У ГАДЯЦЬКОМУ РАЙОНІ БУРОВА ЗАПРАЦЮЄ БЕЗ ДОЗВОЛУ

нарада по буровій
Поділитися новиною

нарада по буровій29 листопада відбулося публічне обговорення щодо наміру отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ТОВ «БУ «Укрбурсервіс» пошукової свердловини №2 Бобрицької площі, яка знаходиться у Полтавській області, Гадяцький район, 1,5 км у південно-східному напрямку від села Плішивець, землі Плішивецької сільської ради. Для публічного обговорення та ведення протоколу обрали голову та секретаря. Був запрошений директор Департаменту екології та охорони довкілля Полтавської ОДА М. Брикульський, який не з’явився. Плішивецького сільського голови на обговоренні також не було, хоча питання стосується безпосередньо Плішивецької громади.

 

Нагадаємо, що на адресу РДА надійшло звернення директора регіонального ландшафтного парку Віталія Огризька від 2 серпня цього року щодо розміщення бурової в заповідній зоні ландшафтного парку «Гадяцький» і можливого впливу її на середовище. Також звернулися й депутат районної ради В. Дудко щодо законності отримання дозвільних документів. Даний запит був розглянутий на одній із сесій, за результатами розгляду депутатами прийнято рішення і направлені звернення до Президента України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Міністерства екології та природних ресурсів України, Генеральної прокуратури України щодо законності отримання дозволів, наданих ТОВ «Сенс-Д». Згідно п.7 постанови Кабінету Міністрів №302 від 13 березня 2002 року «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних із видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами обліку підприємств, установ, організацій та громадян підприємців» розглянуто зауваження та ініційовано проведення публічного обговорення з питань викидів від бурового обладнання при спорудженні пошукової свердловини №2. Заслухали представників ТОВ «БК «Укрбурсервіс», які ознайомили присутніх із основними видами діяльності підприємства, повідомили про потребу отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. А також розглянули зауваження та пропозиції громадян, громадських організацій щодо наміру отримати дозвіл.

Віталій Огризько, директор РЛП «Гадяцький»:

«Те, що бурова знаходиться поруч із річкою, несе велику небезпеку, адже навесні, коли річка розливається, піднімається рівень води до півтора метра. На звернення заступника директора даного підприємства щодо погодження викидів в атмосферне повітря я пояснив, що ландшафтний парк не уповноважений надавати такі дозволи, повідомив про це і замовнику. На даний час порушено кримінальне впровадження по даному факту і днями отримали запит про надання документації в прокуратуру. Кримінальне впровадження в стані розслідування, чим воно закінчиться – невідомо».

Володимир Дудко, депутат районної ради:

«…На сьогодні ніхто не підрахував, яку шкоду вже нанесли. Не треба бути великим спеціалістом-екологом, щоб побачити, як порушено екологію даної території. Представники зараз просять дозволу, а по суті дозвіл-то громада не дає. Тому прошу у протокольному рішенні рекомендувати Держуправлінню не надавати дозволу на викиди. Розумію, що підприємство заплатить штраф, але це мізерні кошти».

Іван Доля, депутат районної ради:

«Які це громадські слухання? Що це за публічні обговорення, якщо в населення навіть не питали: а чим ви будете дихати? Громадськість, яка повинна обговорювати та виходити на блокаду, щоб відстояти ту незаконну установку бурової, бездіяльна. Та все ж їм потрібно віддячити і не трьома тисячами гривень, які заплатили в Плішивецький бюджет за третій квартал екологічного податку, а набагато більше. Цікаво те, що на обговореннях немає голови Плішивецької громади – людини, яка найбільше повинна перейматись цим питанням».

Олександр Шаповал, перший заступник голови РДА:

«Щоб усі зрозуміли, навіть якщо ми погодимо чи не погодимо цей дозвіл, то все одно ТОВ «Сернс-Д» буде продовжувати свою діяльність, бо дозвіл у них вже є. Адже дозвільна документація вже зроблена».

Любов Шкрьоба

1 коментар до “У ГАДЯЦЬКОМУ РАЙОНІ БУРОВА ЗАПРАЦЮЄ БЕЗ ДОЗВОЛУ

  1. Плішивець майже з усіх сторін оббурений і дихають люди тою гидотою і нікому до цього не має діла…

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...