У Гадячі впроваджуватимуть міжнародну систему контролю за харчуванням

школи насср
Поділитися новиною

школи нассрМінагрополітики запроваджує систему державного контролю на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів. Посиляться вимоги і до харчування в освітніх закладах. Найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, в тому числі постачальників та перевізників харчових продуктів, закладів громадського харчування та харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти, стане запровадження міжнародної системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках НАССР (англ. HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points), яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Чи впроваджуватимуть у гадяцьких садочках та школах систему НАССП, ми запитували у Станіслава Бутенка, начальника відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міськради. Він розповів, що хоч система НАССР практично не відрізняється від старих звичних санітарних вимог і норм до безпечності продуктів, усе ж втілюватись вона буде обов’язково:

«Днями відбулася нарада директорів, де усіх було ознайомлено із нормативними документами, відповідно яких система запроваджуватиметься у місцевих навчальних закладах. Обов’язково будуть проведені спеціальні навчання уповноважених осіб при кожному навчальному та дошкільному закладі, які відповідатимуть за впровадження цієї системи. Окрім цього, маємо домовленість із Петрівсько-Роменською та Сергіївською громадами на спільне навчання представників навчальних закладів у Полтавському університеті кооперації .

Після цього кожна школа чи ЗДО впроваджуватимуть систему відповідно своїх виробничих потужностей. Ми, у свою чергу, поступово намагаємось оновлювати технічне оснащення харчоблоків у всіх школах та дитсадках. Днями у школі №2 після капітального ремонту починає працювати їдальня, обладнана новою технікою. На наступний рік плануємо (але це все залежить від фінансової можливості міської ради і депутатського корпусу) провести капремонт харчоблоку та їдальні у ліцеї ім. Олени Пчілки (до речі, у цьому закладі найгірше становище).

По всіх шести садочках уже відремонтовані харчоблоки і встановлене нове приладдя. Холодильниками, на сьогоднішній день, забезпечені усі навчальні заклади. На будь-які поломки реагуємо моментально. До речі, буквально днями закуповуємо нове кухонне приладдя (тарілки). Тобто, поступово працюємо у цьому напрямку.»

На щастя, для «малих потужностей», а школи та дитсадки належать саме до цієї категорії, встановлено перехідний період у п’ять років – із 20 вересня 2019 року до 20 вересня 2024 року. Тож ще є час, щоб привести усе відповідно стандартам.

До того ж, начальник ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області Геннадій Пікуль запевняє, що порушників-новачків не штрафуватимуть, а лише вноситимуть припис. Однак, якщо припис не буде виконуватись, то тоді порушник має сплатити штраф, а виробництво на його потужностях буде призупинено до виконання вимог припису. Геннадій Пікуль також повідомив, що Служба буде перевіряти виконання вимог закону в рамках планових перевірок. У разі заяви про відсутність системи НАССР – перевірки будуть позаплановими.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація

До речі, тільки Україна і Північна Корея ще не повністю впровадили НАССР.

Дотримання НАССР вимагає законодавство Євросоюзу, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн світу. Часті випадки спалахів захворювань, пов’язаних зі споживанням продуктів харчування, вказують на необхідність змін у підходах до їхньої безпеки. НАССР – один із надійних способів захистити споживачів, оскільки система гарантує безпеку харчових продуктів на всьому шляху харчового ланцюжка «від поля до столу», також дає можливість визначити критичні точки, які можуть вплинути на безпечність харчового продукту, і постійно контролювати їх.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...