Гадяцькі мисливці та рибалки мітингували біля Полтавської ОДА

охотніки рибалки 1
Поділитися новиною

охотніки рибалки 1У вівторок, 10 березня, у Полтаві відбулася акція протесту. Близько 200 мітингувальників із усієї області вимагали не ухвалювати зміни у законодавстві, які передбачають обмеження користуванням мисливськими угіддями та зміну правил полювання. Мисливці вважають, що ці законотворчі ініціативи обмежують їх громадянські права та можуть призвести до погіршення екосистеми. Серед мітингуючих були й жителі Гадяцького району.

 

Голова ради Полтавської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок Костянтин Боровик пояснив, що мисливці протестували проти прийняття Законів України «Про мисливське господарство і полювання» (№2448) щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесенні до державного мисливського фонду, та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу, який стосується ведення мисливського та лісового господарства (№2351). На думку мисливців, ці законодавчі ініціативи обмежують їхні громадянські права та можуть призвести до погіршення екосистеми.

У законопроєктах зокрема забороняється регулювання бродячих котів і собак, а також шкідливих хижаків (вовка та лисиці) під час законного полювання на іншу дичину, а головне, під час патрулювання мисливських угідь єгерською службою. Також передбачено ряд заборон для мисливського собаківництва стосовно притравлювання чотирилапих помічників мисливців. Мисливці вважають, що така заборона призведе до деградації та зникнення деяких порід собак, їхньої загибелі під час полювань і вплине на якість полювання та на його культуру.

Також в законопроєкті передбачається заборона полювання на дику перелітну пернату дичину, що призведе до закриття полювання для більшості мисливців.

Окрім цього, однією із причин мітингу також стало й те, що Полтавська облрада, єдина в Україні, не погодила норми полювання на парнокопитних тварин, сезон полювання на яких уже мав розпочатися. Під час мітингу мисливці збирали підписи під зверненням, яке потім передали керівництву області. Першу акцію вони назвали мирною. Проте наступні обіцяли проводити зовсім по-іншому.

Обласна влада відразу відреагувала на акцію протесту – заступник голови ОДА Євген Греков зустрівся з представниками ініціативної групи:

«Ініціативна група порушила питання погодження проєктів лімітів використання диких тварин у сезон полювання. Це погодження в області тимчасово призупинили, щоб перевірити достовірність даних, наведених у цих документах. Зокрема, йдеться про перевірку даних щодо площ мисливських угідь, якими користуються мисливські господарства, яких в області 74.

Згідно чинного законодавства використання земельних ділянок як мисливських угідь здійснюється за рішенням обласної ради, погодженим з ОДА, а також на підставі договору між власниками і землекористувачами. Для того, щоб використовувати землю для розведення диких тварин і мисливства, потрібно укласти договір із власником або користувачем земельної ділянки. Зокрема, йдеться про право користування чужими земельними ділянками, яке підлягає державній реєстрації. Воно має бути зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Усі 74 господарства перевірили через цей реєстр і побачили, що в них право користування мисливськими угіддями не зареєстроване».

Виникло питання встановлення достовірних площ, що використовуються мисливськими господарствами. Поданих на погодження до Департаменту екології та природних ресурсів ОДА проєктів лімітів використання диких тварин у сезон полювання, в яких вказують площі перебування тварин, недостатньо, адже перевірити за реєстром інформацію через відсутність у ньому зазначених відомостей неможливо. У пошуках виходу з цієї ситуації в ОДА декілька днів тому було проведено нараду з представниками обласного Управління лісового та мисливського господарства, Держекоінспекції, Департаменту екології та природних ресурсів, Юридичного департаменту ОДА.

Із метою перевірки достовірності даних, наведених у проєктах лімітів, було подано запити до господарств, щоб вони надали договори, на підставі яких користуються землями для мисливських потреб. По-друге, аби підтвердити, чи потрібно відображати в реєстрі та реєструвати таке право, направили звернення від ОДА в Держгеокадастр, як основний орган у сфері регулювання земельних відносин, Мінекоенерго та до Мін’юсту, як утримувача реєстру речових прав на нерухоме майно, для тлумачення чинного законодавства. Зараз очікують на відповідь.

Представники мисливських господарств, які взяли участь у зустрічі, зазначили, що відсутність погоджених лімітів ставить під загрозу сезон полювання. Поінформували, що договори, укладені з державними лісогосподарськими підприємствами на використання лісових угідь для ведення мисливського господарства, вони мають і готові надати їх копії в ОДА.

За результатами зустрічі було створено профільну робочу групу, до складу якої увійшли представники громадськості від мисливських господарств на території області, Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Держекоінспекції, обласного управління лісового та мисливського господарства, які надалі займатимуться регулюванням усіх проблемних питань.

Підготувала Оксана Кириченко.

Фото Інтернет-видання «Kolo.news»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...