Імунопрофілактика керованих інфекцій. Післявакцинальна реакція

o 1c3qebgn91a9e1e87pde1gn81cjua
Поділитися новиною

o 1c3qebgn91a9e1e87pde1gn81cjuaІнфекційні хвороби посідають одне з провідних місць серед захворюваності та смертності населення, особливо у дітей. Адже в більшості випадків вони перебігають у тяжкій формі та мають ускладнення із вкрай сумними наслідками.

Найбільш дієвим заходом у боротьбі з інфекційною захворюваністю є профілактичні щеплення. Перелік важких інфекцій, які можна контролювати засобами імунопрофілактики, так званих «керованих інфекцій» поступово збільшується. Їх особливість полягає в тому, що рівні захворюваності безпосередньо залежать від відповідної імунізації дитячого та дорослого населення. Вакцинація допомагає захиститися від інфекційних захворювань, а також запобігає поширенню захворювань. Імунізація проходить переважно у вигляді ін’єкцій. Препарат, що вводиться, називається вакциною, а процес – вакцинацією або імунізацією.

Завдяки вакцинації щороку вдається врятувати близько 3 мільйонів дітей, а у 750 тисячах випадків – запобігти тяжким ускладенням.

Сьогодні гарантована державою вакцинація в Україні здійснюється проти десяти хвороб: туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гепатиту В та Hib-інфекції.

Імунізація є невід’ємним правом людини на здорове й повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб.

У вакцині, як правило, міститься невелика кількість ослаблених або мертвих форм мікроогранізмов або вірусів, які викликають захворювання. Такої кількісті недостатньо для розвитку захворювання. Але його цілком досить для формування відповіді імунної системи, при якій виробляються антитіла. Згодом антитіла зможуть розпізнавати і атакувати подібні мікроорганізми або віруси при їх потраплянні в організм. Іноді вакцинація не запобігає захворюванню повністю, але воно протікає набагато легше.

Часто щеплення дозволяє уникнути хвороб, які загрожують ускладненнями аж до настання смерті, проти яких не існує лікування. Організм реагує на вакцинацію, як правило, добре. Незначні ускладнення зазвичай не довготривалі. Важкі ускладнення трапляються вкрай рідко.

Хоча імунізація населення – це досить безпечний і необхідний процес, виникнення побічних реакцій усе ж можливе. Особливо це стосується дітей. Але будь-яке щеплення в сотні разів безпечніше, ніж захворювання, від якого це щеплення захищає.

Із післявакцинальних реакцій найчастіше можна спостерігати незначне підвищення температури, біль у місці ін’єкції. Діти стають примхливими, знижується апетит. Можливі алергічні реакції. У разі використання живої вакцини іноді діагностується легка форма хвороби (кір, краснуха). Щоб уникнути подібних ускладнень, вакцинацію слід проводити правильно.

Передусім дитина має бути здоровою. Перед кожним щепленням необхідний огляд лікаря. Він вимірює температуру тіла, прослуховує легені, оглядає порожнину рота, горла. Тільки після цього видається направлення на вакцинацію. Сьогодні є великий вибір вакцин, але краще звернутися до свого лікаря і отримати кваліфіковану консультацію.

Роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання. Відмовляючись від вакцинації – ризикуєте здоров’ям та життям.

Наталія Геращенко, Тетяна Богданович, лікарі-інфекціоністи дитячі КП «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня Полтавської обласної ради»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...