Працювати по-новому – інтерв’ю з начальником КП “Гадяч-житло”

керівник ГЖ
Поділитися новиною

керівник ГЖЖитлово-комунальне господарство – дуже складна і важлива для міста сфера. Від того, наскільки злагоджено вона працює, залежить розвиток нашого міста. Нещодавно на посаду керівника КП «Гадяч-житло» був призначений Геннадій Самченко.

Нагадаємо, що раніше на одному із засідань сесії міської ради міський голова висловив упевненість у правильному виборі кандидатури, та й конкурентів на цю посаду не було.

 

Коротко про керівника

Геннадій Самченко ще юнаком обрав собі професію. У 1986 році закінчив Полтавський інженерно-будівельний інститут, за спеціальністю інженер-будівельник теплогазопостачання, вентиляції, забезпечення житлово-комунальних систем будинків опаленням, водопостачання, газом, тепломереж та котелень. Після закінчення вишу був направлений працювати в Гадяцьке газове господарство. Пропрацювавши там рік, був призваний на строкову службу, після повернення продовжував працювати у газовому господарстві. Після 30 років роботи, під час масового звільнення працівників, вирішив і сам залишити посаду. Пропозиція стати керівником житлово-комунальної служби міста Геннадія не здивувала. Фахівець із досвідом, працювати з людьми вміє, тож готовий послужити громаді, як кажуть, «вірою і правдою».

Нововведення та завдання

Із травня цього року увійшов у дію Закон України від 9.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», який визначає нову кваліфікацію житлово-комунальних послуг, нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання цих послуг. Передбачено різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг, а також визначено особливості укладення, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирних будинках, змінено підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам, запроваджено відповідальність за неналежне виконання договору як для виконавців комунальних послуг, так і для споживачів цих послуг. Це нова обов’язкова форма роботи, по якій тепер будуватимуть відповідні відносини комунальне господарство і мешканці будинків. Головне, щоб власники приватизованих квартир усвідомлювали, що вони відповідальні власники і мають відповідального постачальника. Головна новація закону полягає в тому, що кожен багатоквартирний будинок має обрати управителя, який буде вести господарство, а також укладати угоди з надавачами послуг. Між ними регулюватимуться прозорі договірні відносини. Поки ще є можливість обрати модель, за якою постачальник буде надавати послуги. Це все треба зробити до 1 травня 2020 року.

На мою думку, створення ОСББ – це кращий варіант для мешканців багатоповерхівок, адже управителі будинків, яким нададуть повноваження мешканці, будуть більш вимогливі до якості виконання тих чи інших послуг.

Трудовий колектив, як працюється

Колектив невеликий, зараз налічує 60 працівників – інженерно-технічні, службовці і робітники: двірники, водії, слюсарі сантехніки, маляр штукатур, тесля. Чесно кажучи, ті, що по направленню приходять із центру зайнятості, працювати не хочуть, лінуються. Навіщо працювати, коли, сидячи вдома, копійка йде. Ось нещодавно прийняв на роботу двірника. Попрацювала два тижні, звільнив, бо робота не робилася, почали надходити скарги від мешканців. Одним словом, кадровий голод досить відчутний. Правда, важко працюється двірникам. Колись їх було 24, у 2016 році, у зв’язку із скороченням, залишилось12. І що ж виходить? На одного двірника припадало 4 будинки, а зараз 9 – ось і відповідь. Ось електрик у нас один, а на обслуговуванні у нього 110 будинків. Це нагальна проблема. Слюсарів також не вистачає – низька заробітна плата. Тариф не відповідає дійсності, тому через брак коштів і через нестачу кадрів такі-сякі й послуги отримують наші громадяни. Але вже по новому закону співвласники приватизованого помешкання повинні вкладати свої кошти в ремонти, кожен повинен вносити частку у майно.

Далі про хороше

Я задоволений – колектив працьовитий.

Упевнений, що нарікань не буде, адже більшість працівників прийшли разом зі мною, включаючи заступника. Тож усі знають, що я вимогливий, люблю, щоб був порядок скрізь. Хочу щоб ми працювали по-новому. За короткий термін уже маємо певні успіхи. Не дивлячись на труднощі, продовжуємо працювати. Ремонтуємо підвальні приміщення, покрівлі, працюємо над системою каналізування та заміною стояків. Замінили систему водопостачання у деяких будинках для того, щоб в разі аварії можна було відключити всього один будинок, а не півміста. Проводили центральну вуличну очистку каналізації, адже щодня потерпаємо від дзвінків та звернень. Працюємо з оптимізмом, потроху з часом все налагодимо.

Розумію, що процедура переходу на нову форму взаємовідносин буде складною і болючою, але я і моя команда готові до змін, готові працювати з повною віддачею для задоволення всіх потреб нашої громади.

Спілкувалася Любов Шкрьоба.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...