Зустрічаємо ласкавий май; де шукати цілюще чар-зілля та про палицю, яку чомусь не можна перегинати

630 360 1588235502 742
Поділитися новиною

630 360 1588235502 742Нині перший день останнього місяця весни!  Незважаючи на примхи погоди, саме в травні природа постає в усій своїй красі та вишуканості – довколишній світ немовби святкує свою молодість буйним цвітінням трав, багатоголоссям пташиного царства.

Може здатися, що назва місяця «май» для української мови не характерна, але це не так. Вона відома ще давнім русичам. Вітчизняні пам’ятки ХІІ ст. фіксують її лише в цьому значенні. Яків Головацький стверджував, що назва походить «від маю, котрим луки покрившися, зеленіють, мають». Родовідна назва «май», найімовірніше, походить від імені давньоримської богині весни Майї – дочки Фавна, який був покровителем гір, лісів, пасовиськ і лук, а також захисником стад.

Поруч із назвами «травень» і «май» у деяких регіонах України були й свої місцеві найменування – «пісенник», «місяць-громовик», «травник» тощо. Ще дайбожичі вважали, що лише травневі лікарські рослини мають чудодійні лікувальні властивості. Зривали цілюще зілля удосвіта, до схід сонця. Усе доросле населення вирушало в ліс та на левади, щоб запастися ним на цілий рік.

З іменинами вітайте Віктора, Івана, Тамару.

9-10 місячні дні. Сьогодні в нас дещо завищена самооцінка, але якщо ми спрямуємо її в правильне русло, то досягнемо непоганого результату. Це навіть дозволить декому блиснути в близькому оточенні. Втім, будьте уважні: сьогодні існує загроза «перегнути палицю»… І не десь, а вдома! Конфлікт і непорозуміння може виникнути майже на рівному місці. В соціальному просторі всі контакти вельми приємні та корисні. Ті, хто працює в сфері комунікацій і обслуговування, а також в інформаційній царині, отримають наступного тижня певну винагороду за працю, але не надто велику. День, значно спокійніший в емоційному плані ніж учорашній, але під вечір може щось трапитись. За будь-яких обставин не втрачайте самовладнання. Пануйте лише над собою! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році: -0,6; а найтеплішим у 2003 –  +28,5.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...