Як зберегти зір під час роботи з комп’ютером чи телефоном

1043879
Поділитися новиною

1043879Зір — найбільший дар природи. Він дає людині 90% інформації, яка сприймається із зовнішнього світу. Бурхливо зростаюча комп’ютеризація привела до змін у звичному укладі життя багатьох людей. Проте тривале перебування біля монітора комп’ютера, ноутбука чи телефону часто викликає у них скарги на погіршення зору. 

Зорове навантаження зростає внаслідок необхідності постійного переміщення погляду з екрана на клавіатуру і паперовий текст. Крім того, статична поза під час роботи, одноманітність рухів і нераціональна організація робочого місця можуть приводити до виникнення розладів скелетно-м’язової системи, які супроводжуються численними симптомами — головний біль, відчуття випирання очного яблука, затуманення зору, літаючі мушки й райдужні кола.

Ось кілька порад, які допоможуть вам захистити очі під час роботи за комп’ютером:

  • Перш за все, необхідно робити перерви. Постійне вдивляння в екран перенапружує очі та робить їх сухими. Щоб уникнути цього, користуйтесь правилом 20-20 – кожні 20 хвилин роботи відводьте очі від монітора на 20 секунд.
  • Також, щоб зволожити очі, варто частіше моргати. Коли ми довго дивимось у монітор, то починаємо моргати рідше, що може призводити до сухості та подразнення очей. Тому моргайте та, за необхідності, користуйтесь краплями для очей.
  • Щоб не тримати екран надто близько до очей, зібльшіть шрифт. Монітор повинен знаходитись на відстані витягнутої руки від обличчя.
  • Якщо у вас швидко стомлюються очі під час роботи за комп’ютером, перевірте налаштування свого монітора. Можливо, слід зменшити контрастність. Не використовуйте ноутбуки та смартфони під прямими сонячними променями та протирайте екрани своїх пристроїв хоча б раз на день. 
  • Крім того, впевніться, що ви обрали правильне місце для встановлення монітору. Ви повинні мінімізувати кількість відблисків та простежити, що монітор не стоїть надто низько чи надто високо. Ідеально, якщо він буде знаходитись на рівні очей.
  • Щоб забезпечити очам додатковий захист, вдягайте спеціальні окуляри. Вони захищають очі від шкідливого впливу синього світла моніторів та екранів, яке може викликати перенапруження очей.
  • Варто приділити увагу і своєму харчуванню та включити в раціон більше зелені та червоних овочів. Вони допоможуть позбутися стомленості та сухості очей. Крім того, потрібно збільшити споживання жирних кислот омега-3. Вони природним чином зволожують слизові оболонки організму, в тому числі й на очах.
  • Не забувайте також вживати достатньо води та дотримуватись режиму сну, за необхідності користуйтесь очними краплями, особливо, якщо носите контактні лінзи.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...