ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ВКУСИЛИ КОМАХИ-ХИЖАКИ

aa8 depositphotos 165096438 s 2019
Поділитися новиною

aa8 depositphotos 165096438 s 2019Напад бджіл чи ос на людину є захисною реакцією комах на небезпеку. Важливо знати як правильно діяти при укусах.

Після укусу комахи вище місця укусу накладають джгут, уражену ділянку шкіри промивають мильним розчином, а потім дезінфікують. При укусі бджоли важливо витягти з рани залишене нею жало, оскільки воно отруйне і буде таким протягом кількох годин. Витягують бджолине жало не пінцетом, нігтями або методом натискання пальцями навколо укусу, щоб не пошкодити мішечок з отрутою, розташованою біля основи жала. Краще скористатися пластиковою карткою або тупим боком у ножа. Ними проводять по ужаленому місцю, а вже після того як жало вийшло, його можна підчепити чимось гострим і зняти з шкіри. Після процедури ранку знову протирають антисептиком, змащують йодом, зеленкою. Місце укусу не можна колупати, терти, розчісувати.

Якщо комаха вжалила в кінцівку, варто позбавити руку від прикрас: кілець, годинника, браслетів. Давити комаху не можна, оскільки можна пошкодити пляшечку з отрутою на її тільці. Цей запах приваблює інших особин, вони сприймають його як сигнал небезпеки і можуть прилетіти на допомогу.

Людину, яку вкусила жалюча комаха, варто зручно посадити, щоб у неї була можливість повноцінно дихати. Якщо перебувати у вертикальному положенні складно, можна лягти, але ноги при цьому тримати на узвишші. Потерпілий повинен спостерігати за реакцією свого організму на укус – свідомість, дихання, пульс, шкірні зміни.

Варто зазначити, що для абсолютно здорової людини укус в глотку або ротову порожнину (губи, язик) може виявитися смертельним. Адже локальний набряк блокує дихальні шляхи, здатний викликати задуху. Тому відразу після укусу комахи треба випити антигістамінний препарат, поки набряк не спав, п’ють багато рідини – гарячий солодкий чай або солодку воду.

Больові відчуття від укусу жалких комах можуть пройти через кілька годин або через кілька днів.

Алергія на укуси комах, як проявляється, що робити

Алергія на укуси комах може проявитися задухою, набряками, кропив’янкою, зниженим тиском. Важкий анафілактичний шок стає причиною зупинки дихання, і людині знадобиться штучне дихання (30 натискань – 2 видиху). Зазвичай алергіки мають в аптечному арсеналі ампулу з адреналіном. Після укусу оси або шершня, ліки екстрено вводять в м’яз стегна або зону передпліччя. Також можна дати випити 25 крапель кордіаміну. Якщо зазначені дії не допомогли, необхідно доставити потерпілого до медичного закладу.

Які народні засоби допомагають при укусах

Трапляється, що вкусила комаха, а під рукою немає ліків або дезинфікуючого засобу. Можна обробити місце укусу соком петрушки або чим-небудь кислим, наприклад, оцтом, лимонною кислотою, кислою ягодою. Допоможе і розчин соди, і навіть таблетки валідолу або аспірину, активоване вугілля, нашатирний спирт. Мандрівники впевнені, що місце укусу оси можна просто замазати шматочком бруду, але адекватність такого методу є сумнівною.

Набряк допоможуть зняти примочки з чаю, льоду, соку алое, цибулі, петрушки, подорожника, настоянки календули. З больовими відчуттями впорається розчин з перекису водню і марганцівки. Це засіб також добре дезінфікує, перешкоджає всмоктуваності отрути. Іноді реакцією на укус комахи стає свербіж, щоб його вгамувати, місце укусу змазують зубною пастою. Вона нейтралізує отруйну кислоту, що виділяється бджолиною, осиною або джмелиною отрутою.

Для профілактики укусів, щоб поменше привертати до себе увагу слід дотримуватися простих правил. Так, світлий одяг мало привабливий для комах-хижаків, саме тому пасічники носять тільки біле. Парфюмерні аромати нерідко стають орієнтиром для комах. Якщо оточили оси або бджоли, не треба робити різких рухів, а в разі, коли комаха вже сіла – змахніть її з себе.

За матеріалами lady.tochka.net

LIVE OFFLINE
track image
Loading...