РДА ТА РАЙРАДИ ПІСЛЯ СТВОРЕННЯ НОВИХ РАЙОНІВ

реформа рда райрад
Поділитися новиною

реформа рда райрадПісля внесення змін до Конституції ОТГ мають покрити всю Україну.Натомість, усі місцеві адміністрації та районні ради повинні бути ліквідовані. Як це буде, коли і куди подінуть працівників читайте далі.

 

 

Адміністрації на новий лад

Отже, реорганізації, а тим більше ліквідації районних державних адміністрацій, в цьому році не передбачається. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, коментуючи питання схвалення Урядом постанови ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів».

За його словами, утворення, реорганізація, ліквідація районних державних адміністрацій може розпочатися у 2021 році.

Зараз готується нова редакція проекту Закону «Про місцеві державні адміністрації». Ним і буде визначено їхні повноваження, регламентовано діяльність РДА, структура, чисельність. Пропозиції до законопроекту пройдуть широкі публічні обговорення. З прийняттям відповідного законодавства, Уряд прийме низку рішень щодо формування нових РДА та часові рамки перехідного періоду.

За потреби, у районах, які будуть ліквідовані, можуть продовжити функціонування на певний період окремих структурних підрозділів РДА, які надають важливі послуги, наприклад соціального забезпечення. Так само не передбачається якогось тотального звільнення працівників РДА.

Нові РДА повинні стати більш інституційно спроможними і дієвими і для їх комплектації потрібні висококласні службовці, які сьогодні є в РДА. По-друге, громади отримали широкий спектр повноважень, для виконання яких також потрібні якісні кадри, яких поки що вкрай бракує.

«Хто б де не працював – він все одно живе у якійсь громаді, тож зможе продовжити свою роботу чи у виконавчому комітеті ради громади, чи у Центрі надання адмінпослуг…» – каже замміністра.

До того ж, у людей, які мешкають у віддалених від районного центру громадах, потреби їздити до РДА не буде. Всі необхідні послуги мешканці отримуватимуть на території своїх новоутворених громад – це і є сутність децентралізації, яка має наблизити послуги, зокрема з районного рівня до громад.

 

Які повноваження залишаться у РДА нових районів?

РДА у нових районах, до внесення змін до Конституції України, здійснюватимуть повноваження виконавчих органів районної ради, оскільки районні ради не мають своїх виконавчих комітетів і завжди делегують свої повноваження РДА. У змінах до Основного Закону, як передбачається, це буде змінено. Також РДА здійснюватимуть координаційні повноваження між територіальними органами центральних органів виконавчої влади на районному рівні і забезпечуватимуть законність на відповідній території.

 

Що ж буде із районними радами?

Щодо повноважень районних рад нових районів, то з цього приводу тривають узгодження на рівні центральних органів виконавчої влади.

Районні ради передбачені чинною Конституцією України, а отже вони діятимуть і на рівні нових районів. Інший варіант можливий лише після внесення відповідних змін до Основного Закону.

Згідно слів В’ячеслава Негоди, 12 червня Уряд схвалив законопроект щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, де прописано чітку регламентацію подальших кроків.

Серед іншого, проектом документу визначено, що повноваження районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад районів, ліквідованих Верховною Радою України, припиняються в день набуття повноважень райрадами, обраними на відповідних перших місцевих виборах у новостворених районах.

Також у законопроекті зазначається, що обрані райради нових районів з дня набуття ними повноважень є правонаступниками всього майна, прав та обов’язків районних рад, території яких було включено до складу відповідного нового району.

Проектні норми регламентують і питання утворення та реорганізацію районних рад як юридичних осіб.

Питання формування обсягу повноважень районних рад ще узгоджується з профільними міністерствами. Попередньо, до власних повноважень райрад належатиме управління майном спільної власності територіальних громад району і розмежування майна між територіальними громадами.

Щодо делегованих повноважень, які будуть визначені секторальними законами, ще тривають консультації. Розглядаються наступні пропозиції:

  • підтримка освіти (спеціальна загальна середня освіта);
  • підтримка охорони здоров’я (підтримка та розвиток закладів охорони здоров’я вторинного рівня);
  • соціальний захист населення (соціальні територіальні центри, окремі заходи із соціального захисту дітей та ветеранів війни та праці на районному рівні)
  • фізична культура та спорт на районному рівні;
  • культура та мистецтво на районному рівні;
  • реалізація районних програм і заходів у молодіжній сфері;
  • вирішення окремих питань у сфері землеустрою, містобудування та архітектури на районному рівні.

«Принциповою є позиція, що жодне повноваження райрад не повинно дублюватися чи пересікатися з повноваженнями органів місцевого самоврядування територіальних громад. Вони мають стосуватися лише об’єктів спільної власності територіальних громад на період до повної чи часткової передачі їх громадам. Не буде ніякого підпорядкування органів місцевого самоврядування територіальних громад районним радам ні адміністративно, ні фінансово», – зазначив В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, у Полтавській області, згідно з проєктом постанови парламенту, передбачено створення чотирьох районів: Полтавського, Кременчуцького, Миргородського, Лубенського.

До Полтавського району (населення понад 600 тисяч осіб), увійдуть території: Зіньківського, Котелевського, Диканського, Чутівського, Решетилівського, Карлівського, Новосанжарського, Машівського та Кобеляцького районів.

До Кременчуцького району (із населенням 399 тисяч), увійдуть: Кременчуцький, Глобинський, Семенівський та Козельщинський райони.

У Миргородський хочуть об’єднати: Лохвицький, Гадяцький. Шишацький та Великобагачанський райони. Житимуть тут 206 тисяч осіб.

До Лубенського району увійдуть :Пирятинський, Чорнухинський, Оржицький, Гребінківський та Хорольський. Загальна кількість населення складе 194 тисячі осіб.

«БМ» за інформацією сайту «Децентралізація»

1 коментар до “РДА ТА РАЙРАДИ ПІСЛЯ СТВОРЕННЯ НОВИХ РАЙОНІВ

  1. А щоб кожному жителю переробити відповідно, ті чи інші документи, влала подумала? Щей як. Кожен заплатить зі своєї кишені за “примудрі” рішення зеленої влади. А в хто не змоде зсплатити зс документи заберуть задарма. Все це за кошти населення, де найвищі зарплати в Європі), а самі під цей хід перемін землю допродають та все державне приватизують у свої руки та продадуть. Звичайні зрадники та руйнівники держави України. Покращення вже сьогодні.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...