«Ще вітер не подув, а світла вже немає…»

непогода
Поділитися новиною

непогодаТак коментували гадячани та жителі району ситуацію, яка склалася минулого тижня.

Нагадаємо, у ніч на 30 січня погода таки вирішила «погратись у зиму» – йшов дощ та мокрий сніг, пориви вітру сягали 15-20 м/сек. Тож на ранок 30 січня більша частина міста і практично весь Гадяцький район були відключені від електропостачання.

Пояснимо, чому громадськість так відреагувала на відключення. Попередження про погіршення погодних умов було, але оголошували «жовтий рівень складності» – найслабший із усіх існуючих, тож синоптики колапсу не віщували. Снігопад був незначний, температура повітря плюсова, відповідно обмерзань ліній електропередач не було. Вітер бував і сильнішим, та й інформації про повалені дерева по місту чи району не було. До того ж, працівники Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» регулярно «акуратно» обрізають дерева, щоб у разі різких поривів вітру не було поривів ліній.

Тому гадячан неабияк занепокоїла тривала відсутність електроенергії – такий висновок ми зробили, судячи з кількості дзвінків до редакції та повідомлень на сторінки редакції в соцмережах. І ми добре їх розуміємо. У будинках не було світла та води, у декого і опалення; у більшості магазинів не продавали товари, бо не працювали касові апарати; із усіх АЗС у Гадячі працювала лише одна, що створило додаткові незручності для водіїв; робота більшості державних установ та організацій була повністю паралізована; кафе не працювали, відповідно підприємці отримали певні збитки…

Уже по обіді, так і не дочекавшись відновлення електропостачання, ми вирішили звернутись за офіційним поясненням до начальника Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» Олексія Черняка. На дзвінок від відреагував агресивно і, на нашу думку, досить некомпетентно – порадив подивитись у вікно і поглянути на погоду…

Такий коментар характеризує посадовця як невихованого і не ознайомленого з етикетом ділового спілкування.  Натомість стрічка обласних новин рясніла повідомленнями від керівників організацій сусідніх районів: населення сповістили про проблему, розказали детально де і що сталося, повідомили про терміни усунення неполадок і звернулися із проханням не панікувати та запасатися терпінням. Здавалося б, дрібниця, та все-таки приємно, що хоч десь до людей ставляться нормально, тобто цивілізовано. Але, як кажуть, це не про нас, на жаль.

Звісно, ми підібрали більш правильні слова, щоб пояснити населенню ситуацію, – скористалися повідомленнями ДСНС у Полтавській області. Електроенергію гадячани дочекалися того ж дня близько 16:00.

Наступного дня ми направили лист на ім’я начальника Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» з проханням надати обґрунтоване та компетентне пояснення громадськості та ЗМІ стосовно причини знеструмлення міста Гадяч протягом 30.01.2020, а також, по можливості, повідомити, де конкретно працювали аварійні бригади. Відповідь отримали у понеділок, 3 лютого. У ній було вказано, що перерви електропостачання м. Гадяч та Гадяцького району 30 та 31 січня пов’язані з «аварійними вимиканнями ліній електропередач 10 кВ унаслідок складних погодних умов (пориви вітру до 22 м/с, падіння гілок на дроти ПЛ-10 кВ)».

Прикро. Коли йде мова про несплачені платіжки за світло – тут «команда професіоналів» оперативно з’являється, щоб припинити подачу електроенергії споживачам. В усіх інших випадках монополіст у сфері постачання електроенергії відверто демонструє неприховану зневагу до абонентів, тобто до нас із вами.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...