Часопис “Рідний край” повернувся до рідного краю

DSC 0718 копия
Поділитися новиною

DSC 0718 копияУкраїнськомовний часопис “Рідний край”, який виходив друком у 1905-1919 роках на Полтавщині, презентували у Гадячі.

Оригінали п’яти номерів видання, які датовані 1917-1918 роками, у понеділок, 4 листопада, передано на постійне зберігання до фонду Гадяцького історико-краєзнавчого музею. Ініціаторами передачі архівних матеріалів стали історик Олексій Новіков та директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим. Головна мета — привернути увагу мешканців Гадяча до історії свого краю. Для того, щоб кожен мав змогу почитати, проглянути, зробили копії.

 

DSC 0695 копия

Нагадаємо

«Рідний край» – був першим українським часописом, який вийшов до друку у Полтаві з дозволу влади 25 листопада 1905 року. У середині 1906 року до роботи в редакції долучилася відома українська письменниця і громадська діячка Олена Пчілка. 16 травня 1907 року полтавська влада закрила часопис, але Олена Пчілка отримала дозвіл на його видавання у Києві, куди й перенесла роботу редакції. На її кошти журнал видавався у Києві до кінця 1914 року. Олені Пчілці вдалося зберегти його й під час Першої світової війни, коли вся українська преса в Російській імперії була заборонена. У 1915 роках Олена Пчілка переїздить до Гадяча, туди ж переносить редакцію «Рідного краю́» У 1917-19 роках редагує вже газету гадяцького земства.

Статті та дописи до «Рідного краю» – чіткі, написані просто й доступно, часто емоційно-сповідальні, душевні та щирі. Тижневик прихильно ставився до своїх читачів – «людей усякого стану і всякої освіти».

Любов Шкрьоба

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...