Попит на медичні маски зріс у 15 разів

unnamed
Поділитися новиною

unnamedВ аптечних мережах України через підвищений попит спостерігається дефіцит медичних масок. Про це під час брифінгу повідомив гендиректор Центру громадського здоров’я МОЗ Андрій Скіпальський:

«У МОЗ України відбулася зустріч під головуванням заступника міністра Віктора Ляшка з виробниками та дистриб’юторами хірургічних масок та їх постачальниками, оскільки можна спостерігати певний дефіцит на ринку. Тому обговорили певні заходи щодо розв’язання питання дефіциту на складах і в роздрібних мережах».

За даними комерційного директора однієї з найбільших мереж українських аптек, останнім часом попит на медичні маски дійсно зріс у 15 разів, тому аптечні мережі й постачальники не в змозі забезпечити такий попит повною мірою.

«Попит на маски у зв’язку з новими інфоприводами про коронавірус зріс у 15 разів. Ми зверталися до постачальників, але у них маски теж закінчилися. Жоден постачальник не може забезпечити такий попит», – сказав він.

Засновник мережі «Медтехніка+» Олексій Давиденко підтверджує цю інформацію: «Зазвичай в Україні продається близько 3−5 млн масок на рік, із урахуванням потреб медичних працівників. Але після численних роликів про зростання кількості хворих інтерес до медичних масок став різко зростати.

Через наші Інтернет-магазини ми щодня отримуємо замовлення на 3−5 тис. масок. Якщо півроку тому середньостатистичний покупець придбавав по одній-дві маски, то зараз – по 50−100 штук, тобто попит зріс у 50 разів. Це спровокувало зростання цін на продукцію вдвічі, і середня маска коштує 4 грн за штуку».

Тим часом у Гадячі дефіциту медичних масок не спостерігається – серед п’яти опитаних аптек у наявності медичних масок не було тільки в одній – аптеці №16 (філія ПОКП «Полтавафарм»). Фармацевти розповідають, що попит на маски дійсно зріс близько місяця тому, коли збільшилась кількість хворих на грип. Проте зараз ажіотажу серед покупців не відмічають.

У решті опитаних місцевих аптечних пунктів медичні маски в наявності у необмеженій кількості. Проте ціна на них дещо зросла. Якщо раніше маска коштувала у середньому 2,50 грн, то зараз у одній із аптек ціна підскочила до 4,50 грн.

У той же час, у Міністерстві охорони здоров’я заявляють, що дефіциту медичних масок немає. В Україні існує чотири виробники медичних масок, і, зі слів міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької, виробляють їх у великій кількості. Натомість вона стверджує, що аптеки просто не хочуть їх закуповувати.

Оксана Кириченко.

Як повідомляє МОЗ, хірургічні маски не захищають від хвороби, вони «можуть лише утримати ваші бактерії, щоб ви не заразили інших». Тому маски рекомендують надягати вже тим, хто хворіє на грип, якщо є потреба вийти з дому. Носити маску можна щонайбільше чотири години.

Щоб знизити ризик зараження будь-яким респіраторним вірусом, лікарі радять не торкатися брудними руками обличчя, ретельно мити руки з милом і вести здоровий спосіб життя для зміцнення імунітету. Якщо ви йдете в середовище, де є хворі люди, можна купити респіратори.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...