування страв на одному з підприємств регіону.

Тому уважно ставтеся до харчування у громадських місцях, особливо – у вуличних кафе. На базарі, в магазині

Ягоди і фрукти не купуйте прямо з землі. Як мінімум – має бути забезпечене належне зберігання товару, не кажучи вже про те, що сам продавець має пройти санітарно-медичне обстеження, аби бути впевненим, що він не є переносником небезпечних хвороб.

Ще один ризик при покупці плодів і овочів: вибираючи найсмачніші, часто пробуємо їх прямо на ринку. Але чисті на вигляд – не значить, що без мікробів.

Небезпечні для здоров’я збудники кишкових інфекцій підстерігають споживача у сирих м’ясі, рибі та морепродуктах. Тому не купуйте їх, якщо вони не зберігаються у спеціальних місцях — холодильних чи морозильних камерах, або якщо маєте сумніви у їх свіжості.

На пікніку, на пляжі

Водойми — «улюблені» джерела кишкових інфекцій, бо ж дизентерія, черевний тиф, сальмонельоз і холера поширюються через воду. Тому купайтеся тільки у перевірених санепіднаглядом водоймах.

Любителям попоїсти на природі та пляжі також варто пам’ятати про прості і дієві правила:

– не залишати їжу на сонці;

– не класти продукти харчування на землю;

– не мити продукти водою з річки, озера;

– слідкувати, аби до продуктів не потрапили комахи, особливо мухи;

– не використовувати вдруге одноразовий посуд .

LIVE OFFLINE
track image
Loading...