У гадяцьку лікарню замовили експрес-тести на виявлення COVID-19

вірус
Поділитися новиною

вірусКоронавірус, на жаль, дістався й до України. Карантинні заходи ввели на території всієї держави Як до цього готові в регіонах і на Гадяччині зокрема?

Секретар РНБО Олексій Данілов під час одного з ефірів на телебаченні заявив, що влада готова до боротьби з вірусом: має необхідні кошти і 12,5 тисяч лікарняних місць для заражених. В областях триває підготовка до поширення коронавірусу. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що в кожній області визначили госпітальні бази та бригади екстреної швидкої допомоги, які будуть викликатися в разі зараження COVID-19. У Житомир, Тернопіль, Дніпро, Вінницю, Київ, Рівне, Львів і Запоріжжя вже направили німецькі тест-системи для виявлення коронавірусу, які дозволяють робити тестування на місцевому рівні. Від інших областей триває прийом замовлень на закупівлю тест-систем.

Чи готова Полтавщина?

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак поінформував населення, що медичні працівники області забезпечені захисними окулярами, рукавичками і одноразовими костюмами біозахисту. У той же час, респіраторів класу захисту FFP2 недостатньо. Таких засобів майже 3 тисячі, але потрібно більше.

У Полтавській області нараховується 639 інфекційних ліжок, 241 боксоване ліжко. Крім того, є 98 окремих боксів для одномісного розміщення хворих.

Основним закладом для ізоляції й надання медичної допомоги визначена Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня. Її готовність вже перевірили.

Окрім цього, в області провели командно-штабні тренування із реагування на можливе виявлення осіб, які контактували з хворим, або інфікованих.

ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» надала рекомендації щодо проведення дезінфекційних профілактичних заходів із недопущення поширення випадків COVID-19: у місцях скупчення людей – ринках, супермаркетах, автовокзалах, залізничних вокзалах, кафе, міському транспорті – потрібно проводити профілактичну дезінфекцію. Відповідальність за профілактичну дезінфекцію несуть керівники установ, організацій і транспортних підприємств.

 Гадяцькі медики засобами захисту забезпечені

Минулого четверга, 12 березня, у зв’язку з недопущенням поширення коронавірусної інфекції на території Гадяцького району в КНП «Гадяцький ЦПМСД» було проведене заняття з медичними працівниками закладу за участю районного інфекціоніста Н. Іващенко, лікаря-епідеміолога В. Дубовика та адміністрації закладу.

Головний лікар закладу Віра Шаповал повідомила про забезпеченість Гадяцького ЦПМСД засобами безпеки:

«На даний час наявно 30 одноразових протиепідемічних костюмів із захисними окулярами, бахілами та ін., 4 багаторазових костюми, рукавиці підвищеного захисту, рукавиці звичайні та стерильні. Також є 550 респіраторів (маски із захистом F3), звичайних масок у наявності закладу 1100, більше, на жаль, ми не в змозі закупити, бо їх немає у продажу.

За власні кошти ми замовили упаковку (50 штук) тест-систем для виявлення коронавірусу (окремо є домовленість на закупівлю тестів районною та міською владою). Із 21 березня вони повинні з’явитись у продажу на території України. Окрім цього, закуповуватимемо як мінімум 20 тестів на виявлення грипу і замовили ще 2500 респіраторів (захист F3), 5500 рукавиць. У кожен кабінет лікаря плануємо взяти бактерицидні опромінювачі, які можуть працювати в присутності пацієнтів. Замовили 30 упаковок препаратів «Сельтавір» і декілька упаковок «Таміфлю».

Деззасобами, антисептичними спреями для персоналу ми забезпечені у повному обсязі».

Що робити пацієнтам, у яких є симптоми?

На офіційній сторінці КНП «Гадяцький ЦПМСД» у соцмережі було оприлюднене звернення до жителів району з проханням:

– без зайвої потреби не відвідувати лікувальний заклад. Для вирішення нагальності візиту контактуйте з сімейним лікарем/педіатром, медичною сестрою по телефону;

– на прийом до сімейного лікаря/педіатра з’являтися в чітко визначені години, після попереднього запису по телефону;

– у разі потреби виписки рецептів на медикаменти по програмі «Доступні ліки» звертатися до свого сімейного лікаря по телефону.

А пацієнтам із підвищеною температурою, поганим самопочуттям, сухим кашлем, які повернулися з подорожей або були у контакті з людьми, котрі перебували в закордонних поїздках (туристичних, службових та ін.) за межами території України, радять НЕГАЙНО звернутися в телефонному режимі до свого сімейного лікаря або за контактним номером реєстратури:

АЗПСМ м. Гадяч №1 (05354) 3-22-55;

АЗПСМ м. Гадяч №2 (05354) 2-14-73.

У вихідні та святкові дні звертатися за телефоном до приймального відділення КНП «Гадяцька ЦРЛ» (05354) 2-06-28.

Якщо лікар відмовляється тестувати на коронавірус?

Пройти тест на наявність коронавірусу самотужки ви не зможете (тестів в аптеках поки немає). До того ж, чи є підстави проводити тест, може вирішити тільки ваш лікар.

«Прийти і протестуватись просто так у заклади охорони здоров’я не можна. Це непотрібно. Оскільки є діючий і правильний алгоритм, хто і як буде підлягати тестуванню», – розповів на брифінгу Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я.

Якщо ви відчуваєте симптоми коронавірусу, то МОЗ радить звертатися до вашого сімейного лікаря (або ж, як у нашому випадку, звертатися за телефонами, які надала КНП «Гадяцька ЦРЛ», чи безпосередньо до сімейного лікаря). Однак, якщо декларацію ви так і не підписали, то слід зателефонувати на номер «103».

Якщо лікар відмовив у тестуванні на коронавірус, то, за словами в.о. генерального директора «Центру громадського здоров’я МОЗ України» Ігоря Кузіна, у нього мають бути на це вагомі підстави:

«Лікарі не повинні відмовляти в тестуванні просто так. Якщо ж лікар не бажає проводити тестування, значить він дійсно оцінює ризики виявлення COVID-19, як мінімальні. Але, якщо лікарі, при наявності обґрунтованих підозр на зараження вірусом, категорично відмовляють тестувати пацієнта, звертайтесь на гарячу лінію МОЗ – 0 800 505 201».

Оксана Кириченко.

КНП «Гадяцька ЦРЛ» повідомляє, що станом на 16:00 17.03.2020 року випадків захворювання на коронавірус COVID-19 у районі НЕ ЗАФІКСОВАНО.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...