Розваги мотоциклістів порушують спокій гадячан

мото
Поділитися новиною

мотоЧим приваблює нічне місто власників двоколісних? Напевно тим, що на дорогах практично відсутні автомобілі і немає пішоходів. Тому деякі водії дають волю емоціям: їдуть дуже швидко і «шумлять» недозволено гучно. Щось подібне відбувається мало не щовечора і щоночі на вулицях Гадяча. Відповідно, на адресу редакції надходять скарги від обурених містян.

Наприклад , Валентин Іванко‎ написав на нашій сторінці у соцмережі:

«Шановні «ГОНЩИКИ»!

У мене до Вас велике прохання – проїжджаючи вулицею Полтавська у районі Заяру, не газуйте дуже сильно. Сплять малі діти, які дуже сильно лякаються реву ваших мотоциклів!».

На його пост була шалена реакція від гадячан. Обурених коментаторів було дуже багато, ось декілька із них:

Галина Шестопал: «Не тільки заярським жителям це не подобається. Ці «гонщики» ганяють скрізь, і повз поліцію, до речі, теж. Летить, (вибачте за грубість), очі вивалило хтозна-куди і нічого перед собою не бачить. І все для того, щоб такі ж друзі захоплювались ним, яке воно «круте».

Анатолій Толкачов: «Вулиця Шевченка також не спить, бо від пошти до парку газують так, що на пляжах чути, що ті «міні-байкери» витворяють! Не їде, а реве, без номерних знаків, на зауваження реагують агресивно. Сц…ни, яким по 13-15 років».

Ірина Солончук«Вони не тільки на Заярі, а й в центрі ганяють. А поліція, мабуть, чекає, коли станеться горе… Не дай Боже!».

Елена Будник: «Всі знають хто і чиї діти влаштовують перегони нічним та й вечірнім містом. А зробити нічого не можуть, бо у одних «криша», а в інших «бабки». А до пересічних громадян їм байдуже».
Богдан Даніленко
: «Половина тих гонщиків неповнолітні. По Гетьманській літають, а райвідділ в 5 метрах… І нічого!».

Люда Косенко: «Поліція не бачить, чи не чує, чи робить вигляд, що не бачить, чи боїться?».

Лариса Йосипенко: «Цікавить, чому як якогось чоловіка на «жигулику» або старенькій якійсь машинці розумні поліціянти доганяють, зупиняють, протоколи пишуть, штрафують, а цих Боже упаси зупинить, цих не можна…

Що ж це діється, невже в межах міста дозволяється їзда на такій швидкості та ще й з таким шаленим ревом?».

Ніна Котляр: «Одна справа чути те ревище, а справжній жах це бачити! Буває летить, аж очі вилазять, а ззаду ледь тримається «нажопниця» без шолома. Чиясь дурна дитина ризикує своєю головою! Летять вони від круга, по прямій, а біля інтернату в поворот різко вивертає кермо! Дівчинка вилітає до пошти, під колеса таксі! Таксисти, дорослі вже дядьки, ледь не посивіли! Чудом дурна дитина майже не постраждала!

А ще зустрічала, як посеред ночі прив’язують скейт до моцика і по центру ганяють!

Почалося літо, «ідіоти» збираються в зграї, поліції байдуже на тих смертників! Я і ще одна мама викликали «копів». І що ви думаєте?  Взагалі не приїхали! Перевірено на собі…».

Тамара Терещенко: «Коли я звернулась до поліції з проханням прийняти заяву про порушення спокою моєї сім’ї отакими горе-гонщиками, які, до речі, навмисне газують біля мого будинку через зроблені їм зауваження, то мені порадили не звертати уваги їм колись набридне це робити. І нічого, що після цього мій п’ятирічний син лякається кожного звуку і боїться гуляти у власному дворі. «Я вам не лікар» – сказав на це черговий поліції…».

На одній із апаратних нарад у РДА т.в.о. начальника Гадяцького ВП Петро Токар розповідав, як боротиметься із неконтрольованими мотоциклістами та мопедистами.

Казав, що планує провести інвентаризацію всіх транспортних засобів, адже не усі вони мають номерні знаки. Додав, що нарешті, правоохоронці почнуть використовувати наявні камери відеоспостереження. Підтвердив, що камери не працювали, але наразі поновлена вся система, оновлене програмне забезпечення і відеозаписи будуть активно використовувати для притягнення до відповідальності водіїв двоколісних транспортних засобів за керування без шолому. А от із фіксацією руху у нас біда – приладів для вимірювання порушення швидкісного режиму в районі немає. Тому єдине, за що гадяцькі правоохоронці можуть притягти до відповідальності водіїв двоколісних – відсутність реєстрації ТЗ, недотримання ПДР, щодо керування мопедами чи іншими двоколісними ТЗ без шолому.

У той же час, якщо водій мотоцикла чи мопеда ігнорує і не зупиняється на вимогу правоохоронця, то наздоганяти його не рекомендують, бо це збільшує ризик його травмування. Саме тому порушники найчастіше залишаються безкарними.

Ми вирішили розібратися чи може поліція вплинути на мотоциклістів хоча б за гучний шум.

Згідно ПДР України мотоцикліст чи мопедист є повноцінним учасником дорожнього руху і має право пересуватися на своєму транспорті як вдень, так і вночі. Якихось певних часових обмежень не передбачено.

У деяких ТЗ двигун працює дуже гучно. Але це – робота двигуна і це не являється порушенням чинного законодавства, тільки у разі, якщо шум не перевищує допустимих норм.

Спеціалісти кажуть, що зазвичай для зниження шуму використовують глушник. Проте все залежить від людини, бо не кожен хоче і може його встановлювати.

До того ж, чи бачили ви у Гадячі спеціалістів, які стежать за рівнем шуму транспорту на дорогах? Правильно, у нас таким не займаються. У той же час, варто знати, що згідно санітарних норм в житлових приміщеннях допускається підвищення рівня шуму вдень до 55 децибел, а вночі до 40 децибел. Будь-який шум сильніше 50-60 децибел при постійному впливі наносить шкоду органам слуху.

Що і наскільки шумить?

Наприклад, шелест листя — 10-20 децибел.

Звичайна розмова людей — 40-50 децибел.

Киплячий чайник — 50-55 децибел.

Проїжджаючий повз легковий автомобіль (із справним глушником) — 70 децибел.

Мотоцикл ( із справним глушником), проїжджаючий на відстані 7,5 метрів — 86 децибел.

Товарний потяг — 100 децибел.

Та все ж краще не доводити справу до втручання поліції, а поважайте усіх містян та їх право на спокійний сон і відпочинок у робочі та вихідні дні.

 

Підготувала Оксана Кириченко.

Фото використане як ілюстрація.

 

1 коментар до “Розваги мотоциклістів порушують спокій гадячан

  1. Петро Токар вкотре продемонстрував злочинну бездіяльність у боротьбі з реальними правопорушеннями.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...