У інтернатних закладах ліквідують гуртожитки

інтернати гуртожитки
Поділитися новиною

інтернати гуртожиткиНещодавно Уряд підтримав план щодо реформування системи інтернатів. Документ передбачає, що до 2024 року кількість інтернатних закладів повинна скоротитися на 75%. Так, замість 718 діючих в країні інтернатних закладів функціонуватиме не більше 180, в яких перебуватиме не більше 16 тисяч дітей, замість 63 тисяч сьогодні. Про це повідомила вже екс-міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

4 березня Кабмін оновився, але навряд чи зміниться урядова політика щодо інтернатів. Є дві причини, чому інтернати будуть закривати, скорочувати та переформатовувати.

Перша – держава витрачає забагато коштів на інтернати, і більша частина їх йде не безпосередньо на дитину, а на утримання закладу. Друга – школи-інтернати вважають закладами ізоляції від суспільства дітей із проблемних сімей. Уряд вважає, що тримати дітей за парканом інтернату неправильно. І тому прагне змінити підхід – знайти дітям сім’ї та влаштувати у звичайні школи. Якщо деякі інтернатні заклади й залишать, то у формі шкіл, де б навчалися діти, а не жили там, як у гуртожитках.

Інтернатні заклади Гадяцького району

За словами колишнього Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, 12 млрд грн держава виділяє на інтернатну систему виховання. Однак 85% цих коштів витрачаються на утримання самих інтернатів і лише 15% йдуть безпосередньо на дитину.

Інтернет-видання «Полтавщина» відправило запит у Полтавську ОДА із запитанням про перелік шкіл-інтернатів в області, кількість учнів, викладачів і річні витрати на заклад за 2019 рік. Із відповіді на запит ми зробили вибірку інтернатних закладів у Гадяцькому районі. Їх усього три:

Гадяцький дитячий будинок: навчається 17 дітей, кількість працівників 57, річні витрати на заклад – 5 млн 078 тис. грн, витрати на одну дитину – 299 тис. грн.

Розбишівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат: навчається 110 дітей, кількість працівників 38; річні витрати на заклад – 13 млн 096 тис. грн; річні витрати на одну дитину – 119 тис. грн.

Гадяцький обласний науковий ліцей-інтернат ІІ-ІІІ ступенів імені Є.П. Кочергіна: навчається 472 дитини; кількість працівників 81; річні витрати на заклад – 28 млн 716 тис. грн, річні витрати на одну дитину – 61 тис. грн.

До речі, найбільш неефективним у фінансовому плані інтернатним закладом області є Гадяцький дитбудинок. У 2019 році його витрати склали 5 млн грн.

Ситуація з інтернатними закладами на Полтавщині

У Департаменті освіти й науки Полтавської ОДА переконані, що всі вихованці наукових ліцеїв і спеціальних шкіл-інтернатів повинні проживати в родинах. Тому ліцеям та школам інтернатного типу області доручили віднайти можливість підвозу дітей на навчання.

Олег Синєгубов, голова Полтавської ОДА, повідомив, що у Полтавській області в системі освіти 23 заклади інтернатного типу, де діти навчаються з понеділка по п’ятницю, а батьків бачать лише на вихідних. Ці заклади, через хорошу матеріально-технічну базу, будуть збережені, але переформатовані шляхом ліквідації гуртожитків. Це стосується й інтернатних закладів Гадяцького району.

Наразі обрано 3 інтернатних заклади, які у 2020 році перебудують і придбають автобуси, щоб діти в них лише навчалися, а не жили. Це Полтавська спеціалізована мистецька школа-інтернат імені С. Русової, Лубенська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат та Андріївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат. Інтернатні заклади Гадяччини поки працюватимуть, як і раніше.

За інформацією Інтернет-видання «Полтавщина»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...