Гадяцька ЦРЛ у списку опорних лікарень області

cropped 773
Поділитися новиною

cropped 77315 січня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». Це дозволить покращити доступність медичної допомоги, сконцентрувати інвестиційні ресурси та розбудувати мережу надання медичних послуг в Україні.

Опорна (або базова) лікарня – це медзаклад, де сконцентрована найбільша кількість фахівців та медтехніки, і працює він цілодобово. Тобто у разі госпіталізації хворого у лікарні йому можуть поставити точний діагноз і надати необхідну допомогу.

Згідно із затвердженим розпорядженням, по області буде 6 опорних медзакладів, які отримають гарантоване фінансування від держави до 2023 року:

Гадяцька центральна районна лікарня;

Лікарня інтенсивного I рівня, м. Горішні Плавні;

Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька»;

Миргородська центральна районна лікарня;

Хорольська центральна районна лікарня;

Лубенська лікарня інтенсивного лікування.

Нагадаємо, що центрами 4-х госпітальних округів є Полтава, Кременчук, Миргород та Лубни. Опорні лікарні відкриватимуть нові відділення та, можливо, нові корпуси. Іншим районним лікарням доведеться боротися за державне фінансування.

У прес-службі МОЗу уточнили, що перелік опорних закладів визначений на основі відповідної Методики формування мережі робочою групою, яка була сформована МОЗ. До неї увійшли представники Національної служби здоров’я, Міністерства розвитку громад та територій, міжнародного проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та обласних державних адміністрацій.

Однією з головних умов формування затвердженого переліку стала доступність закладів для пацієнтів. Шлях до лікарні не повинен перевищувати 1 годину. Лікарня інтенсивного лікування (опорна), у першу чергу, зорієнтована на те, що вона має надавати невідкладну медичну допомогу цілодобово за всіма напрямками, визначеними для лікарень І та ІІ рівнів. До переліку включено заклади охорони здоров’я, що відповідають вимогам або можуть бути підвищеними до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого (обслуговує не менше 120 тис. осіб, відповідно до затвердженої Методології, вимога до лікарні з акушерської допомоги — не менше 400 пологів на рік, хірургія — 1000 операцій, допомога ортопедо-травматології, неврології, педіатрії, терапії) або другого рівня (обслуговує не менше 200 тис. осіб, тут проходить не менше 800 пологів на рік, 1000 операцій, крім вказаних вище, включається більше вузькоспеціалізованих послуг: терапевтичних — гастроентерологія, нефрологія і т.п.; психіатрія; інфекційні захворювання; педіатричних — неонатальна допомога, дитяча хірургія і т.п).

 

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...