НЕ СОРОМТЕСЬ ГОВОРИТИ ПРАВИЛЬНО

DSC 1001
Поділитися новиною

DSC 1001Професійне свято логопедів відзначається 14 листопада.

Помилково вважати, що вчитель-логопед працює тільки над виправленням неправильної вимови звуків. Логопед працює з усіма порушеннями мовлення: загальним недорозвиненням мовленням, його відсутністю, порушеннями голосу, темпу і тембру мови, мовними відхиленнями внаслідок патології центральної нервової системи. За даними статистики, на жаль, кількість мовних розладів зростає з року в рік, у зв’язку з цим актуальність проблем корекції мовних порушень у дітей уже приймає глобальний характер.

У Гадяцькому інклюзивно-ресурсному центрі працює чотири корекційних педагоги, із них два логопеди. Вони досвідчені, повністю віддані своїй роботі, працюючи з дітьми з особливими потребами. Уроки і заняття проводять для всіх діток, як міста, так і району й ОТГ.

Зі слів директора центру Світлани Шкрьоби, педагогів такої спеціальності постійно не вистачає. Просить, щоб органи самоврядування звернули увагу, на те, щоб у школах та садочках вводили такі посади як логопед. Адже кількість дітей, які потребують допомоги у розвитку мовлення, щороку, на жаль, збільшується. Тому великий обсяг роботи припадає саме на вчителів нашого інклюзивно-ресурсного центру. Але вони із задоволенням виконують покладені на них обов’язки і за допомогою нових, сучасних методик навчання допомагають маленьким членам нашої громади.

«Хочу сказати, що у нашому центрі дуже комфортно, маємо все необхідне для навчання. Досягненнями є те, що кожного року випускаємо дітей і набираємо нових, працюємо із ними і з гордістю можемо сказати, що діти, які займалися у нашому центрі, переходячи до шкільної ланки, не мають потреби у корекції мовлення. Процес корегування мовлення у дитини тривалий, він вимагає величезного терпіння і дисципліни як з боку самої дитини, так і збоку її батьків».

Галина Уніжонна, вчитель-логопед, через її уроки пройшли та надбали професійний досвід багато новачків у цій професії, які зараз працюють за межами не тільки району, а й області. Колеги вважають її гарним наставником. Натомість вона зауважує, що показник результативності – це досягнення всього колективу.

DSC 0994

«Я завжди кажу, що я щаслива людина, тому що все життя займаюся тією роботою, яку дуже люблю. Бачу результати своєї роботи і радію з того. І за дитину радію, і за батьків. Професію обрала не випадково, ще в дитинстві, навчаючись в школі. Зі мною вчився хлопчик, в якого були значні вади мовлення, він майже не спілкувався ні з ким, соромився, що його не розуміють, від цього був замкнутим, це відображалося навіть у письмовій грамотності. Тоді у мене з’явилося запитання: чому йому ніхто не може допомогти? Це й стало для мене поштовхом в обранні професії.

Після закінчення Київського педагогічного інституту імені Горького, зараз він носить ім’я Драгоманова, працювала у Гадяцькому дитячому будинку, а вже з відкриттям центру працюю з дітками з особливими потребами. Професія мені дуже до душі, тому вже більше сорока років віддано працюю. Хочу зазначити, що багато батьків часто не помічають проблеми. Якщо дитина маленькою не вимовляє букву, кажуть, що нібито дитина переросте та виговориться. Але це не так, це тільки перший дзвіночок тривоги, на який обов’язково треба звернути увагу і показати дитину логопеду. Тому соромитися не потрібно, звертайтеся, якомога раніше».

Вікторія Калініченко, молодший спеціаліст-логопед, працює у центрі два роки після закінчення Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

DSC 0987

«Професія цікава тим, що я допомагаю у першу чергу дітям. Спочатку працювала вихователем, згодом, пройшовши конкурсний відбір, працюю в центрі. Перша освіта – хореограф, закінчила училище культури, там вперше і дізналася, що таке робота з дітьми, зрозуміла, що мені це цікаво. Закінчивши навчальний заклад, кардинально змінила напрямок, про що не жалкую, адже працювати із дітьми – для мене неймовірне щастя. До них мене тягне. Кожна дитина – індивідуальність».

Користуючись нагодою, вітаємо вчителів-логопедів, бажаємо, щоб все в них у житті було на найвищому рівні.

логопеди копия

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...