Треба зберегти…

DSC 3202
Поділитися новиною

DSC 3202Минулої середи, 29 січня, до нашого міста завітала український політик,бізнес-вумен, доктор аграрних наук Ольга Трофімцева. Зустріч відбулася у Гадяцькому аграрному училищі, яке ще називають школою бджільництва.

Нагадаємо, що державний навчальний заклад переживає не найкращі часи.

Училище, яке змогло вижити в часи голодоморів та воєнні роки, на межі закриття через брак коштів та чергові спроби держави зекономити, шукаючи слабку ланку. Рішення Верховної Ради, яке перекладає фінансування професійно-технічних навчальних закладів із держави на плечі місцевих бюджетів, може стати ледь не смертельним для даного навчального закладу. Та попри все тут продовжують здобувати освіту всі бажаючі, без вікових обмежень. Випускають професійних пасічників, бджолярів, садоводів, овочівників, лісників, єгерів.

Ми також мали змогу поспілкуватися з Ольгою Трофімцевою.

«Мета візиту – подивитися, що собою представляє Гадяцьке аграрне училище. Адже під час роботи в міністерстві (з 2016 по 2019 роки перебувала на посаді заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції. До цього була керівником проекту від Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Федеративної Республіки Німеччина, займалася консультуванням України щодо аграрної торгівлі в рамках зони вільної торгівлі з Євросоюзом – авт.) досить багато уваги приділялося напрямку бджільництва і розвитку галузі бджільництва в Україні. Галузь є досить цікавою, перспективною з точки зору розвитку малого сімейного підприємництва, особливо на сільських територіях. Відповідно мені було дуже цікаво подивитися, як функціонує училище, адже заклад є унікальним та готує спеціалістів цієї галузі. Мені дуже цікаво подивитися, як живе сьогодні училище, і хочеться, щоб воно й надалі розвивалося, щоб у нашій країні бджільництво стало однією із провідних галузей сільського господарства. На мою думку, тему бджільництва треба піднімати, заклади підтримувати, адже, з одного боку, ми бачимо на ринку праці в аграрному секторі дефіцит кадрів, які потрібні ринку. Ми бачимо дуже багато бюрократичних перепон, які заважають ефективно працювати училищу. Тому, якщо навчальний заклад отримає розвиток і сюди на навчання приїздитиме більше охочих. Це не тільки молодь після закінчення школи, а й, можливо, учасники АТО, для яких він працюватиме як свого роду реабілітація. І вже в подальшому це може стати маленьким бізнесом. Для вашого міста це досить непогано – мати такий навчальний заклад. Перспективи великі, але з боку держави та місцевої влади потрібно більше приділити уваги і придивитись, який крок потрібно зробити, щоб залишити функціонувати навчальний заклад. Отже, мета мого візиту – підтримати та розібратися, яким чином скоординувати зусилля, щоб проєкт працював, щоб щось вийшло у подальшому».

Ольга Трофімцева

Ольга Трофімцева (третя справа)та директор школи Наталія Сенчукіз кращими учнями навчального закладу

Гостя мала змогу ознайомитись із процесом роботи закладу та матеріально технічною базою, також поспілкувалася з учнями та провела бесіду, в якій продемонструвала, що досконально знає сільське господарство та добре орієнтується у підприємницькій діяльності. На кінець зустрічі пообіцяла, що на всіх рівнях буде підтримувати школу, а особливо галузь бджільництва.

  

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...